Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 maart 2023

Onderwijsminister overvallen door lesmateriaal Week van de Lentekriebels

Redactie Blckbx
2023 03 21 Kritiek week van de lentekriebels 2
5:00

In de Tweede Kamer bleek dinsdag dat onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) totaal niet weet met welk lesmateriaal Rutgers honderdduizenden Nederlandse basisschoolkinderen seksueel ‘vormt’ tijdens de Week van de Lentekriebels. Politici uiten forse kritiek.

Deze week is het de Week van de Lentekriebels, waarin basisschoolkinderen voorlichting krijgen over onder meer (anale) seks, gender-identiteit, de clitoris en ‘jezelf zijn’. De themaweek leidt tot een storm aan kritiek, omdat het lesmateriaal een ideologische agenda en perversiteiten zou opdringen aan jonge kinderen.

Tweede Kamer

Tijdens het vragenuurtje van dinsdag legden meerdere parlementariërs onderwijsminister Wiersma het vuur aan de schenen over de manier waarop seksuele voorlichting wordt gegeven in het basisonderwijs. Het was FVD-leider Thierry Baudet die hierin het voortouw nam.

“Deze week is de Week van de Lentekriebels. Op duizenden basisscholen in heel Nederland worden kinderen vanaf vier jaar oud door volwassenen aangespoord om na te denken over geslachtsverandering, anale seks, trio’s en drag queens,” begon Baudet zijn betoog. “Deze seksualisering van kinderen is verkeerd en moet stoppen. Het promoten van geslachtsverandering aan kinderen moet stoppen. De sluipende normalisering van pedofilie moet ook stoppen.”

Ook noemde hij het NPO-programma Gewoon Bloot, waarin kinderen uit groep zeven van de basisschool worden geconfronteerd met naakte volwassenen die voor hen poseren en uitleg geven over hun in sommige gevallen omgebouwde lichaam. “Kinderen wordt geleerd hoe normaal het is om van geslacht te veranderen, nee zelfs hoe leuk het is. De NOS legt kinderen op hun Instagram-kanaal uit hoe ze aan illegale hormoonblokkers kunnen komen. Vanaf elf jaar wordt zelfs al chemische castratie toegepast in Nederland. Vanaf zestien jaar worden borstamputaties uitgevoerd.”

Tekst gaat verder onder de video

Hij kreeg bijval van PVV-Kamerlid Fleur Agema, die aan minister Wiersma vroeg of hij basisschoolkinderen niet te jong vindt om blootgesteld te worden aan dit soort lesmateriaal.

SGP’er Roelof Bisschop zei dat voorlichting over dit soort zaken thuis zou moeten plaatsvinden en niet op school. Ook vroeg hij aan de minister of hij bereid was om de subsidie stop te zetten aan Rutgers, organisator van de Week van de Lentekriebels. Daar ging de minister niet direct in mee.

Stephan van Baarle van DENK zei dat zijn partij wordt overspoeld door telefoontjes van bezorgde ouders over de Week van de Lentekriebels. “Er is een handleiding voor docenten waarin staat: ‘Vertel leerlingen dat het fijn is om jezelf aan te raken en dat het fijn is om geslachtsdelen aan te raken.’ We hebben het over kinderen van vijf, aan wie dit wordt verteld. Die docenten zouden die kinderen moeten leren lezen en schrijven, in plaats van ze te vertellen dat het belangrijk of fijn is om geslachtsdelen aan te raken,” vindt Van Baarle.

Tekst gaat verder onder de video

Gefronste wenkbrauwen bij minister

Zelfs onderwijsminister Wiersma gaf aan zich ongemakkelijk te voelen bij bepaalde voorbeelden en bleek totaal niet op de hoogte hoe honderdduizenden kinderen seksueel ‘gevormd’ worden door Rutgers. “Bij sommige voorbeelden denk ik: dit spant het paard achter de wagen, want dan zorg je juist voor heel veel discussie. Die discussie is misschien leuk in de grotemensenwereld, maar daar is zo'n kind niet bij gebaat. Sterker nog, dat kan juist ook verwarrend werken, zeker op jonge leeftijd.” Hoewel hij aangaf dat er zeker grenzen moeten zijn, verschool hij zich regelmatig achter het ontbreken van context. Ook verwees naar de Onderwijsinspectie, waar mensen klachten kunnen indienen.

Rutgers verwijdert video

Op sociale media staat het bol van de kritische commentaren op de Week van de Lentekriebels. Vooral een promotievideo van Rutgers over de themaweek leidde tot veel commotie, waarna de organisatie de video verwijderde. Naar eigen zeggen deed het dit ‘om de kinderen in de video te beschermen’. “We constateren dat de video online door sommige mensen uit context wordt gehaald en wordt gebruikt om misinformatie te verspreiden,” aldus Rutgers.

In de video zijn verschillende gezinnen te zien die met hun kind praten over seks. “En jij? Kom je wel eens aan je piemel?” vraagt een moeder aan haar vierjarige zoontje, dat zich zichtbaar ongemakkelijk voelt. Maar zijn moeder houdt aan: “Ga je wel eens aan je piemel zitten? Ja? En hoe voelt dat? En wanneer doe je dat dan?”

Ook paste Rutgers stilletjes het lesmateriaal aan, maar dit bleef niet onopgemerkt. Bij een afbeelding van een vagina viel eerst te lezen: ‘De vaginaopening: hier kan een tampon, vinger of piemel in, en er kan een baby doorheen.’ De stichting wijzigde dit in: ‘De vagina, dit is de opening naar de baarmoeder.’

Nadat dit werd opgemerkt en gedeeld op sociale media, zoals in onderstaande tweet, bevestigde Rutgers tegenover het AD dat het de tekst had aangepast. “Dat klopt. Dat doen wij vaker, zodat die beter aansluit. Dat doen we op basis van onderzoek en lessen uit de praktijk, samen met ouders, leerkrachten en kinderen.”

Volgens Rutgers-directrice Marieke van der Plas ontvangen medewerkers inmiddels bedreigingen. “Collega’s worden al dagen bedreigd, uitgescholden en voor van alles uitgemaakt. Ik zal je de bloemlezing aan toewensingen besparen.”

Bezorgde ouders

Het AD meldt dat in Tilburg tientallen ouders van één scholengroep hun kinderen dreigden thuis te laten vanwege de Week van de Lentekriebels. Hierop besloot de scholengroep tot uitstel en werd er een informatieavond georganiseerd. “Daar zijn zo’n tachtig ouders naartoe gekomen. Het gesprek is prettig verlopen, al liggen de meningen soms ver uit elkaar,” vertelde bestuurder Annemie Martens.

Bij Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, rinkelt de telefoon sinds maandag. Volgens voorzitter Lobke Vlaming zouden scholen simpelweg beter moeten communiceren. “Sommige ouders snappen niet waar deze week vandaan komt. Zij voelen zich overvallen, en snappen niet waarom hun kind hierover voorlichting moet krijgen. Wij roepen scholen op om pro-actiever hierover te communiceren.”

Petities

Ook is er een petitie gestart die oproept om de themaweek drastisch anders in te vullen. “Dit komt voor heel veel kinderen nog veel te vroeg. Wij vinden dat elk kind een natuurlijk tempo heeft op dit vlak en niet al (gedwongen) in groep vier over bloot, voorkeur, of piemels en vagina’s hoeft na te denken in de klas,” schrijven de bezorgde ouders, die verzoeken dat het thema niet eerder dan in groep acht van de basisschool wordt besproken in de klas. De petitie, die op het moment van schrijven al meer dan 26.000 handtekeningen heeft verzameld, kan hier ondertekend worden.

Forum voor Democratie is een bredere petitie gestart tegen de seksualisering van kinderen. Deze beoogt kinderen te beschermen tegen woke-activisme en LHBTI-propaganda. Ook wil de partij dat er geen subsidies meer gaan naar organisaties die op scholen seksualiteit opdringen aan kinderen en dat er traditionele lesstof wordt aangeboden. Deze petitie heeft op het moment van schrijven al meer dan 15.000 handtekeningen verzameld en kan hier ondertekend worden.

De christelijke organisatie Gezin in Gevaar, dat eerder een petitie startte tegen Pim Lammers als schrijver voor de Kinderboekenweek, betoogt in dertien redenen dat protest tegen de Week van de Lentekriebels op zijn plaats is.

Afbraak van ‘normaal’

Er is ook meer fundamentele kritiek op de Week van de Lentekriebels. Die richt zich op het afbreken van normativiteit – het bestaan van een ‘normaal’ –, verwoord door onder meer hoofdredacteur van Reactionair.nl Camille Scholtz. “Vaak richten negatieve reacties op dit steeds prominentere woke-onderwijs zich op de vulgariteit ervan: de boekjes voor kinderen vanaf vier jaar oud over orale seks, evenals de boekjes die transgenderisme en zelfs geslachtsoperaties eufemistisch beschrijven in de vorm van een lammetje dat zich een varken voelt. Hoewel ik me natuurlijk in deze reacties kan vinden, is mijn werkelijke bezwaar van ideologische aard,” schrijft hij. “Mijn bezwaar richt zich namelijk op de beoogde vernietiging van normativiteit en idealisme.”

Volgens Scholz leidt het lespakket van de Week van de Lentekriebels tot het vervagen van het begrip ‘normaal’. “Op de afsluitende dia’s prijken diverse liberale leuzen zoals ‘Iedereen is uniek!’ en ‘Iedereen is speciaal!’, subtiele aanvallen op de noties idealiteit en normativiteit,” zegt hij.

“Een van de lessen gericht op kinderen van vijf tot zeven jaar heet ‘Jongens of Meisjes?’,” gaat hij verder. "Het doel van deze les is ‘de leerlingen uitdagen om na te denken of stereotiepe beelden over jongens en meisjes wel kloppen’. De les bestaat grotendeels uit het in twijfel trekken van deze ‘stereotypen’. Dit leert kinderen onbewust dat er geen werkelijke ‘man’ of ‘vrouw’ bestaat, maar slechts relatieve ‘sociale constructies’ die geen werkelijke grondslag zouden hebben. Je zou het bijna liberale indoctrinatie kunnen noemen.”

In een andere les moeten kinderen hun ideale man of vrouw beschrijven, waarna deze ideeën en idealen bekritiseerd en ontmanteld worden op de daaropvolgende dia’s. “Het idee is wederom dat er niet zoiets bestaat als een ideaal en niet zoiets bestaat als een norm. Dit is allemaal minder sensationeel dan de seksuele woke aspecten van deze lessen, maar is wel de ware essentie van al deze pedagogische campagnes,” aldus Scholz.

‘Indianenverhalen’

Rutgers wuift de kritiek van zich af. Het is belangrijk dat kinderen voorlichting krijgen voordat ze beginnen aan seks, vindt de stichting. “Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld, kunnen beter communiceren over hun wensen en grenzen en ze leren respectvoller met elkaar omgaan,” verklaart Rutgers tegenover het AD.

Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, spreekt van ‘extreme indianenverhalen op sociale media’ en stelt dat scholen ouders beter moeten informeren. “Ouders schrikken van deze verhalen omdat ze niet goed zijn voorbereid,” zegt hij. “Ze missen context en duiding. Het is de taak van de scholen uit te leggen waarom dit belangrijk is voor kinderen. Ouders kunnen met de school in gesprek als ze vragen hebben. Ook kunnen ze via de medezeggenschapsraad invloed hebben op de keuze voor deelname aan de week.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Werner

Echt onbegrijpelijk. De rutgers stichting zou aangepakt moeten worden voor pedofilie. Als namelijk een 'vreemde' over dit soort dingen praat met een kind wordt hij opgepakt en veroordeeld.
Wat mij betreft opheffen die stichting en het bestuur veroordelen.
En wat betreft die ouders in het filmpje. Die moeten zich heel erg schamen, wat doe je zo'n kind aan. Je ziet dat ze het ongemakkelijk vinden en toch maar door blijven drammen.
Bah.

aaltenprojects@gmail.com

' rutgers stichting overweegt juridische stappen tegen fvd...' wellicht zouden gelijkgestemden in dit smerige zaakje juridische stappen moeten nemen tegen de rutgers stichting en hierin welwillende ouders en leerkrachten wegens het promoten van pedofilie, geestelijke en lichamelijke kindermishandeling, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld en wat die meer zij. laat kinderen genieten van hun onschuld en zelf hun eigen ervaringen opdoen, zodat ze op hun eigen tempo kunnen leren en ervaren. laat ze struikelen en leer ze weer opstaan maar maak er geen opgefokte 'alles is normaal en alles moet kunnen' koters van.

Cookies op deze website