Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 11 juli 2022

Oppositie wil spoeddebat om 'achtergehouden' stikstofcijfers

Redactie Blckbx
2022 07 11 spoeddebat stikstof

BBB en Pieter Omtzigt willen een spoeddebat nu uit ‘achtergehouden’ cijfers zou blijken dat boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan in de stikstofplannen staat aangegeven.

Spoeddebat

Caroline van der Plas (BBB) en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt willen dat de Tweede Kamer het zomerreces zo snel mogelijk onderbreekt voor een spoeddebat. Boeren hoeven hun uitstoot veel minder te verlagen dan in de stikstofplannen wordt beweerd om de natuurdoelen te halen, bleek gisteren uit ‘niet gepubliceerde’ berekeningen van het ministerie van Financiën, waarop NRC de hand wist te leggen.

Omtzigt en BBB willen weten waarom de berekeningen niet zijn meegenomen in de plannen van stikstofminister Christianne van der Wal. Ook willen ze weten wie er binnen het kabinet allemaal op de hoogte was van het bestaan van de berekeningen van het ministerie van Financiën en waarom de informatie niet is gedeeld met de Tweede Kamer.

Steun Van Haga

Het spoeddebat krijgt in ieder geval steun van BVNL: “De stikstofcrisis is een hoax. Het is een bestuurlijk gecreëerd probleem, bedacht door klimaatbureaucraten die ergens een klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt,” aldus fractieleider Wybren van Haga van de partij. “Berekeningen van het ministerie van Financiën laten zien dat als Nederland de klimaatdoelen haalt, het percentage gezonde natuur dusdanig groeit, dat er helemaal geen stikstofbeleid meer nodig is. Dus zelfs als je al gelooft in de stikstofidiotie van het kabinet, dan kun je gerust je hart ophalen: deze ‘crisis’ is volgens de berekeningen van het kabinet zelf nu helemaal geen crisis meer.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Wel eerst klimaatdoelen halen

Gisteren bleek dat het kabinet belangrijke stikstofinformatie niet heeft betrokken in de besluitvorming rond de stikstofplannen. Boeren hoeven hun uitstoot veel minder te verlagen dan in de stikstofplannen wordt beweerd om de natuurdoelen te halen, blijkt uit ‘niet gepubliceerde’ berekeningen van het ministerie van Financiën, waarop NRC de hand wist te leggen.

“Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen,” aldus NRC. “Haalt Nederland de klimaatdoelen, dan groeit het percentage gezonde natuur significant, zonder verder stikstofbeleid. Dankzij deze bonus kan het kabinet de stikstofopgave voor de landbouw met een kwart tot de helft terugschroeven en zal driekwart van de stikstofgevoelige natuur toch gezond zijn in 2030.”

Om de klimaatdoelen te halen moeten wel andere milieumaatregelen worden genomen, zegt NRC, dat als voorbeelden noemt meer elektrisch rijden, het sluiten van kolencentrales en het verminderen van de CO2-uitstoot van de industrie. “Dat zorgt voor fors minder stikstofuitstoot.”

Boeren stoppen niet met acties

Boerenactiegroep Farmers Defence Force is blij dat de berekeningen zijn opgedoken, maar zegt voorlopig niet te stoppen met actievoeren.

Op het moment van het publiceren van dit artikel is nog niet bekend of het spoeddebat er komt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Is er al wat bekend van het onderzoek van de heer Aukema.
Als ze eerst eens de juiste aantallen koeien in hun model verwerken kom je ook misschien op een kwart tot de helft minder stikstofreductie.
En hoe zijn die klimaatdoelen te rijmen met het Ceta verdrag, megastallen en ongereguleerd veevervoer in Canada.
Hoe kan een parlementair gekozen politicus hier eigenlijk voor stemmen als de lobbycultuur genormaliseerd (gelegaliseerd) wordt.
Juist vanwege deze gang van zaken (lobby) heeft men tijdens Corona niet kunnen kiezen tussen een mRNA en klassieke inenting.

Cookies op deze website