Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 16 maart 2022

Bill Gates’ genetisch gemodificeerde muggen goedgekeurd voor introductie in VS

Redactie Blckbx
2022 03 16 bill gates mug
3:00

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft een plan goedgekeurd om miljoenen door Bill Gates gefinancierde genetisch gemodificeerde gelekoortsmuggen los te laten in Florida en Californië. Het doel is om uiteindelijk te voorkomen dat de muggensoort zich nog kan voortplanten.

Het verontrustende plan is afkomstig van het Britse biotechbedrijf Oxitec, dat wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. Florida en Californië worden al jaren geplaagd door de van oorsprong uitheemse muggensoort Aedes aegypti, of gelekoortsmug. Deze muggensoort kan ziektes overbrengen als zika, knokkelkoorts, gele koorts en dengue.

Populatie moet uitsterven

Het plan van Gates en Oxitec houdt in dat men wil voorkomen dat de muggen zich nog kunnen voortplanten. Oxitec heeft 2,4 miljoen mannelijke gelekoortsmuggen genetisch zo gemanipuleerd dat zij, om te kunnen overleven, afhankelijk zijn van het antibioticum tetracycline. In theorie zouden de mannetjes paren en zou hun tetracycline-afhankelijk gen worden doorgegeven aan hun nakomelingen. Het is de bedoeling dat de nakomelingen, die het moeten stellen zonder het antibioticum, sterven als larve of in het popstadium. Met als eindresultaat dat de hele populatie uitsterft.

Veel kritiek

Er is veel kritiek op het plan, onder andere van Friends of the Earth, een milieuorganisatie in Washington D.C. "Wanneer je een ecologisch systeem verstoort, of het nu een kleine verstoring is of een grote, dan heb je een impact", zegt Dana Perls, programmamanager bij Friends of the Earth. "Als je deze muggen eenmaal in het milieu loslaat, kun je ze niet meer terugroepen," zei ze. "Dit zou in feite problemen kunnen creëren die we nog niet hebben."

Kan schadelijk zijn voor mensen

Volgens de milieuorganisatie blijkt uit eerdere proeven niet dat het uitzetten van de genetisch gemodificeerde muggen het overdragen van ziektes terugdringt. Maar Friends of the Earth is met name bang dat het nieuwe gemanipuleerde gen via muggensteken in andere diersoorten en mensen terechtkomt. “Oxitec heeft nog niet aangetoond dat deze nieuwe eiwitten onschadelijk zijn voor mensen of andere dieren”, aldus Friends of the Earth.

Hoewel de EPA het plan heeft goedgekeurd, moet het bedrijf nog goedkeuring krijgen van de afzonderlijke staten.

Gates wil ook zon verduisteren

Bill Gates financiert via zijn stichting ook andere initiatieven waarmee drastisch wordt ingegrepen in natuurlijke processen. Zo is de miljardair sinds vorig jaar financieel betrokken bij het ontwikkelen van een technologie om de zon te verduisteren, en daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook heeft hij een flinke vinger in de pap bij het ontwikkelen van mRNA-vaccins, waarmee hij de genen van alle mensen op aarde wil modificeren.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Het hele idee is absurd en gevaarlijk. Denk aan de Monsanto "expirimenten" waarbij nu nuttige insecten met uitsterven worden bedreigt. Denk aan hoe de natuur het Wuhan virus heeft gemanipuleerd. Het is niet te zeggen hoe de natuur reageert op deze gen-aanpassing. Het kan enorm fout gaan als ipv uitsterven, de soort agressiever wordt (Denk aan killer bees).
De zon verduisterne is compleet idioot. Het leven van de aarde is afhankelijk van de zon. Denk aan ons vitamine D. Denk aan onze bossen, oceanen,...
Deze man is een gevaarlijke gek geworden.

Dat Gates opgewonden raakt van vliegende naalden zal nauwelijks verbazing wekken.

Cookies op deze website