Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 06 maart 2023

Haagse burgemeester houdt zaterdag leger achter de hand bij demonstraties

Redactie Blckbx
2023 03 06 leger boerendemo
1:40

Burgemeester Jan van Zanen houdt de mogelijkheid open om op 11 maart legermaterieel in te zetten om blokkades of tractoren te verwijderen, tijdens de gelijktijdige demonstraties van klimaatactivisten en boeren in Den Haag. De stad dreigt volledig vast te lopen.

“Ik sluit niet uit dat er materieel van Defensie wordt ingezet. Dat is beschikbaar mocht dat nodig zijn,” zei Van Zanen in een interview met de Telegraaf. Ook heeft hij politiekorpsen in andere delen van het land om agenten gevraagd. “Dit kunnen we niet alleen aan,” aldus de Haagse burgemeester. “Ook om de demonstraties veilig te laten verlopen.”

Zaterdag zal Den Haag het toneel zijn van twee grote demonstraties. Een blokkade van een van de belangrijkste verkeersaders van Den Haag door Extinction Rebellion en de oproep om met honderdduizend demonstranten en duizenden tractoren naar de Hofstad te komen van Farmers Defence Force (FDF). Tegelijkertijd begint op het Malieveld de opbouw van tenten voor de City-Pier-City Loop, die een dag later wordt gehouden. Verwacht wordt dat de stad volledig vast zal lopen.

Stem ze weg

Onder het motto ‘Stem ze weg’ roept FDF iedereen die een probleem heeft met het huidige regeringsbeleid op om zaterdag 11 maart naar het Zuiderpark in Den Haag te komen.

"Het zal dit keer niet alleen gaan over de boerenstandpunten maar over alle problemen die momenteel spelen in onze maatschappij," zei FDF-voorzitter Mark van den Oever eerder. “Van de toeslagenaffaire tot de gascrisis, tot de verzakte huizen in Groningen, tot de waterschade in Limburg. Mensen krijgen hierover bij ons op het podium een stem.” De boeren protesteren onder meer tegen het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren.

Van den Oever zegt dat naast PVV-voorzitter Geert Wilders onder anderen Wybren van Haga (Groep Van Haga) en opiniemaker en jurist Eva Vlaardingenbroek een toespraak zullen houden. "Het wordt een vol programma en wij hopen daarmee aan heel Nederland te laten zien dat er echt een ander beleid moet komen.”

Eind vorig jaar kondigde Farmers Defence Force al aan dat er opnieuw actie gevoerd zou gaan worden tegen het ‘meedogenloze rampbeleid’ van de overheid. "Net voor de provinciale verkiezingen gaan we onze slag slaan,” zei Van den Oever destijds.

Blckbx zal zaterdag 11 maart de hele dag met verslaggevers en een livestream aanwezig zijn om de gebeurtenissen vast te leggen en interviews af te nemen met aanwezigen.

Tekst gaat verder onder de tweet

'Radicaal neutraal'

Van Zanen zegt ‘geen moment’ te overwegen om een demonstratie te verbieden. Demonstreren noemt hij een 'groot recht' dat gekoesterd moet worden. Dat dwingt hem om 'radicaal neutraal' te zijn. Maar er zijn grenzen voor de burgemeester. “Het blokkeren van een weg voor onbepaalde tijd met mensen of materieel is geen acceptabele manier van demonstreren, maar een blokkade,” waarschuwt hij. “Dat vind ik een ontwrichting van de openbare orde.”

Bij de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid vorig jaar werkten politie en Defensie ook al samen, toen de boeren bekend maakten 'heel Nederland plat te willen leggen'. Naast extra politiemensen stonden daarom defensie-eenheden met zwaarder materieel klaar om ingezet te worden.

Brussel

Niet alleen in Nederland maar ook in Vlaanderen zijn de boeren helemaal klaar met het regeringsbeleid, dat hen het uitoefenen van hun bedrijf langzaam maar zeker onmogelijk maakt. Afgelopen vrijdag reden duizenden Vlaamse boeren met hun trekkers de hoofdstad Brussel binnen om te protesteren tegen het ‘rampzalige stikstofakkoord’ van de regering. De boeren vrezen dat het akkoord leidt tot een ‘sociaaleconomisch bloedbad’.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Droid

Rutte's Einzatstroepen nu ook fysiek aanwezig. Het regerings doodseskader van deze lugubere premier verantwoordelijk voor duizenden doden en nog duizenden doden die gaan volgen door onder andere turbo kanker besluit nu ook het leger in te zetten tegen de bevolking. Een wanhoopsdaad van Rutte de dodelijkste vijand van de Nederlandse bevolking. Wanneer treed deze ellendeling af zodat ie berecht kan worden?

ML

“Ook om de demonstraties veilig te laten verlopen.”
Was deze van Zanen niet medeverantwoordelijk voor geweld tegen vreedzame demonstranten met behulp van 'Romeo's en ME? Ik dacht in overleg met de Nederlandse Stasi. Ik mag toch hopen dat men bij het leger door heeft wat er gaande is en dat ze niet meewerken met deze fascisten. Ook het belang van soldaten/politie wordt gediend met deze demonstratie.

Cookies op deze website