Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 21 maart 2022

NU.nl verspreidt desinformatie in klimaatdebat

Redactie Blckbx
2022 03 21 Nu ijsbeer Cropped 1
01:30

De nieuwswebsite NU.nl publiceerde zondag een foto van een ijsbeer bij een bericht over stijgende temperaturen op Antarctica. En dat is vreemd, want er leven helemaal geen ijsberen op Antarctica.

Bij een artikel over stijgende temperaturen op Antarctica plaatste NU.nl zondag een foto van een ijsbeer, hoewel deze diersoort daar niet voorkomt. Alleen in het noordpoolgebied leven deze dieren. Het beeld van een ijsbeer omringd door smeltend ijs roept bij veel mensen echter wel een sterke emotionele reactie op. Het heeft er daarom alle schijn van dat NU.nl met de misplaatste foto een klimaatalarmistisch bericht nóg prangender wilde maken.

NU.nl heeft de foto bij het artikel inmiddels vervangen door een afbeelding zonder schattige dieren.

Strijd tegen ‘onwaarheden’

Het verspreiden van desinformatie door NU.nl is opmerkelijk, omdat het platform juist strijdt tegen de verspreiding van ‘onwaarheden’ in het klimaatdebat. Zo is het sinds februari 2019 verboden om in reacties op NUJij te zeggen dat de mens geen invloed heeft op klimaatverandering. Reacties waarin dat toch wordt gedaan, worden verwijderd. In een toelichting op dit besluit schrijft de redactie: “Er is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat de aarde opwarmt en dat de mens daar invloed op heeft.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Desinformatie Klimaat Media

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cook

NU.nl censureert iedereen die zich kritisch opstelt. De leugen regeert.

Cookies op deze website