Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 22 november 2022

KLM wil wachtrijen oplossen met biometrisch digitaal paspoort: 'Chaos was dus opzet'

Redactie Blckbx
2022 11 22 klm biometrisch digitaal paspoort
3:30

KLM start in februari met een proef op Schiphol met ‘biometrisch instappen’. Een digitaal paspoort met gezichtsherkenning zou dé oplossing zijn tegen de lange rijen. ‘De chaos is bewust gecreëerd om de "oplossing" aan te reiken’.

Schiphol kampt, net als veel andere West-Europese luchthavens, al vele maanden met problemen. Door ‘personeelstekort’ zijn de wachtrijen voor het inchecken vaak gigantisch, vallen er regelmatig vluchten uit en is de afhandeling van de bagage een puinhoop. Chaos die de regering met opzet niet oplost, zo verklaarde zelfs TUI-topman en ANVR-voorzitter Arjan Kers in september. "Ik ben geen complotdenker, maar ik kan het niet anders verklaren. De misère op Schiphol hangt samen met de krimpagenda van het kabinet."

'Biometrisch instappen'

Vandaag komt naar buiten dat KLM met een oplossing komt voor de ellende, in de vorm van een biometrisch digitaal paspoort. Het ‘biometrisch instappen’ gaat het reisproces een stuk gemakkelijker maken voor reizigers, beweert Boet Kreiken, manager customer experience bij KLM tegenover De Telegraaf.

"Waar we naartoe gaan is dat de klant in de toekomst al thuis de paspoortcheck doet via een speciale app, naast wat velen nu al doen bij het online inchecken. Met die informatie kan KLM de benodigde controles – die anders bij de gate plaatsvinden – alvast van tevoren uitvoeren, en kan de klant via een speciale poort aan boord gaan. Deze poort herkent de reiziger middels gezichtsherkenning, die dan alleen nog even het paspoort dat gebruikt is voor de aanmelding op de gate hoeft te ‘tappen’ om er zeker van te zijn dat er ook echt met het juiste paspoort wordt gereisd. Als dat zo is, dan gaat de poort open en kan de reiziger zo aan boord,” zegt Kreiken, die aangeeft dat het in eerste instantie zal gaan om een proef tijdens een vlucht tussen Noord-Amerika en Nederland.

Voor Schiphol en de Koninklijke Marechaussee zou het digitale paspoort een oplossing zijn, aldus Kreiken. “In een verdere toekomst is het dan zo dat reizigers al door camera’s bij binnenkomst van de terminal ’gecontroleerd’ worden."

Chaos bewust gecreëerd

“We hebben tot voor kort nooit lange rijen gehad op Schiphol. Het is een onnozel excuus om massasurveillance-systemen als oplossing aan te dragen,” zegt Europarlementariër Rob Roos in een reactie. “De invoer van het e-ID zal een onomkeerbare en ongewenste ontwikkeling zijn.”

“Zoals we al dachten, de chaos is bewust gecreëerd om de ‘oplossing’ aan te reiken: het digitale ID,” aldus commentator Eva Vlaardingerbroek op Twitter.

Ook Koen Verhagen, initiatiefnemer van Properganda, ziet het ‘biometrisch instappen’ als een vooraf bedachte oplossing voor een bewust gecreëerd probleem. “Lekker doorzichtig. Plan lag er al lang, vervolgens maandenlang reizigers treiteren door bewuste onderbezetting en dan met de gewenste oplossing uit de hoge hoed komen.”

Jaren voorbereid

Kreiken geeft in De Telegraaf toe dat het plan er inderdaad al lang lag. KLM zat in een project met het World Economic Forum en Schiphol, maar dat is gestopt.

“We werken hier al jaren aan, maar het is zeer lastige materie en je komt in ingewikkelde werelden terecht omdat het over privacy gaat en internationale grenscontroles. We hebben besloten om verder te werken met het ministerie van Justitie en Veiligheid en Schiphol aan dit project,” zegt Kreiken.

Volgens Kreiken staat het project van KLM echter los van het ’E-id’ – een omstreden digitale identiteitsproject van de Europese Unie, waarin ook gegevens over bijvoorbeeld opleiding en medische status digitaal aan de identiteit gekoppeld worden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Let op je toekomst: nieuwe info, stap voor stap uitgelegd door een specialist. We zitten er al volop in. In mijn straat is voor de helft het licht al aangepast, nu weet ik waarom.

https://zeeemedia.com/interview/aman-jabbi-the-final-lockdown-street-lights-that-kill-in-smart-cities-cbdc-digital-id/

Cookies op deze website