Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 05 april 2023

82 procent Berlijnse kiezers stemt tegen klimaatneutrale stad in 2030

Redactie Blckbx
2023 04 05 berlijn stemt tegen net zero
2:30

In een bindend referendum hebben de inwoners van Berlijn vorige week massaal afgerekend met de eis van linkse activisten om de stad voor 2030 klimaatneutraal te maken. Maar liefst 82 procent is het klimaatgedram helemaal zat en stemde tegen.

Verbijsterd en vol ongeloof waren de reacties van de activisten van klimaatbewegingen FFF en Last Generation, toen ze vorige week de uitslag hoorden van het referendum ‘Klimaatneutraliteit in 2030’. “Hun maandenlange campagne, waarbij meer dan een miljoen euro werd uitgegeven, had niet mogen baten, ondanks het volhangen van de stad met posters, de optredens van beroemde artiesten en de onvoorwaardelijke steun en propaganda van de media,” schrijft Pierre Gosselin van Watts Up With That?

Toen het stof van het referendum was neergedaald, bleek dat de ja-stemmers bij lange na niet het vereiste aantal van 608.000 stemmen hadden gehaald om de maatregel goed te keuren. Slechts 442.210 stemden voor, wat neerkomt op amper 18 procent van de Berlijnse kiesgerechtigden. Maar liefst 82 procent stemde tegen. “De activisten hadden op veel meer steun gerekend,” zegt Gosselin. “De resultaten van het Berlijnse referendum over klimaatneutraliteit in 2030 laten zien dat FFF en Last Generation marginale bewegingen zijn, die zelfs buiten de mainstream van Berlijn staan. Het zal een lange tijd duren voor de radicale klimaatactivisten om te herstellen van deze grote tegenslag.”

Klimaatgedram zat

Het Berlijnse initiatief om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken, werd geleid door rijke jongeren uit de hogere klasse, zoals Luisa Neubauer. Maar de Berlijners, die maandenlang werden lastiggevallen door activisten die zich op straat plakten en het verkeer blokkeerden, zagen de dwaasheid van het initiatief in en de hoge kosten die het politiek en financieel met zich mee zou brengen. Ze besloten massaal dat ze er niets mee te maken wilden hebben.

De leiders van de beweging reageerden ongelovig en zuur op de nederlaag, zoals Georg Pazderski tweette: "Luisa en haar klimaatkruisridders hadden waarschijnlijk niet verwacht dat 85 procent NEE zou stemmen of zelfs niet naar de stembus zou gaan. Gaat ze zichzelf nu trakteren op een verre vliegreis om bij te komen van de schok van het mislukte referendum?"

Hoe hard de referendumnederlaag was aangekomen, bleek uit de beledigende reacties aan het adres van degenen die weigerden ‘ja’ te stemmen. In diverse media – waaronder de Berliner Zeitung – uitte medeleider van de beweging Luisa Neubauer cynische beschuldigingen aan het adres van de meerderheid, die ze ‘niet-meewerkende Berlijners’ noemde en ‘fossiele cynici’ en ‘klimaatvernietigers’. "Er zijn krachten in deze stad die er alles aan doen om het laatste vonkje klimaatvernietiging eruit te halen," sneerde ze.

"Sociaal-democraat Dario Schramm huilde op Twitter om het leedvermaak dat nu van de andere kant zou komen. Maar hij en andere aanhangers van de groene verbodspolitiek hoeven niet verbaasd te zijn. Zij verspreiden al jaren op zelfingenomen, arrogante en soms agressieve wijze hun ideeën over goede politiek," aldus het klimaatkritische medium Pleiteticker.

"Zij, meestal leden van de hogere middenklasse, hebben met hun destructieve klimaatmaatregelen de oorlog verklaard aan de lagere en lagere middenklasse. Buiten de Berlijnse politieke luchtbel en de andere stedelijke feel-good oases van Duitsland hebben de Neubauers van deze wereld nooit veel steun gehad. En nu is de zeepbel eindelijk gebarsten. In de districten Marzahn, Köpenick en Lichtenberg heeft de meerderheid van de kiezers tegen het referendum gestemd. De gewone werkende bevolking van Berlijn koos tegen de journalistieke en politieke elite."

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Fijn te lezen, goed nieuws voor de wakkeren en een opsteker voor onze hoop op.

Cookies op deze website