Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 maart 2022

Nederland naar de stembus, ogen gevestigde orde gericht op FVD

Redactie Blckbx
2022 03 16 gemeenteraadsverkiezingen
3:34

De ogen van de gevestigde politieke orde zullen vandaag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vooral gericht zijn op het presteren van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet staat voor het eerst in vijftig gemeenten op het kiesformulier. FVD was in de media de afgelopen weken dan ook volop ‘vooral negatief’ in het nieuws.

Op de dag af twee jaar na het ingaan van de allereerste lockdown gaat Nederland vandaag naar de stembus om een stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maandag en dinsdag konden mensen al stemmen in een een beperkt aantal stembureaus, vandaag zijn de meeste stembureaus open, zo’n 8800.

Deelname in vijftig gemeenten

Voor FVD zijn de verkiezingen vandaag extra bijzonder. Boegbeeld Thierry Baudet en zijn partij hebben het afgelopen jaar in maar liefst vijftig gemeenten een lijst met 'geschikte' kandidaten kunnen opstellen. Tijdens de vorige lokale verkiezingen stond de partij nog alleen in Amsterdam op de lijst. Niet verwonderlijk dus dat de grootschalige deelname van de oppositiepartij vanuit de gevestigde politieke orde met argusogen wordt gadegeslagen. FVD was de grootste criticaster van het kabinetsbeleid tijdens de coronacrisis en werd al eens de grootste partij van Nederland bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Vooral negatieve aandacht

De grootschalige deelname van FVD aan de gemeenteraadsverkiezingen is in de media niet onopgemerkt gebleven. Kranten en televisie doken de afgelopen weken echter vooral gretig op allerlei vermeende misstanden binnen het FVD. Zo werd de première van de film van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren geschrapt door filmhuis Tuschinski in Amsterdam, vanwege het vermeend bagatelliseren van de Holocaust door Van Meijeren. Dit werd in de media breed uitgemeten, al bleek het vooral een knap staaltje framing te zijn. De film van Van Meijeren is overigens op blckbx integraal te bekijken.

Ook werd FVD in verband gebracht met Russische financiering van de partij en werd de partij zelfs landverraad en heulen met de Russen verweten. Verder werd en wordt er gesuggereerd dat Baudet bepaalde nevenfuncties naast zijn Kamerlidmaatschap had moeten opgeven. De partij kwam daarnaast nog in het nieuws nadat onbekenden het partijkantoor in Amsterdam hadden beklad en vernield. Er was onder andere met grote letters ‘fascist scum’, fascistisch tuig, op de stoep geschreven en er was een vlag opgehangen die een liefdesrelatie tussen Baudet en Poetin suggereert. FVD mocht ook niet deelnemen aan het slotdebat van de lokale verkiezingen in Amsterdam, waartegen de partij nog demonstreerde. Ook gisteren nog werd de deelname van FVD, en dan met name de FVD-stemmer, belachelijk gemaakt in de media. En dan is er nog de suggestie van Joop van BNNVARA, dat FVD zou hebben gefraudeerd om het boek van Baudet 'Het coronabedrog' op de eerste plek te krijgen van de CPNB-lijst met de zestig best verkochte boeken.

Baudet bij Ongehoord Nederland

Dinsdag mocht Baudet zijn zegje doen bij het programma Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland. Hij mocht daar, in tegenstelling tot in veel andere media, de standpunten van zijn partij inhoudelijk beargumenteren. De uitzending, waar ook Flavio Pasquino van blckbx te gast was, is via deze link terug te kijken.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.