Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 19 december 2022

Den Haag zit er zelf warmpjes bij ondanks 19 graden-advies

Redactie Blckbx
PS 2022 12 19 Kamerleden lekker warm2
3:00

Terwijl veel Nederlanders thuis bibberend op de bank zitten, hoeven ambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken en Kamerleden geen extra lagen aan naar het werk, want bij hun is het met 21 graden goed toeven.

Sinds de Oekraïne-oorlog en de westerse energiesancties tegen Rusland adviseert het kabinet om de verwarming thuis niet hoger te zetten dan 19 graden, om zo energie te besparen. Hiervoor lanceerde het de campagne ‘Zet ook de knop om’. Veel mensen geven hier vrijwillig gehoor aan en ‘bibberen voor Zelensky en tegen Poetin’, maar door de extreem hoge gasprijzen zijn veel huishoudens simpelweg genoodzaakt om de verwarming laag, of helemaal uit te zetten. Voor talloze Nederlanders is zelfs 19 graden inmiddels niet meer te betalen. De Telegraaf was benieuwd in hoeverre rijksambtenaren zelf de knop omzetten en deed opmerkelijke metingen.

Behaaglijke temperaturen

Afgelopen week, toen er voor het eerst deze winter ijs lag in Nederland, was het in de Tweede Kamer met ruim 21 graden heerlijk warm. Ook in het ministerie van Algemene Zaken, waar premier Mark Rutte en zijn ambtenaren het land besturen, was het met 20,9 graden zeer behaaglijk. In de centrale hal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was het afgelopen week weliswaar iets minder warm, maar met 20,5 graden nog steeds goed uit te houden.

“Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Juist nu,” zei Klimaatminister Rob Jetten nog in april. “Energie besparen is goed voor je portemonnee, goed voor het klimaat en het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.”

“Onze energierekening stijgt, we moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we meer en sneller energie besparen. Bij de overheid, in bedrijven en kantoren en thuis,” verkondigde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Aparte gevallen’

Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) – dat veel overheidsgebouwen beheert – verklaarde tegenover De Telegraaf dat de Tweede Kamer en het pand van Algemene Zaken ’aparte gevallen’ zijn. “Die gebouwen doen niet mee aan de energiebesparingscampagne, omdat het officieel geen Rijkskantoren zijn.” Bovendien is het ‘technisch ingewikkeld’ om de temperatuur te verlagen, volgens de woordvoerder. “Algemene Zaken is nu nog gevestigd aan het Binnenhof in een oud, monumentaal pand.”

‘Meer tijd nodig’

Ook in het tijdelijk pand van de Tweede Kamer in Den Haag – dat voor maar liefst 160 miljoen euro is verbouwd – blijkt het erg lastig om de temperatuur te verlagen. Het pand wordt verwarmd met een zogenoemde Warmte Koude Opslag (WKO). Al in april vroeg de leiding van het parlement aan RVB om de temperatuur met één graad te verlangen, maar dat is nog niet gelukt. Er wordt wel naar gekeken. “Het heeft onze aandacht,” zegt de RVB-woordvoerder. “Alles wordt op alles gezet om zo snel mogelijk de instellingen aan te passen, maar hier is wel meer tijd voor nodig.”

‘Iets moeilijker’

Het is natuurlijk extra pikant dat het in de hal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zo behaaglijk is. Volgens een woordvoerder van Jetten heeft dit een technische oorzaak. “De meeste vertrekken in het pand zijn aangesloten op stadsverwarming,” zegt hij. “Maar de hal en het trappenhuis hebben een andere warmtebron. Dat is iets moeilijker te reguleren.” In de kantoorruimtes is het wél 19 graden, verzekert de woordvoerder. “Wij zitten hier serieus in de kou. Veel collega’s werken met een sjaal achter hun computer.”

Volgens het RVB is het in de meeste andere Rijkskantoren wel gelukt om de temperatuur te verlagen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Luus

Daar zit niemand in de kou ook in hun eigen huis niet.

Ze hebben schijt aan het normale volk

ML

Doe wat ik zeg, niet wat ik doe. De nieuwe slogan van het genocidekabinet. Of het nu gaat om de temperatuur of de gifspuit. De dag zal komen dat het volk overstapt op doen;

Cookies op deze website