Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 17 maart 2023

Prognose: ‘Slechts kleine kans op meerderheid coalitie plus PvdA/GroenLinks’

Redactie Blckbx
2023 03 17 De Hond prognose 2 Cropped
2:00

De coalitie houdt na de verkiezingen fors minder zetels over in de Eerste Kamer en hoopt ‘linksom’ alsnog haar plannen te kunnen uitvoeren. Volgens opiniepeiler en statisticus Maurice de Hond is de kans daarop echter klein, wat de positie van BBB nog sterker zou maken.

Nu bijna alle stemmen zijn geteld, kunnen er steeds nauwkeuriger prognoses gemaakt worden. De Hond analyseerde de uitslagen en keek naar de stemmen die nog geteld moeten worden. Hij voorspelt dat de regeringspartijen niet op de combinatie PvdA/GroenLinks hoeven te rekenen om tot een meerderheid in de Senaat te komen.

“Slechts kleine kans dat regering plus PvdA/GL in Eerste Kamer een meerderheid krijgen,” schrijft hij. “Nog 100.000 stemmen moeten binnenkomen. Op basis van een inschatting daarvan en de stemwaarde per provincie is de zetelverdeling vastgesteld. Besef dat partijen vooraf over de restzetels onderhandelen en sommige Statenleden dan een andere partij kiezen dan de eigen partij.”

Het is dus nog onzeker, maar De Hond verwacht dat het kabinet niet zal beschikken over een route ‘linksom’. “Op basis van inschattingen zullen de regeringspartijen 23 zetels krijgen en PvdA/GL 14. En dat betekent 37 zetels voor die fracties samen. Behalve als er hele bijzondere deals gesloten worden met andere partijen. BBB lijkt zeker op 16 te kunnen komen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Sterkere positie BBB

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zijn 38 zetels nodig. De regering zou veel wendbaarder zijn wanneer de combinatie PvdA/GroenLinks 15 zetels zou bezetten. In dat geval zou het kabinet zowel via die route als ‘rechtsom’ met de BBB aan een meerderheid kunnen komen. Beide partijen zouden ook tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden, door te dreigen met een andere meerderheid. Dit zou de onderhandelingsruimte voor de oppositie drastisch verkleinen. Indien PvdA/GroenLinks inderdaad uitkomt op 14 zetels, zoals De Hond verwacht, dan wordt de positie van BBB nóg sterker dan hij nu al is.

De partij presteerde het om in iedere provincie de grootste te worden. Fractieleider Caroline van der Plas heeft aangegeven dat er in provinciebesturen waar BBB straks deel van uitmaakt, geen boeren onteigend zullen worden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Munokage

Volt is hetzelfde als GroenLinks/PvdA. Overlap stemgedrag in de Tweede Kamer is 92,5%. Dus over die 38 stemmen in de Eerste Kamer hoeven ze zich geen zorgen te maken.

Cookies op deze website