Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 28 mei 2023

Flavio Pasquino reageert op antisemitisme-framing door NPO-programma Medialogica

Flavio Pasquino
Hoofdredacteur
2023 05 27 medialogica
3:50

Vanavond zendt Medialogica van HUMAN-VPRO een aflevering uit met de titel 'Waarheidsstrijders of Complotdenkers', waarvoor de makers spraken met Flavio Pasquino. Volgens de hoofdredacteur van blckbx, die de aflevering al bekeek, wordt blckbx door Medialogica geframed door het kanaal in verband te brengen met zaken en personen die niets met blckbx te maken hebben en waar blckbx geen invloed op heeft.

Pasquino was gevraagd mee te werken aan een aflevering met de titel 'Waarheidsstrijders of Complotdenkers', waarvoor Argos Medialogica 'dook in de wereld van complotdenkers en de media die hen een podium bieden'. Aanleiding voor het programma was de AIVD, die vorige maand aan de bel trok omdat complottheorieën over een ‘kwaadaardige elite’ een bedreiging zouden vormen voor de democratische rechtsorde. "Deze alternatieve media zijn sinds de coronacrisis aan een opmars bezig. Welke complotten verspreiden ze en hoe proberen justitie en geheime diensten er grip op te krijgen?" is de onderzoeksvraag die centraal staat.

Pasquino vindt dat blckbx in de betreffende aflevering door Medialogica onterecht in een kwaad daglicht wordt gezet. Het NPO-programma maakt daarbij volgens hem gebruik van het mechanisme van guilty by association, door de organisatie te linken aan zaken, personen en uitspraken die niets met blckbx te maken hebben. Op deze manier wordt door Medialogica een onjuist beeld geschetst van blckbx, dat zich inmiddels als een olievlek verspreidt. Het 'nieuws' is bijvoorbeeld klakkeloos overgenomen door De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Daarom voelt Pasquino de noodzaak om onderstaande reactie naar buiten te brengen.

Daarnaast lichtte Pasquino op maandag 29 mei 2023 aan de desk bij blckbx today zijn kant van het verhaal verder toe.

Reactie Flavio Pasquino:

Ik (Flavio Pasquino) heb de nodige voorgesprekken gehad met de regisseur Vincent Verweij en researcher Ruben Altena van Medialogica, omdat ik twijfelde of medewerking zinvol was. Ik sprak mijn zorg uit voor het mechanisme van guilty by association, aangezien ik al eerder via de Fabeltjesfuik van Arjen Lubach in een dergelijke situatie terecht was gekomen. Met de simpele onderzoeksvraag van mijn video 'Bestaat SarsCov2, waar is het bewijs?' surfte Lubach verder en kwam hij binnen een minuut uit bij bloed drinkende satanisten. Dit zonder ook maar een grap of opmerking te maken over mijn video want daar was namelijk niks mis mee. Echter daags na de uitzending belden vijf vriendinnen van mijn vrouw haar bezorgd op. “Gaat het goed me je? Wat erg allemaal." Het kwaad was geschied en kennelijk kunnen mensen geen onderscheid meer maken als er een dergelijke montage wordt gemaakt.

De makers van Medialogica wisten mij toch te overreden, want het zou echt over alternatieve media gaan en ik zou daar inhoudelijk op bevraagd worden. Uiteindelijk bleek de uitzending daar weinig mee te maken te hebben, zo bleek bij de viewing die ik mocht doen in het mediapark in Hilversum. Echter, de spelregels die daarvoor gelden zijn altijd dat ik zaken mag laten wijzigen die feitelijk onjuist zijn of als uitspraken van mij uit de context zijn getrokken. Van beide zaken was geen sprake maar wel van iets anders. Voor het grootste deel van de uitzending werden individuen zoals Micha Kat en Huig Plug getoond en gingen de onderwerpen veelal over pedofilie en satanisch ritueel misbruik enzovoorts. Deze personen zijn nooit in onze uitzending geweest. Ook hebben wij nooit aandacht geschonken aan deze thema’s. Verder werden we in verband gebracht met antisemitisme vanwege een oude zaak van Rypke Zeilmaker. Ik heb weten te bedingen dat ik nog een aanvullende reactie kon geven waarnaar de voice-over in de uitzending verwijst. Hieronder is die te lezen.

Aanvullende reactie:

In de Medialogica-uitzending van zondag 28 mei 2023 worden twee citaten van wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker getoond, die behoorlijk heftig zijn. In de uitzending is een deel van mijn (Flavio Pasquino) schriftelijke reactie getoond, die ontoereikend is. Ik wil verduidelijken dat ik en onze hele organisatie (blckbx) zich verre van antisemitisme wensen te houden en iedere vorm daarvan afkeuren. Wij hadden geen weet van deze uitingen en zijn er door verrast, maar hebben dankzij jullie informatie kennis genomen van het feit dat Zeilmaker veroordeeld is en zijn straf reeds heeft gehad. Daarmee is voor ons dan ook de kwestie afgewikkeld, want de rechter heeft geoordeeld en iedereen verdient een tweede kans. Wij zullen er dus verder geen consequenties aan verbinden en zien dit als een zaak die bij Rypke Zeilmaker zelf ligt en niets met blckbx van doen heeft. Hij is immers geen medewerker van ons. Dat is meteen ook mijn bezwaar tegen het inbrengen van deze kwestie in jullie uitzending. Jullie roepen mij ter verantwoording voor iets dat niet over blckbx gaat, en wat ook niet op ons kanaal heeft plaatsgevonden. Liever had ik inhoudelijk vragen gezien over wat wij maken en of beweren in onze uitzendingen. Zeilmaker zou namelijk NOOIT de ruimte krijgen om dit soort uitlating in onze uitzendingen te doen.

De enige inhoudelijke vraag die jullie hebben gesteld, ging over een uitspraak van jurist Sven Hulleman ten aanzien van de aardbeving-speculatie. Daarop heb ik geantwoord dat ik er niet blij mee ben en dat het ons is overkomen in een live-uitzending. Kortom, als dit het enige is wat jullie hebben kunnen vinden, doen we het kennelijk bijzonder goed. Tot slot wil ik benadrukken dat ik de uitzending zelf maar ook jullie recensie in de VPRO-gids bijzonder 'framend' vind. Een term die ik zelden bezig maar die ik nu bij uitstek van toepassing vind, omdat jullie ons in een 'umfeld' hebben gemonteerd van geradicaliseerde individuen waar wij ons ver van houden. Dit wekt de indruk dat wij in hetzelfde 'mandje' vallen en dat is ronduit schadelijk voor onze organisatie. Ik ben dan ook erg teleurgesteld in het resultaat en zal nooit meer meewerken aan een Medialogica-uitzending. Niet omdat jullie de feiten hebben verdraaid, maar omdat jullie handig gebruik maken van het mechanisme guilty by association. Iets dat uiteraard subjectief is maar in deze uitzending overduidelijk aan de orde is. Besef ook dat veel mensen die reeds zijn afgehaakt bij de NPO dit zien, en de weerzin op deze wijze alleen maar toeneemt. Het zijn dus niet wij, die in een slachtofferrol kruipen door te klagen over 'framing'. Het zijn vooral de MSM-kanalen die niet lijken te beseffen dat de huidige manier van tv-maken mensen in de gordijnen jaagt, met polarisatie als resultaat.

Flavio Pasquino

(Producent en hoofdredacteur blckbx.tv)

PS
Medialogica deed al eens eerder een interview met mij met de titel Politiegeweld in beeld. Ook die uitzending was niet naar mijn tevredenheid. In die uitzending ben ik neergezet als een tandeloze tijger terwijl ik bijna een uur lang stevige en kritische quotes had gegeven over het disfunctioneren van het politieappararaat tijden de coronademonstraties. Daar is toen amper wat van gebruikt, waardoor de politie buitengewoon goed in de reportage naar voren kwam.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

'De makers van Medialogica wisten mij toch te overreden, want het zou echt over alternatieve media gaan en ik zou daar inhoudelijk op bevraagd worden.'
Ik begrijp niet na het eerste debacle dat je dit soort mensen nog geloofd. We hebben te maken met leugenaars als het gaat om uitzendingen op NPO. Knip en knutselwerk, delen van zinnen gebruiken, framing, alles wordt gebruikt om de leugens te bewerkstelligen. Het feit dat je hierin meegaat om waarschijnlijk de verkeerde beweegredenen(meer bekendheid voor Blckbx??) komt nu als een boemerang terug, jammer maar was te verwachten. Het is geen tijd voor naïviteit

Favorita

Tja dit was natuurlijk te verwachten.. Ben overtuigd van Flávio’s oprechte intenties, maar we weten toch dat de NPO, als waakhond van de zittende macht, uitsluitend geïnteresseerd is om alles en iedereen die een ander geluid uitdraagt, te demoniseren en kalt te stellen?
Indien Flavio niet had meegewerkt met de uitzending was de demonisering net zo erg geweest, maar door wel te participeren krijgt deze vuilspuiterij extra gewicht en geloofwaardigheid.

Cookies op deze website