Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 13 maart 2023

D66-minister Rob Jetten noemt hogere klimaatbelastingen 'absoluut prikkelend'

Redactie Blckbx
2023 03 13 jetten klimaatbelastingen
3:30

Ambtenaren adviseren het kabinet om nieuwe en hogere belastingen te heffen op vlees, gas, zuivel, vliegen en autorijden, om de klimaatdoelen van 2030 te halen. 'Absoluut prikkelend', vindt klimaatminister Rob Jetten de maatregelen, die mensen hard in de portemonnee gaan raken.

Naast een klimaatfonds van 35 miljard euro voor subsidies zoekt het kabinet meer ‘mogelijkheden’ om de klimaatdoelen – 60 procent CO2-reductie in 2030 – te halen. Daarom stelde minister van Klimaat en Energie Rob Jetten vorig jaar een werkgroep in van ambtenaren van verschillende ministeries, onder leiding van Laura van Geest, de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De werkgroep onderzocht in hoeverre het instellen van hogere en nieuwe belastingen nog een extra bijdrage kan leveren. Vandaag – vlak voor de verkiezingen – bracht zij in een rapport haar advies uit.

Ingrijpend pakket

Naast hogere belastingen op zuivel en vlees, die een miljard extra voor de klimaatdoelen in het laatje moeten brengen, adviseren de ambtenaren om vliegen duurder te maken voor de bevolking, door het invoeren van een extra vliegtaks voor langeafstandsvluchten. Ook automobilisten moeten er in de plannen aan geloven. Als het aan de ambtenaren ligt, gaat de kilometervergoeding omlaag en wordt de belasting bij de aanschaf van een auto verhoogd. Ook een verbod op zakelijke auto’s op fossiele brandstoffen vanaf 2025 en een uitbreiding van de heffing op vrachtwagens staan op het ‘verlanglijstje’.

Verder wil de werkgroep dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal koeien dat op een hectare mag worden gehouden. Dit moet voor 2030 leiden tot een inkrimping van de melkveestapel met 30 procent. Ook gas wordt fors duurder, voor burgers en de industrie, als de ambtenaren hun zin krijgen.

'Absoluut prikkelend'

Minister Jetten geeft aan de plannen, die veel Nederlanders hard in de portemonnee zullen raken, ’absoluut prikkelend’ te vinden. “Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is meer, maar ook rechtvaardige klimaatactie nodig. Dit rapport reikt concrete opties aan om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Het kabinet gaat daarmee aan de slag,” loopt hij alvast vooruit op Twitter.

Hij verwacht wel dat er in Den Haag ‘nog een pittig gesprek in kabinet en coalitie over mogelijke klimaatmaatregelen zal volgen, zeker als het om hogere belastingen gaat’. “Alles wat raakt aan de portemonnee van huishoudens, gaat natuurlijk discussie opleveren,” aldus Jetten. De minister zegt dat het kabinet wel naar ’het totaalplaatje’ wil kijken. Dus als de lasten op ’consumptie en vervuiling’ omhoog gaan, komen daar wellicht algemene belastingverlagingen tegenover te staan.

Toevallig

Dat het rapport vlak voor de verkiezingen uitkomt, is volgens Jetten ’toevallig’: “Ik heb maanden geleden beloofd dat het advies af is als het af is en het dan naar de Tweede Kamer zou gaan. Toevallig was die dag vandaag.”

Ook D66-partijgenoot Jan Paternotte is enthousiast over het rapport. “Een veel kleinere veestapel. Een eerlijke prijs voor vliegen. Snelle vergroening van de industrie. De klimaatcrisis aanpakken levert een schoner land op met een groene economie. Partijen als BBB, JA21 & PVV willen daar voor gaan liggen. Dus stem vooruit!”

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks is bang dat de plannen om de klimaatdoelen te halen in een diepe la zullen verdwijnen. "We weten wat we moeten doen. Hak snel knopen door voor ambitieus én eerlijk klimaatbeleid. Stop fossiele subsidies en help burgers in de transitie."

Kritiek

Uit de reacties op sociale media blijkt dat niet iedereen zit te wachten op hogere belastingen om de klimaatdoelen te halen.

“Knettergek! Reeds nu kan half Nederland de boodschappen niet langer betalen. Er zit maar één ding op: stem ze weg!” vat voormalig FVD- en JA21-politicus Eelco van Hoecke, de mening van heel veel twitteraars goed samen.

ON-presentatrice Raisa Blommestijn wijst erop dat een miljoen Nederlanders in 2024 onder de armoedegrens zullen zakken. "En dan nóg met een advies komen om zuivel en vlees duurder te maken. Globalisme en klimaatdrammerij staan in dit land op nummer één, of mensen te eten hebben maakt niets uit."

“Advies van de ambtenaren van minister Jetten: Voer een vleestaks in voor het klimaat. Ons hele leven wordt op z'n kop gezet voor die onhaalbare, zinloze klimaatdoelen. Precíés waar Thierry Baudet al jaren voor waarschuwt,” tweet Forum voor Democratie.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cy

In het kader van rechtvaardige klimaatactie vind ik dat we dan eerst de salarissen van ministers en Kamerleden eens moeten aanpassen naar modaal. Dan treffen de maatregelen hun even hard als de gemiddelde Nederlander. Dat vind ik nog eens absoluut prikkelend.

Kunnen we zien of ze dan nog steeds voor hogere belastingen zijn. Ik denk dat ik de uitkomst dan wel al weet.

Mab

Het is duidelijk dat de man (zo niet heel D66) geen functionerende hersencel meer heeft, alleen de inhalige doet nog iets. Toch bijzonder om te ontdekkend at je het in je hebt, dat is wat de afgelopen 3 jaar hebben gedaan: mensen minderwaardig kunnen vinden en er absoluut mee zitten als ze spartelend doodvallen. Ik zou hem denk ik laten liggen ook nog. en dat voor iemand die een vlieg nog op zijn pootjes helpt en water geeft in de hoop dat hij opknapt. Zou t Corona zijn? Klimaatverandering?

Alles wat dit laagste van het laagste zegt, moet voor de rest van zijn leven voor hem gelden; geen uitzonderingen.

Cookies op deze website