Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 27 april 2022

Actievoerders willen af van biomassa én energie uit Rusland

Redactie Blckbx
2022 04 27 blokkade biomassa
4:10

Actievoerders blokkeren woensdagochtend de toegang tot energiecentrales van Vattenfall in Nederland, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De activisten van zestien organisaties eisen dat het Zweedse concern zo snel mogelijk stopt met gebruik van biomassa én met het gebruiken van kolen en gas uit Rusland.

In Nederland blokkeren tientallen actievoerders van het Comité Schone Lucht (CSL) de toegang tot de nog te bouwen biomassacentrale van Vattenfall in Diemen. Volgens CSL-voorzitter Senna Swart is er geen draagvlak meer voor de bouw van de biomassacentrale in Diemen. “Niet in de samenleving, niet in de wetenschap en niet meer in de politiek.”

Ook geen energie uit Rusland meer

Zestien organisaties uit zes landen stuurden een brandbrief aan het bestuur van Vattenfall, voorafgaand aan een bestuursvergadering die voor morgen op het programma staat. Ze eisen dat Vattenfall niet alleen alle plannen voor nieuw te bouwen biomassacentrales staakt, maar ook zo snel mogelijk volledig stopt met het gebruiken van biomassa als energiebron. Verder eisen ze dat Vattenfall onmiddellijk stopt met het gebruiken van kolen en gas afkomstig uit Rusland.

"De oorlog van Poetin tegen Oekraïne heeft eens te meer duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk het is om te vertrouwen op een energiesysteem dat op extractie en koolstof gebaseerd is, en dat de energietransitie die de klimaatcrisis nu al van ons verlangt, snel moet worden doorgevoerd", aldus de organisaties in de brief.

"We willen erop wijzen dat Vattenfall nog steeds gemiddeld veertig procent van het gas uit Rusland betrekt en niet publiekelijk heeft aangekondigd dat het is gestopt met het betrekken en verhandelen van houtbiomassa uit Rusland, hoewel het 5e pakket economische sancties van de EU nu een einde maakt aan alle houtinvoer uit Rusland. Vattenfall krijgt nog steeds steenkool geleverd, maar heeft zich er alleen toe verbonden geen verdere bestellingen uit Rusland meer te plaatsen."

De organisaties stellen in de brief verder dat 'het nu tijd is om een rechtvaardige energietransitie te steunen op basis van niet-emitterende hernieuwbare energie zoals wind-, zonne- en geothermische energie, alsook energiebesparing en -efficiëntie'.

Subsidiestop biomassa

Energieminister Rob Jetten kondigde vrijdag aan dat het kabinet stopt met het subsidiëren van warmteopwekking met biomassa. Eerder verstrekte subsidies worden niet ingetrokken. Daardoor blijft de subsidie die Vattenfall krijgt voor de biomassacentrale in Diemen ook staan. “De bouw is nog niet eens begonnen,” zegt CSL-voorzitter Swart. “De subsidie van 392 miljoen moet daarom worden teruggegeven, zodat we dit geld kunnen gebruiken voor echte CO2-vrije hernieuwbare energie.”

De actievoerders eisten eerder ook dat het subsidiëren van de bijstook in Nederlandse kolencentrales moest stoppen, met geïmporteerde biomassa. Dat zou om jaarlijks 3,5 miljoen ton geïmporteerde houtpellets gaan. Swart: “Het gaat om veel belastinggeld waarmee bossen worden opgeofferd. De stook van biomassa leidt ook tot uitstoot van ultrafijnstof, wat zeer slecht is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen.”

'Biomassa hard nodig'

De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie vindt helemaal niet dat er gestopt moet worden met het gebruiken van biomassa als energiebron. “Nederland heeft alle vormen van duurzame energie heel hard nodig om onze afhankelijkheid van (Russische) fossiele energie zo snel mogelijk af te bouwen en onze klimaatdoelen te halen. Daar is ook duurzame biomassa voor nodig. Zonder biomassa wordt het een stuk moeilijker en duurder om dit voor elkaar te krijgen”, aldus de belangenorganisatie voor ondernemers in reactie op het besluit van het kabinet van afgelopen vrijdag.

Vattenfall onderzoekt mogelijkheden

Vattenfall heeft eerder aangegeven niet verder te willen met biomassa als er geen draagvlak onder klanten en gebruikers is. Het onderzoekt nog wat alle mogelijkheden voor de centrale in Diemen zijn.

Vattenfall heeft vijftien centrales die met biomassa werken, zoals in Lelystad. Het bedrijf stelt dat door bij het opwekken van warmte biomassa te gebruiken, de CO2-uitstoot ’aanzienlijk’ vermindert, dan wanneer er fossiele brandstoffen gebruikt worden.

Het gebruik van biomassa zal van ’tijdelijke aard’ zijn, aldus het concern. "Het is mogelijk om op termijn weer af te stappen van biomassa zodra er voldoende andere groene warmtebronnen aan het net zijn toegevoegd.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cook

Het verbranden van biomassa is per definitie onzinnig. Biomassa is tenslotte niets anders dan "onverkoolde" kolen en olie. Het ontstaan van kolen en olie gebeurt door afgestorven planten en dieren onder (tijds)druk.
Het zou beter zijn te kiezen voor kernenergie gemaakt in SMR (Small Modular Reactors).
Deze 4e generatie warmteopwekking gebruikt kernafval, kan niet ontploffen, kan niet gebruikt worden voor wapens en het afval hoeft maar 300 jaar opgeslagen te worden i.p.v. 100.000 jaar.

Cookies op deze website