Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 13 oktober 2022

Greta Thunberg pleit vóór openhouden Duitse kerncentrales, Groenen ontploffen

Redactie Blckbx
2022 10 13 greta thunberg gaat nucleair
3:40

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg lijkt van haar geloof gevallen. De tiener zegt dat het een ‘fout’ zou zijn om de overgebleven kerncentrales in Duitsland te sluiten. De linkse klimaatkerk reageert vol ongeloof.

De voorstanders van kernenergie hebben er met Thunberg een opmerkelijke pleitbezorger bij. "Ik denk dat het een vergissing zou zijn om de kerncentrales te sluiten," zei Thunberg in een interview met ARD-presentatrice Sandra Maischberger, dat woensdagavond werd uitgezonden op de Duitse televisiezender Ersten.

De onverwachte draai van de activiste komt op een moment dat Duitsland en andere Europese landen worstelen met een al dan niet opzettelijk gecreëerde energiecrisis. Het grootste deel van het continent is door allerlei oorzaken afgesneden van de levering van Russisch aardgas.

Door de crisis willen autoriteiten in Duitsland weer gaan inzetten op steenkool om de energietekorten aan te vullen, iets wat volgens Thunberg een ‘vergissing’ is omdat het land nog steeds over kerncentrales beschikt. “Het is een slecht idee om op steenkool te vertrouwen zolang ‘het andere’ [kerncentrales] nog bestaat,” aldus Thunberg.

Angela Merkel

Voormalig bondskanselier Angela Merkel greep het incident met de centrale in het Japanse Fukushima in 2011 aan om de elf kerncentrales in Duitsland zo snel mogelijk te sluiten. Door te stoppen met kernenergie is Duitsland veel afhankelijker geworden van het buitenland voor de energievoorziening. Er zijn nu nog drie centrales operationeel. Twee van de drie resterende kerncentrales moeten ook na de beoogde sluitingsdatum – aan het eind van het jaar – als noodreserve op het net blijven, maar alleen tot uiterlijk medio april 2023 en alleen onder bepaalde voorwaarden.

Op de vraag of de kerncentrales na de huidige crisisfase wel gesloten moeten worden, zei Thunberg: "Ik geloof dat er andere wegen zijn. Met duurzame energie." Ze waarschuwde tegen verdere investeringen in fossiele energie – ook al zegt ze de noodzaak te begrijpen om burgers te beschermen tegen te hoge energiekosten. “Maar mensen hebben zich ook afhankelijk gemaakt en een maatschappij gecreëerd waarin we niet meer dan een jaar in de toekomst kunnen kijken. Dat is niet houdbaar," zei de 19-jarige activiste, die lijdt aan Asperger, een vorm van autisme, waardoor ze zich moeilijk kan inleven in andere mensen.

Thunberg bekritiseerde dat ‘de klimaatcrisis’ nog steeds niet als een wereldwijde noodsituatie wordt behandeld. Ook in tijden van oorlog mogen de gevolgen van ‘de klimaatcrisis’ volgens de tiener niet uit het oog worden verloren. "Elke oorlog is een ramp. Op vele niveaus. Maar we moeten met verschillende dingen tegelijk kunnen omgaan."

De activiste gaf onlangs een zeldzame inkijk in haar emotionele wereld. In een interview met het tijdschrift Stern zei ze: "Soms vind ik het zelf vreemd, omdat ik weet dat de klimaatcrisis veel mensen depressief maakt. Maar ik ben gelukkiger dan ooit tevoren. Misschien omdat ik een gevoel van doelgerichtheid heb."

Groenen ontploffen

In linkse klimaatkringen worden de uitspraken van 'hun' Thunberg opgevat als 'vloeken in de kerk'. De verklaring van Thunberg komt bij de politieke Groenen in Duitsland aan als een mokerslag. De strijd tegen kernenergie zit in het DNA van de milieupartij. Voor de Groenen was de geleidelijke afschaffing van kernenergie hun belangrijkste succes in de Rood-Groene coalitie. Zij hebben het publieke klimaat zo duidelijk gevormd dat de Duitsers – klimaat of geen klimaat – graag accepteerden dat de kolencentrales in bedrijf bleven als de kernreactoren maar eindelijk werden gesloten.

Het hoofd van de groene fractie in het Beierse deelstaatparlement, Ludwig Hartmann, is ontzet door de uitspraken van klimaatactiviste Thunberg: "Een risicovolle technologie die zoveel problemen met zich meebrengt, kán niet onze oplossing zijn," riep hij uit.

Zijn collega federaal politicus Anton Hofreiter (Groenen) zei tegen BR24: "Er is een passend en noodzakelijk plan voor de twee kerncentrales. Dat is bitter, maar houdt rekening met de huidige eisen. Het zou verkeerd, onveilig en extreem duur zijn om daarna door te gaan," aldus Hofreiter.

Het Duitse Focus schrijft: 'Klimaat-Greta spreekt de bittere nucleaire waarheid voor de Groenen'.

In Nederland bekent de Volkskrant politiek kleur door zuur te koppen: 'Greta Thunberg pleit voor langer openblijven Duitse kerncentrales, tot vreugde van rechts Duitsland'.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Is dit niet een gecöordineerde actie nu Ursula’s EU kernenergie onlangs als zogenaamd groen heeft bestempeld.
Te gek voor woorden dat alle media hier podium aan geven terwijl de roep om per direct met mRNA inentingen te stoppen nergens te zien is.

Natuurlijke-immuniteit

Pippi Langkous reed ook milieuvriendelijk.

Op een paard.

Cookies op deze website