Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 05 januari 2023

Twijfels over veiligheid na instorten windmolen Zeewolde

Redactie Blckbx
2023 01 05 geknakte windmolen zeewolde
3:50

In Den Haag werden vandaag Kamervragen gesteld over de veiligheid van windturbines. Door de wind knakte woensdag een windmolen doormidden bij Zeewolde, waarbij een enorme ravage ontstond. 'Hoeveel oude windmolens gaan er straks bij een beetje wind in elkaar storten?'

“Nu liggen de brokstukken van de geknakte windmolen tussen de spruitjes en boerenkool, maar dit is levensgevaarlijk als het langs de snelweg of in bewoonde gebieden zal gebeuren,” zei Wybren Van Haga van BVNL, die erop wees dat er ernstige ongelukken hadden kunnen gebeuren.

Van Haga stelde Kamervragen over het incident. “Hoeveel oude windmolens gaan er straks bij een beetje wind in elkaar storten? En wat doet dat met de veiligheid voor onze burgers?” Daarnaast wil Van Haga weten van de minister van Energie hoeveel windmolens van het betreffende wat oudere type er in Nederland staan en of deze allemaal ‘knakgevaarlijk’ zijn bij een beetje wind.

Van Haga kreeg bijval van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen: “Het zijn niet alleen vogelgehaktmolens, deze walgelijke gedrochten zijn ook voor mensen levensgevaarlijk,” zei hij.

Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging had vooral oog voor de ironie van het noodlottige voorval. “Een windmolen die niet tegen wind kan,” schamperde zij.

Geluk bij een ongeluk

Op het moment van het ongeluk waren er gelukkig geen mensen in de buurt. De brokstukken liggen over enkele honderden meters wegdek en boerenland verspreid. Het pad dat naast de dijk ligt, is gebarricadeerd door het gevaarte, zoals te zien is in onderstaande video. Andere resten van de windmolen liggen in de berm van de weg en tegen de dijk aan. De grote rotorbladen zijn op het land ernaast gevallen.

Toch geen storing

Vattenfall meldde woensdag in eerste instantie dat er een foutmelding was binnengekomen over de betreffende windturbine, maar maakte vanmiddag bekend dat er toch geen storing is geweest. Opmerkelijk want een dag eerder beweerde een woordvoerder van het bedrijf nog dat de turbine zichzelf dinsdagavond rond elf uur had stilgezet en dat er zelfs al een monteur was geregeld om woensdag langs te gaan. “Maar voordat we dat konden doen, kregen we vanochtend al een belletje van een boer dat de windmolen op zijn weiland lag,” zei de woordvoerder dinsdag nog. Vattenfall geeft nu aan dat de molen zelfs hoogstwaarschijnlijk nog draaide toen het mis ging.

Het stormde niet eens

Volgens Geertjan Veenstra, woordvoerder van de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek is het ongeluk hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de sterke wind 'die pal op de molens staat’. “De technische mannen van Vattenfall, van wie de windmolens zijn, onderzoeken wat de exacte oorzaak is.”

Het is onduidelijk hoe hard het precies waaide bij Zeewolde. “Meetpunt Lelystad ligt het dichtstbij. Daar vielen de windstoten afgelopen nacht mee en werd het aan het eind van de ochtend wat onstuimiger met windstoten van zo’n 68 kilometer per uur. Dit zijn geen heel hoge en ook geen bijzondere waarden,” stelt meteoroloog Matthijs van der Linden.

Oud-Kamerlid Henk Krol zegt op Twitter: “Vanaf het moment dat ik in Zeewolde ben komen wonen, gebeuren er de vreemdste dingen. Ook vandaag weer. Het bovenste deel van een windmolen op de Eemmeerdijk is zomaar afgebroken. En het stormt niet eens!”

Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel vermoedt dat de laatste inspectie van Vattenfal, die vorige maand plaatsvond, niet goed is uitgevoerd. “Het is duidelijk dat ze de staat van de windmolen niet goed hebben beoordeeld, want dan had hij natuurlijk niet meer mogen draaien,” aldus Van Bussel. De molen had volgens hem nooit mogen breken bij de weersomstandigheden van gisteren. “Er stond windkracht 6, en dat is natuurlijk geen extreem sterke wind.”

Maurik Ankersmit van Dutchwind BV denkt ook dat de inspectie niet goed is uitgevoerd: “Het lijkt erop dat de mast bij een flens is afgebroken, een onderdeel van de windmolen waar twee delen aan elkaar zijn verbonden met bouten. Als dat is gebeurd, hadden ze dit bij een inspectie moeten kunnen zien.”

Ging al eerder mis

In 2006 ging het bij precies dezelfde dijk mis met een windmolen. In juli van dat jaar werd een rotorblad door de bliksem geraakt en kwamen er ook honderden brokstukken op de naastgelegen akker terecht. De overige windmolens werden na onderzoek veilig verklaard.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Veldmuis23

Twee Vraagjes:
(a) Waarom Vormen de Langzaam Draaiende Wieken Toch een Gevaar voor Vogels?
(b) Is er Ooit een "Houdbaarheids Datum" Berekend voor de Wind Molens?
Net als bij: Een Dak 60 Jaar - Een Rieten Dak 39 Jaar - Een Flatblok 60 Jaar - Een Brug 60 Jaar. Ondanks Periodiek Onderhoud Behoeven deze Toch Nog Steeds Vernieuwing en / of Vervangende Onderdelen.

Loep

Beter periodiek onderhouden is de boodschap. Indien het een feit zou zijn dat vogels door de wieken om het leven komen, moet eens bekeken worden of dit heel veel voorkomt. In mijn stad zie ik regelmatig verpletterde duiven op het wegdek. Moeten we dan auto's en vrachtwagens gaan verbieden? Misschien wel, want ze zijn in astronomisch grote aantallen aanwezig op de planeet, en de slijtage van de autobanden is schadelijk voor mens en milieu. Weg met die destructieve vehikels!

Cookies op deze website