Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 25 augustus 2023

Vandaag gaat de Digital Services Act in: einde vrijheid van meningsuiting?

Redactie Blckbx
230824 DSA
2:30

Vanaf vandaag treedt de Digital Services Act (DSA) in werking, ofwel de Verordening digitale diensten. Volgens de Europese Unie maakt de DSA het internet veiliger, maar volgens critici is het niets minder dan een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Hoe draconisch is de DSA?

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren is vanavond te gast bij blckbx today om de DSA uitgebreid te bespreken. Kijken dus!

De DSA gaat nu gelden voor negentien zogenoemde ‘zeer grote online platforms’, zoals X (voorheen Twitter), Google, Facebook en Instagram. Voor de kleinere online dienstverleners treedt de verordening in februari 2024 in werking. Omkleed met mooie woorden en goede bedoelingen, is het op het eerste gezicht moeilijk om tegen de DSA te zijn.

“Betere bescherming van grondrechten, de aanpak van online misleiding en gebrekkige informatie, een gelijk speelveld voor bedrijven en digitale handel makkelijker maken,” schrijft de Nederlandse overheid vol lof over de DSA.

En hoewel de DSA ook regelingen bevat die de positie van de burger ten opzichte van big tech verbeteren, is er volgens FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren genoeg reden om uiterst kritisch te zijn op de verordening. “Het is en blijft regelgeving die vanuit de Europese Unie komt, boven onze grondwet staat en die Nederland niet tegen kan houden.”

Wil je op de hoogte blijven zonder enige vorm van censuur? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in!
Schermafbeelding 2023 08 25 om 14 04 58

Censuur

Zijn voornaamste bezwaar is echter inhoudelijk van aard. “De grootste bedreiging is dat de DSA wettelijk verankert dat grote online platformen verplicht worden om zogenaamde ‘desinformatie’ tegen te gaan,” zegt Van Meijeren. “Dat zou nodig zijn ‘om burgers te beschermen tegen desinformatie’. Maar datzelfde argument wordt door alle autoritaire overheden gebruikt wanneer zij de vrijheid van meningsuiting beperken. Men zegt altijd dat het bedoeld is om burgers te beschermen tegen onjuiste berichten.”

Overheden zouden niet mogen reguleren wat waar en wat niet waar is, vindt Van Meijeren. “Dat moet onderdeel zijn van het vrije debat. De grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen in het wetboek van strafrecht. En alles daarbuiten – meningen die niet strafbaar zijn – zou niet gecensureerd mogen worden.”

Vanavond gaat Van Meijeren bij blckbx today dieper in op de DSA.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Apocalyps

Ik blijf toch écht zeggen wat ik wil, zij het dat ik niet op social media zit zoals Facebook, Instragam, X etc. maar wel op platsforms als Blckbx, Nine for News, Maurice de Hond maar ook reguliere kranten waar je op een artikel kan reageren. De toon moet altijd wel fatsoenlijk zijn en niet beledigend en liefst inhoudelijk want mijn mening mag best gehoord worden, ook al is die niet altijd welgevallig voor sommige 'censuristen'. Ik laat mij de mond niet snoeren !.

Viking02

Desinfomatie bestrijden is politiek gemotiveerd. Links wil rechts de mond snoeren. Het is linkse censuur. Het is een gevaar voor de de vrijheid van meningsuiting. De voordelen van eht bestrijden van desinformatie wegen niet op tegen de nadelen. Namelijk censuur. En censuur = dictatuur. Een glijdende schaal waar we ons tegen moeten verzetten.

Cookies op deze website