Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 16 maart 2023

Nederlanders wíllen helemaal geen 'prikkelende' klimaatbelasting

Redactie Blckbx
2023 03 16 niemand wil klimaatbelasting 2
1:30

Behalve klimaatminister Rob Jetten (D66), die het advies ‘absoluut prikkelend‘ noemde, wil vrijwel niemand in Nederland dat er klimaatbelasting komt op vliegen, vlees en zuivel, blijkt daags na de verkiezingen uit een peiling van de Telegraaf.

Een werkgroep van ambtenaren adviseerde het kabinet enkele dagen geleden na een onderzoek om nieuwe en hogere belastingen te heffen op vlees, gas, zuivel, vliegen en autorijden, om een extra bijdrage te leveren aan het halen van 'de klimaatdoelen van 2030'.

Minister Jetten noemde de plannen, die veel Nederlanders hard in de portemonnee zullen raken, ’absoluut prikkelend’. “Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is meer, maar ook rechtvaardige klimaatactie nodig. Dit rapport reikt concrete opties aan om de klimaatdoelen in 2030 te halen,” zei hij op Twitter.

Vandaag maakte de Telegraaf na een peiling bekend dat vrijwel geen enkele Nederlander op deze klimaatbelasting zit te wachten. Op de vraag van de Stelling van de dag ‘Wilt u meer belasting betalen voor het klimaat?’ antwoordde een verpletterende 96 procent nee. Op de extra vraag ‘Vindt u het belangrijk dat de klimaatdoelen voor 2030 gehaald worden?’, zei 89 procent nee.

Tóch invoeren

Ondanks de massale weerstand geloven de meeste deelnemers dat het kabinet de klimaatbelasting tóch gaat invoeren. ”Deze adviescommissie geeft precies het advies waar het kabinet om heeft gevraagd,” aldus een van de deelnemers. Een andere stemmer zegt: ”Dit advies is gewoon een ordinaire belastingverhoging, waar de burger helemaal niets van terug gaat zien.”

De meeste deelnemers vinden het niet nodig om mensen met de laagste inkomens te ontzien, als de belastingen worden ingevoerd. Volgens een deelnemer betaalt de middenklasse nu al de hoogste prijs voor die klimaatdoelen. “De laagste inkomens zullen hier wel weer voor worden gecompenseerd.” Iemand anders zegt: “De middenklasse hoest die klimaatbelasting wel weer op.”

blckbx today

Redacteur David Boerstra had woensdag in blckbx today geen goed woord over voor het advies om met klimaatbelastingen het gedrag van Nederlanders te gaan sturen. Hij heeft het rapport van honderd pagina's gelezen. "Het is echt schokkend," zei hij. "De mens zou de schuld zijn van klimaatverandering, staat er. Dit zou vragen om anders reizen, wonen en consumeren. Van korter douchen tot minder vlees eten, ze willen ons gedrag tot in detail fundamenteel aanpassen. Niet langer vrijwillig maar met 'aanvullend, normerend beprijzend beleid'. Radicale maatregelen, zoals Kaag het al noemde in haar Elsevier-lezing."

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Helaas leven wij grotendeels zoals die gekken het graag zouden zien, ik word zo obstinaat van dit soort dingen dat ik bijna elke dag zou gaan douchen (we wassen ons met koud water, washandje), wat zeg ik? badderen in een extra groot bad!! Kost ons niets want we hebben een eigen bron, gewoon uit koppigheid. Zelf leveren die ministers echt niets in hoor, vliegt lekker naar Davos, dineert sjiek wat reebiefstuk en kaviaar in 5 sterren restaurants/hotels. Jij mag inleveren om de met grote leugens omklede zak te vullen.

GTRene

Dat soort dat ons wil beheersen (terwijl niemand ooit wat over een ander te zeggen heeft, wet regel of getekend whatever, men blijft altijd baas over jezelf!)
stopt alleen als je ze stopt! letterlijk! zoals ze vroeger met zware criminelen deden, op het hakblok, dan pas stoppen ze, immers daarna kunnen die in elk geval niks meer, sorry voor wat ik zei, maar het is helaas niet anders, No Mercy voor dat soort.

Cookies op deze website