Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 31 mei 2022

Basisscholen laten kinderen insecten eten ‘voor het klimaat’

Redactie Blckbx
2022 05 31 insecten
4:00

Om de kinderen bewust te maken van ‘alternatieve eiwitten’ en de ‘noodzaak van het reduceren van hun CO2-voetafdruk’ starten vier basisscholen in Wales een project waarbij hun leerlingen krekels, sprinkhanen, zijderupsen, sprinkhanen en meelwormen eten.

In het kader van ‘jong geleerd is oud gedaan’ en ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ willen onderzoekers samen met leraren werken aan de bewustwording van de kinderen over de voordelen van het eten van insecten. Het project is deze week van start gegaan.

“We willen dat de kinderen nadenken over alternatieve eiwitten als echte dingen voor nu, in plaats van alleen als voedsel voor de toekomst, dus het uitproberen van een aantal van deze voedingsmiddelen staat centraal in het onderzoek," aldus Christopher Bear die namens de Universiteit van Cardiff betrokken is bij het klimaatgedragsexperiment.

Voorstanders van de ‘proef’ zeggen dat het de ogen van kinderen en volwassenen zal openen voor de voordelen van eetbare insecten en aanwijzingen zal geven over hoe kinderen het best kunnen worden voorgelicht over het milieu.

Verity Jones, van de Universiteit van West-Engeland in Bristol, is ook betrokken bij de studie. Volgens Jones eet iedereen elke dag insecten. “Er zitten meer dan 30 delen insecten in elke 100 gram chocolade, brood, vruchtensappen, hop, noem maar op," zegt ze. “Kinderen zijn eerder geneigd voedsel met eetbare insecten te verkiezen boven gewone vleesproducten vanwege hun duurzame karakter.”

Jones zegt verder dat indien succesvol, het project wellicht ook nationale en zelfs internationale navolging zal krijgen.

Geen knapperige vleugels

De kinderen zullen tijdens het project niet echt hun tanden hoeven zetten in insectenlichamen. Van de krekels, sprinkhanen, zijderupsen, sprinkhanen en meelwormen zal eerst gehakt worden gemaakt, die zal worden verwerkt in spaghettisaus.

“Alle onderzoeken, voor volwassenen en kinderen, geven aan dat insecten in hun geheel niet lekker worden gevonden. Maar gemalen insecten in voedsel zijn zeer acceptabel. Niemand houdt van het idee om een knapperig stukje vleugel of antenne tussen de tanden te hebben.”

Carl Evans, hoofd van de Roch Community Primary School in Pembrokeshire, die aan het project deelneemt, zegt: "Er is een belangrijk verband tussen onze lokale gemeenschap, de voedselproductie en bredere mondiale kwesties rond duurzame ontwikkeling. Deze kwesties zijn belangrijk voor kinderen, maar ook moeilijk te begrijpen en kunnen vaak verwarrend voor hen zijn.”

Reclame voor eten insecten

In het artikel van MSM, waarop dit stuk deels is gebaseerd, wordt flink reclame gemaakt voor het eten van insecten. Zo blijkt volgens de auteur uit een studie in het Journal of Cleaner Production dat insectenkwekerijen 75 procent minder koolstof uitstoten dan pluimveebedrijven. Ook wordt gesteld dat 'nu mensen in het Verenigd Koninkrijk op zoek zijn naar duurzamere diëten, twijfelaars over een insectendieet blij zullen zijn te weten dat eetbare insecten rijk zijn aan eiwitten, antioxidanten, vitaminen en andere voedingsstoffen.”

Volgens de schrijver maken eetbare insecten bovendien deel uit van het dieet van ongeveer 2 miljard mensen wereldwijd. "Een groot deel daarvan is in delen van de wereld waar ze deel uitmaken van al lang bestaande culinaire tradities. En elders worden ze steeds populairder.”

"Ook in Europa is het eten van alternatieve eiwitbronnen zoals insecten al de norm," claimt de auteur daarna, en stelt dat 'uit een onderzoek van het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) in 2020 bleek dat 9 miljoen Europese consumenten in 2019 insecten hadden gegeten, en dat dit aantal naar verwachting zal stijgen tot 390 miljoen in 2030'.

IPIFF is een non-profitorganisatie van de EU die de belangen van de insecten-productiesector behartigt bij EU-beleidsmakers, Europese stakeholders en burgers.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cleopatra77210

Geef me een goede T-Bone steak en laat de kinderen met rusten!

SHEHealthClinics

Er zitten de nodige serieuze gezondheidsrisico’s en nadelen aan het consumeren van insecten. Wist je bijvoorbeeld dat er een stofje in insecten zit dat bij mensen kankerverwekkend kan zijn?
Zie: https://she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/

Cookies op deze website