Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De pas aangekondigde proef van KLM met inchecken via gezichtsherkenning blijkt onderdeel te zijn van een Europese pilot. Brussel wil de ‘veelbelovende’ techniek testen vóór het EU-breed te integreren met een digitaal paspoort.
Staatssecretaris Eric van der Burg stuurde dinsdag namens het ministerie van Justitie en Veiligheid een brief aan de Tweede Kamer waarin de pilot werd aangekondigd en toegelicht.
Uit de brief blijkt dat de proef onderdeel uitmaakt van een plan voor een digitaal reisdocument van de Europese Commissie (EC). De Commissie komt volgend jaar met een wetsvoorstel voor de digitalisering van reisdocumenten en het faciliteren van reizen hiermee.
Brussel had lidstaten opgeroepen om deel te nemen aan een pilot om de werking van het digitale reisdocument, en dan met name het instrument biometrische gezichtsherkenning, in de praktijk te testen. Nederland heeft hierop een voorstel voor een proef ingediend, dat door de EC is goedgekeurd.
De pilot is gebaseerd op de door International Civil Aviation Organization (ICAO) gepubliceerde standaard voor een Digital Travel Credential (DTC) – een digitaal paspoort op de smartphone.
Invoering van zo’n DTC moet het voor organisaties op termijn mogelijk maken om ‘de processen op en rond de grens effectiever en efficiënter uit te voeren’.
“Het gebruik van gezichtsherkenning bij het aanmaken van de DTC voor verificatiedoeleinden is door de Europese Commissie beschreven als een specifiek proces dat zij met de pilot wenst te beproeven,” zegt staatssecretaris Van der Burg, die de brief aan de Tweede Kamer ondertekende.
Het is de bedoeling dat deelnemende reizigers zelf een DTC creëren door de chip van het paspoort uit te lezen met een speciaal voor de smartphone ontwikkelde app. De reiziger wordt gevraagd een gezichtsportret (selfie) te maken. Deze kan dan vooraf automatisch vergeleken worden met de foto die opgeslagen is in de paspoortchip.
Ook voor de toegangscontrole bij het instappen van het vliegtuig kan de DTC gebruikt worden. Met apparatuur voor gezichtsherkenning wordt dan een match vastgesteld tussen de reiziger die het vliegtuig betreedt en het reisdocument dat gebruikt wordt. De reiziger hoeft zijn paspoort enkel nog ter controle tegen een scanner aan te houden.
“Momenteel wordt deze check visueel gedaan door een medewerker van de luchtvaartmaatschappij. Het is de verwachting dat een biometrische controle betrouwbaarder en efficiënter is,” motiveert de brief aan de Tweede Kamer de Europese inzet op een digitaal paspoort met gezichtsherkenning.
De pilot zal plaatsvinden in de eerste helft van 2023 en zal drie maanden duren. Daarna wordt de pilot gestopt. Het streven is om minimaal duizend en maximaal vijfduizend reizigers te laten deelnemen.
De pilot zal op KLM-vluchten van Canada naar Nederland plaatsvinden. Het omvat het instappen van passagiers in vliegtuigen in Canada en de grenspassage op Schiphol in Nederland.
Vorige week maakte KLM al bekend dat het zou participeren in een proef met ‘biometrisch instappen’. De luchtvaartmaatschappij gaf aan daarmee de chaos op Schiphol en de lange rijen op te willen lossen, al zagen critici het meer als een oplossing voor een gecreëerd probleem.
De pilot vertoont grote gelijkenis met de Known Traveler Digital Identity ((KTDI), een samenwerking tussen het World Economic Forum (WEF) en de Canadese en Nederlandse regering, KLM en Schiphol, waaraan blckbx today in mei uitgebreid aandacht besteedde.
Naast het samenwerken tussen Canada en Nederland gaat het ook bij de KTDI om een app met identiteitsgegevens van reizigers op basis van hun paspoort of door de overheid uitgegeven digitale ID.
Ook bij KTDI zal de digitale identiteit met gezichtsherkenning gekoppeld worden aan de fysieke persoon en zijn nationale identiteitsdocument.
Het promotiefilmpje van de KTDI, dat hieronder in het fragment met jurist Sietske Bergsma te zien is, legt uit dat de app profielen gecodeerd opslaat in individuele ID wallets. Hierin worden naast officiële overheidsdocumenten ook andere data opgeslagen zoals vaak gemaakte reisbewegingen en hotel check-ins. Net als bij de Europese pilot geldt dat reizigers voor vertrek informatie naar de autoriteiten kunnen sturen. "Zodat reizigers die als een laag risico worden beschouwd, eerder worden gescreend en sneller worden verwerkt." Met de KTDI-app moet het voor reizigers ook mogelijk worden om bijvoorbeeld zelf in te checken in hotels door middel van gezichtsherkenning.
In de brief aan de Tweede Kamer wordt KTDI echter niet genoemd. Ook het WEF en Canada worden niet genoemd als partner.
Wel staat er dat de Nederlandse pilot wordt uitgevoerd in opdracht van Brussel, dat het project ook financiert. De partijen die in Nederland samenwerken zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de KLM, Schiphol en een technologieleverancier.
Sietske Bergsma noemde vorige week de aankondiging van de pilot op Schiphol net nu het zo'n chaos is op de luchthaven 'te toevallig'.
Ze waarschuwde dat de invoering van dergelijke systemen, waarbij autoriteiten steeds meer informatie van je willen, kunnen leiden tot Chinese toestanden.
"Het gaat om onze data. Biometrisch betekent dat ze informatie willen over fysieke kenmerken, hoe je eruitziet. Daarbij krijg ik toch een associatie met het Chinese sociale kredietsysteem. Ze willen toe naar een digitale identiteit waarin je hele leven is vastgelegd, van je paspoort en reisgegevens tot je medisch dossier, je bankgegevens, verzekeringen, je cv en werkgeschiedenis, wat je doet op sociale media, alles."
Over de pilot op Schiphol: "Ze willen dat jij die app neemt en dat jouw informatie erin komt te staan. Maar de belangrijkste boodschap is dat het juridisch niet verplicht kan worden. Het traditionele paspoort is gewoon geldig. Je hoeft hier niet aan mee te doen."
Reacties
Als mensen hun rug eens recht gingen houden: een dag niet naar Schiphol gaan en over is hun gedram! Desnoods een week. Weiger KLM te vliegen, houden ze max een maand vol, dan kunnen ze opdoeken.
Ik vloog altijd trouw KLM, nu niet meer, geen flying blue meer, geen nieuwsbrieven meer, niets meer met KLM. Hopelijk volgen meer mensen mijn voorbeeld, wij hebben de macht, wij als volk, als mens en alleen wij kunnen dit stoppen.