Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 13 april 2023

Kijk: Elon Musk betrapt BBC-journalist op leugen en zet hem voor joker

Redactie Blckbx
2023 04 13 Musk BBC 3
2:30

In een opmerkelijk interview laat Elon Musk geen spaan heel van een BBC-journalist, die kritiek heeft op Twitters censuurbeleid. ‘Je liegt!’ blaft de CEO, die vervolgens de BBC fileert voor het verspreiden van misinformatie over corona.

Minder dan een week nadat Musk de BBC bestempelde als ‘door de overheid gefinancierde media’, gaf de miljardair dinsdagavond een geïmproviseerd interview aan de omroep op het hoofdkwartier van Twitter. Het gesprek werd live uitgezonden op Twitter Spaces, waardoor iedereen de niet-geknipte versie kan beluisteren.

Met journalist James Clayton besprak hij onder andere de vele ontslagen bij Twitter, mis- en desinformatie, zijn werkgewoonten en het feit dat de meeste adverteerders, die in een woedeaanval waren vertrokken, nu zijn teruggekeerd of hebben gezegd dat ze dat zullen doen.

‘Je liegt!’

Het meest opmerkelijke segment van het gesprek betrof het moderatiebeleid van Twitter. Op de vraag waarom er ‘zoveel meer hate speech op Twitter’ is sinds hij het roer heeft overgenomen, reageert Musk door Clayton uit te dagen één enkel voorbeeld te geven. Clayton kan dat niet, waarop Musk antwoordt: “Je zei dat je meer haatdragende inhoud hebt gezien, maar je kunt geen enkel voorbeeld noemen. Zelfs niet één.”

De journalist stamelt vervolgens: “Ik weet niet zeker of ik die feed de afgelopen drie of vier weken heb gebruikt en ik …”

“Hoe kon je dan de hatelijke inhoud zien?” vraagt Musk hem. “Ik vraag om één voorbeeld. Je kunt geen enkel voorbeeld geven. Dan zeg ik, meneer, dat u niet weet waar u het over heeft, want u kunt geen enkel voorbeeld geven van hatelijke inhoud, zelfs niet één tweet. En toch beweerde u dat er veel haatdragende inhoud is. Dat is niet waar. Je hebt gewoon gelogen!”

Clayton wijst vervolgens op ‘veel organisaties die zeggen dat dit soort informatie toeneemt’.

Maar Musk houdt aan: “Geef me één voorbeeld!”

“Laten we verdergaan, we hebben niet veel tijd,” zegt de journalist, die wanhopig probeert zijn hachje te redden.

Tekst gaat verder onder de tweet

COVID-misinformatie

“COVID-misinformatie,” zegt Clayton in een nieuwe poging Musk te besmeuren. “Je hebt de regels voor COVID-misinformatie veranderd.”

“Heeft de BBC de COVID-misinformatie veranderd?” pareert Musk.

Clayton ketst de vraag terug naar Twitter, als hij erop wijst dat het platform onder Musk het label ‘COVID-misinformatie’ afschafte.

“COVID speelt helemaal niet meer,” legt Musk uit. “Heeft de BBC zichzelf überhaupt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van misinformatie over mondkapjes en bijwerkingen van vaccinaties? En het niet berichten daarover?”

Verder bekritiseerde Musk de BBC omdat de omroep zich ‘onder druk liet zetten door de Britse regering om het redactionele beleid te veranderen’.

“Dit is geen interview over de BBC,” antwoordt Clayton nerveus, eraan toevoegend dat hij niet namens de omroep en het redactionele beleid kan spreken. "Oh, je dacht dat dat niet zo was?" antwoordt Musk sarrend.

Onderbroekenlol

Musk stelde de BBC-journalist ook vragen namens Twitteraars die meeluisterden in Spaces. “Houd je van BBC?” vraagt hij Clayton grinnikend. Op het pornografische deel van het internet is ‘BBC’ een afkorting voor big black cock (grote zwarte piemel). De journalist weigert de vraag te beantwoorden en rondt vervolgens het interview af.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook na het interview ging Musk verder met zijn BBC-grappen.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Door de overheid gefinancierde media’

Onlangs markeerde Musk de BBC op Twitter als ‘door de overheid gefinancierde media’, wat hem op veel kritiek kwam te staan. Tijdens het interview bevestigde hij dat het platform de status van de BBC verandert in ‘door het publiek gefinancierd’.

De BBC heeft een artikel gewijd aan het interview, maar de voor de omroep bijzonder ongemakkelijke momenten worden daarin niet genoemd.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Zo overtuigend was het nou ook weer niet. Wat ik hier zie is gewoon een 'dom' gesprek, het gaat bijna nergens over. En die Musk vind ik echt niet zo intelligent. Hij speelt een rare rol in het hele mondiale spelletje.

ML

Vermakelijk om te horen. De propagandist zit letterlijk met zijn mond vol tanden. Zo zie je maar dat al die 'journalisten' alles letterlijk overnemen wat ze wordt opgedragen of verteld zonder ook maar onderzoek te doen want daar worden ze niet voor betaald. Bij elke tegenreactie hebben ze geen antwoord, valt me nog mee dat hij niet gelijk begint te roepen met de ons bekende termen om iemand de mond te snoeren zoals anti semiet, complotdenker, rechts extremist etc. De geijkte termen als ze niks kunnen beargumenteren. Wat een dom volk, totaal geen respect voor.

Cookies op deze website