Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 14 juni 2022

WHO overweegt andere naam voor ‘racistische’ apenpokken

Redactie Blckbx
2022 06 14 who naam apenpokken
2:30

Wetenschappers en onderzoekers uit elf landen doen een dringende oproep aan de WHO om te kiezen voor een minder discriminerende en stigmatiserende naam voor de ziekte apenpokken. De WHO lijkt overstag te gaan.

Negenentwintig auteurs uit elf landen publiceerden op 10 juni een voorpublicatie op virological.org waarin ze hun voorstel uiteenzetten. Het stuk heeft de titel ‘Dringend noodzaak voor een niet-discriminerende en niet-stigmatiserende naamgeving voor het Monkeypox Virus."

Onder de auteurs zijn verschillende functionarissen van gouvernementele gezondheidsorganisaties in Afrika en westerse onderzoekers van instellingen als de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Washington.

De vraag voor een naamswijziging komt precies op het moment dat er druk bericht wordt in de media over de groeiende uitbraak van apenpokken. De pokkenvariant is naar verluidt inmiddels vastgesteld bij meer dan 1500 mensen in 47 landen.

Nieuwe naam ‘hMPXV’

"In de context van de huidige wereldwijde uitbraak is de voortdurende verwijzing naar, en de naamgeving van dit virus als Afrikaans, niet alleen onnauwkeurig maar ook discriminerend en stigmatiserend," aldus de groep wetenschappers.

"Wij zijn daarom van mening dat een neutrale, niet-discriminerende en niet-stigmatiserende naam geschikter is voor de wereldgezondheidsgemeenschap," vervolgt de groep, die de naam ‘hMPXV’ voorstelt als plaatsvervanger voor monkeypox/apenpokken.

De wetenschappers dringen ook aan op een systeem waarbij nummers worden gebruikt om verschillende ‘clades’ of groepen aan te duiden, aangezien het virus verdeeld is in West-Afrikaanse takken en takken in het Congobekken, die verschillende genetische kenmerken en ernst hebben.

‘Clade één’ zou hypothetisch overeenkomen met de stam uit het Congobekken, aangezien die als eerste werd ontdekt, ‘clade twee' zou de West-Afrikaanse stam vertegenwoordigen, en ‘clade drie’ zou worden toegeschreven aan de huidige stam. Opvolgingen binnen een clade zouden volgens hen een alfabetisch systeem gebruiken dat vergelijkbaar is met dat van SARS-CoV-2 met Omicron BA.5.

Naamswijziging 'bijna rond'

"Wij geloven dat deze nieuwe classificatie gemakkelijk zal worden aangenomen en wordt gesteund door het Afrika Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie," menen de auteurs van het artikel, die ook zeggen dat de besprekingen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de naamswijziging al in een vergevorderd stadium zijn.

Volgens de auteurs zal de nieuwe naamgeving ‘onnodige negatieve gevolgen voor naties, geografische regio's, economieën en mensen tot een minimum beperken en rekening houden met de evolutie en de verspreiding van het virus’.

Identiek aan corona

Het verzoek tot naamswijziging lijkt veel op de manier waarop de ziekte COVID-19 aan zijn naam is gekomen. De internationaal gebruikte naam ‘Wuhan Virus’ of ‘China Virus’ werd veranderd in COVID-19, omdat China en de mainstream media de oorspronkelijke naam als ‘racistisch’ afkeurden. In Nederland heette de ziekte in eerste instantie gewoon corona.

Bij de Mexicaanse griep en de Spaanse griep was het benoemen van de geografische herkomst overigens blijkbaar niet racistisch. Beide ziektes hebben hun oorspronkelijke naam altijd gehouden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
WayanEve

Tsjah, toen ik in dienst zat, werd er ook eens zo'n vraag gesteld: Discipline en krijgstucht klinkt wel naar, weet iemand een ander woord hiervoor?
Waarop ik antwoorde, dat als je er een mooi papiertje om zou doen en een strik er op, als je het open maakte, er nog steeds strond in zat.
Einde argument. Heb geen straf hiervoor gehad, viel me tegen. haha.

Cookies op deze website