Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 06 maart 2023

Ophef om weerbaarheidstraining voor klimaatactivisten: ‘Is Jiskefet weer terug?’

Redactie Blckbx
2023 03 06 uithuiltraining milieuactivisten
1:20

Klimaatactivisten met een dreigende burn-out kunnen nu deelnemen aan een praatclub om mentaal op te laden en hun weerbaarheid te trainen. De eerste beelden van de cursus zorgen voor veel hilariteit op social media. 'Is Jiskefet weer terug?'

In een video van Nieuwsuur is te zien hoe cursist Hans Meijer zijn handen onderdompelt in een kom met water en spreekt: “Ik huil omdat we waarschijnlijk nooit meer een Elfstedentocht in Nederland kunnen schaatsen omdat het zo warm wordt dat de gletsjers verdwijnen.” Daarna zien we een vrouwelijke deelnemer zeggen: “ik huil om de planeet, en alles wat daar groeit en bloeit.”

'Klimaatstress bestaat echt'

Een andere deelnemer aan de weerbaarheidstraining De Klimaatvrijplaats, die wordt georganiseerd door Humanistisch Verbond, is Felix van Vugt, die actief is bij Fossielvrij en Extinction Rebellion: “Ik doe heel veel en toch voelt het alsof ik niet genoeg doe. Klimaatstress bestaat echt en ik ken veel gelijkgestemden die daar ook mee worstelen. We werken aan acties, organiseren veel, maar we praten daardoor minder vaak over hoe het echt met ons gaat. Bij de Klimaatvrijplaats hoop ik met hen te kunnen praten over die gevoelens en erbij stil te staan. Ik wil ervaringen kunnen delen, over mijn wanhoop kunnen praten en toch ook hoopvolle gesprekken voeren.”

Ook Robbert Bodegraven, directeur van Humanistisch Verbond, komt in beeld en legt uit wat de redenen zijn voor het aanbieden van de cursus: “Met onze expertise op het gebied van zingeving en mentale weerbaarheid kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd,” zegt hij over de weerbaarheidstraining.

Is Jiskefet weer terug?

Op Twitter zijn de beelden een bron van hilariteit en ophef. Zo zegt Raisa Blommenstijn, presentatrice van NPO-programma Ongehoord Nieuws: “Dit land is inmiddels een open inrichting.”

BVNL-bestuurder Hans van Tellingen twittert: “Is Jiskefet weer terug?”

Advocaat Bart Maes kan het nieuwsbericht maar nauwelijks geloven: “Lieve mensen, dit is Nieuwsuur, niet De Speld! Ongelofelijk. Wat een sukkelaars die zich zo bij de neus hebben laten nemen dat hun mentale gezondheid – die waarschijnlijk al vrij labiel was – eronder lijdt. Te triest voor woorden."

Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) spreekt van 'een sekte die in Nederland regeert'.

Volgens Humanistisch Verbond is de cursus echter een groot succes en zal er – vanwege het grote aantal aanmeldingen – in het najaar een tweede editie volgen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Ik las vandaag serieus een reacie waarin iemand een kind heeft dat lijdt aan kanker en hij voelde zich depri en toch ook opgelucht, omdat zijn kind het vreselijke einde van de wereld niet mee hoeft te maken, te verwachten binnen een jaar of 6. Ik dacht eerst aan sarcasme maar er is een hele blog die bijgehouden wordt over de strijd van dit arme kind, het is dus echt. Veel mensen die hem steunden en alle hoop hebben opgegeven.
Veel mensen zijn echt de weg kwijt, doorgedraaid, die moeten naar een psychiater, niet een weerbaarheidscursus. Al vrees ik dat de psych al net zo gek is, grote kans in elk geval.

Cookies op deze website