Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 07 september 2022

Klimaatdoelen gaan vóór hulp aan burgers, zegt minister Kaag

Redactie Blckbx
2022 09 07 kaag
1:40

Europese maatregelen om de torenhoge energierekening te verzachten, mogen niet ten koste gaan van de klimaatdoelstellingen. Dat zei minister Sigrid Kaag van Financiën tijdens een toespraak voor een EU-denktank in Brussel. 'Hulp aan huishoudens is subsidie op energieverbruik.'

De Nederlandse minister was dinsdag in Brussel om een toespraak te houden bij de denktank Bruegel van de Europese Unie. “Ondanks de onzekere situatie waarin we ons bevinden, hebben we als het gaat om klimaatactie niet de luxe om op de pauzeknop te drukken,” aldus Kaag. “Politici en bestuurders moeten nu handelen, maar ook naar de lange termijn kijken.”

De D66-minister sprak zich uit tegen het financieel tegemoet komen van huishoudens, wat volgens haar zou neerkomen op een subsidie voor energieverbruik. Volgens de vicepremier moeten mensen juist minder energie gaan gebruiken.

Voor mensen met de laagste inkomens toonde Kaag wel enig mededogen. Die moeten met gerichte steun worden geholpen, aldus Kaag. Ook zegt ze dat politici en bestuurders moeten begrijpen dat de energietransitie gevolgen heeft voor gewone mensen. “De uitdaging voor ons is om dit feit niet uit het oog te verliezen,” stelt de minister.

De bereidheid vanuit Brussel om burgers tegemoet is overigens niet heel groot. Ambtenaren van de Europese Commissie gaven eerder al toe dat EU met maatregelen zou kunnen helpen om de energierekening van mensen te verlagen, maar Brussel wil dit soort maatregelen niet nemen vanwege de klimaatambities. Kaag wilde hierover niet in detail spreken.

Voor de grootste uitstoters in Nederland wil minister Kaag overigens wel een greep in de schatkist doen om ze te compenseren voor de hogere energieprijzen. Honderden miljoenen subsidie stelt ze beschikbaar, naar eigen zeggen 'om te voorkomen dat deze bedrijven naar het buitenland vluchten.’

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

>>Voor de grootste uitstoters in Nederland wil minister Kaag overigens wel een greep in de schatkist doen om ze te compenseren voor de hogere energieprijzen. Honderden miljoenen subsidie stelt ze beschikbaar, naar eigen zeggen 'om te voorkomen dat deze bedrijven naar het buitenland vluchten.’<<

lol, voor de multinationals die bij het WEF geregistreerd staan als partner maakt ze een uitzondering, gelijke Monniken gelijke kappen? huh was dah... Als die Kaag en co nu eens in die foute biomassa centrales gaan 'slapen' hoelang zouden we daarvan energie kunnen trekken en hun het niet meer verbruiken, sounds like a win win situation for me.

Cook

Energie is voor iedere burger een primaire levensvoorziening, net zoals lucht, water, voedsel en huisvesting. Deze zaken belasten is een teken van absolute minachting van de medemens en de kiezer. De democratie die zij voorstaat is die van de WEF miljonairs: Alles van jou is van mij, en wat van mij is blijf je van af.

Cookies op deze website