Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 27 januari 2023

Ex-woordvoerder Extinction Rebellion klapt uit de school: ‘Het is een sekte’

Redactie Blckbx
2023 01 27 XR 2
2:30

Zion Lights, voormalig woordvoerder van Extinction Rebellion (XR), doet een ontluisterend boekje open over de actiegroep, die ze een sekte noemt. ‘De leider predikte martelaarschap en gebruikte angst en schuldgevoel voor macht.’

“De afgelopen zestien jaar maakte ik deel uit van een of andere milieuorganisatie als activist of betaalde werknemer. Eerst was het Camp for Climate Action, waar we elk jaar tegen een ander bedrijf protesteerden. Tijdens een demonstratie voor een bank in Edinburgh droegen we vuilniszakken en schilderden we ons in stroop – een knipoog naar het teerzand waarin de bank investeerde – en bestormden we het hoofdkantoor van de Royal Bank of Scotland, waar ik werd gearresteerd,” schrijft Lights in een column. “In 2018 sloot ik me aan bij Extinction Rebellion UK, de voorloper van Just Stop Oil, de groep achter de recente golf van destructieve acties.”

Sekte

“In een TedTalk noemt socioloog Janja Lalich de belangrijkste elementen van een sekte: ‘Een sekte is een groep of beweging met een gedeelde toewijding aan een meestal extreme ideologie die meestal wordt belichaamd door een charismatische leider.’ Roger [oprichter van Extinction Rebellion] predikte martelaarschap – hij spoorde iedereen aan om meer te offeren om ‘de gevangenissen te vullen’ – en gebruikte angst en controle als instrumenten om macht uit te oefenen. Journalisten vroegen me vaak of XR een sekte was, en ik zei dan ‘nee’. Maar dat was het wel. Het is niet alleen Roger Hallam die terreur en toewijding opwekt onder zijn klimaatveranderingskudde. Die kwaliteiten typeren de klimaatverandering-beweging. In juni 2020 verliet ik uiteindelijk XR. Kort daarna bracht XR een verklaring uit waarin stond dat ik een klimaatontkenner was en dat de media niet met mij mochten praten. Hier is de waarheid: als we vandaag zouden stoppen met het gebruik van olie, zouden duizenden mensen in een nog ergere energiecrisis terechtkomen, en de raderen van de maatschappij zouden stoppen met draaien. We moeten fossiele brandstoffen vervangen – maar met echte alternatieven, niet de radicale uitwissing die Roger wil,” schrijft Lights.

Manipuleren van emoties

“Tijdens mijn eerste XR-mediatraining kreeg ik de opdracht om te huilen op televisie. ‘Mensen moeten huilende moeders zien,’ zei Jamie Kelsey-Fry, de trainer en oude XR-activist, tegen me. ‘Ze moeten wakker geschud worden en weten waar ze echt om moeten geven.’ Ze vroegen of ik mijn kinderen wilde meenemen naar klimaatmarsen om dezelfde reden. Het hele gebeuren was een masterclass in het manipuleren van emoties. We werden geïnstrueerd om alles terug te brengen naar de klimaatsituatie en hoe politici ons in de steek lieten. Niets over oplossingen of wetenschap.”

Profeet

Lights moest niet hebben van XR-oprichter Roger Hallam. “Leden noemden hem een held, en vielen voor de voortdurende vergelijkingen met Martin Luther King en Gandhi die hij zelf maakte. Hij noemde zichzelf een profeet, en ‘bewees’ dat hij een martelaar was door regelmatige arrestaties en periodes in de gevangenis.”

Toch vielen veel activisten voor de leider, volgens Lights. “Dat komt omdat Roger weet dat zijn volgelingen – meestal jonge mannen en vrouwen – zich enorm schuldig voelen over hun koolstofrijke levensstijl. Hij aast op hun schuldgevoel en hun angst voor de toekomst. Je zou Roger bijna kunnen beschrijven als de leider van een sekte.”

Lees hier de volledige column van Zion Lights.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
LibertyCity

Desmet heeft het al een keer aangehaald: zingeving. Vroeger haalden mensen zingeving uit het katholieke geloof. De kerk was de hoeder van het bestaan. Het geloof viel weg, maar elk mens heeft behoefte aan zingeving. Subtiel kwam klimaat in beeld. Politici en wetenschappers zijn de hogepriesters van de klimaatkerk. Volg hen, kritiekloos uiteraard, en je leven is veilig. Het klimaat is een ideologie geworden met sektarische trekken. Wie niet gelooft zal verstoren worden, hel en verdoemenis staat diegene te wachten.

Gelukkig is XR geen RK kerk vol pedopriesters. En ook geen politieke partij vol charlatans en leugenaars die miljarden van de burgers verbrassen aan dure electrische autos of fossiele brandstoffen. En ook binnen de politieke partij word je geloosd als jouw neus niet dezelfde kant opstaat.

Kortom: XR is net zo centraal geleid als VVD, PVV, D666 en FVD, maar is over klimaat, natuur en oorzaken/aanpak eerlijk.

Cookies op deze website