Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 02 augustus 2022

Rabobank-directeur Baarsma wil voor iedereen een verplicht CO2-budget

Redactie Blckbx
2022 08 02 baarsma co2 budget
2:00

Directeur Barbara Baarsma van de Rabobank wil dat iedereen verplicht een CO2-budget krijgt. ‘Dan kunnen rijke mensen die veel willen vliegen, rechten kopen van arme mensen die daar geen geld voor hebben. Verdienen zij ook nog een beetje aan de vergroening’.

Ze zei het echt, directeur Barbara Baarsma van de afdeling Carbon van de Rabobank, gisteren tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. Baarsma was uitgenodigd bij de publieke omroep om samen met hoogleraar monetaire economie Casper de Vries wat ‘balletjes op te gooien’ over de ‘problematiek’ rond de uitstoot van stikstof en CO2. Tijdens het gesprek leek het persoonsgebonden CO2-budget ineens toch geen complottheorie te zijn. Baarsma heeft er zelfs al een naam voor – de Carbon Wallet.

“Als we nou eens iedereen, laten we beginnen in Nederland, die uitstootrechten verdelen, en dat elk huishouden of elke burger een hoeveelheid uitstootrechten krijgt zodat we opgeteld niet meer uitstoten dan onze grens,” zei Baarsma. “Vervolgens kunnen we, een Carbon Wallet kan je het noemen. Ik, als ik wil vliegen koop ik van iemand die uh uh niet wi.. uh gaat vliegen omdat hij daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, die verkoopt aan mij zijn carbon uitstootrechten en krijgt daardoor een beetje meer geld.”

“Of diegene woont in een kleiner huurhuis en ik woon in een groot huis, ik heb dus meer uitstootrechten nodig om mijn huis te verwarmen. En zo kunnen mensen met een smalle portemonnee ook iets verdienen aan uh vergroening.”

Een fraai staaltje ‘Do as we say, not as we do’, want als de ‘Carbon Wallet’ van Baarsma en haar werkgevers de Rabobank en het World Economic Forum er komt, zullen vliegen, je huis verwarmen, autorijden, vlees eten en nog veel meer zaken die nu nog beschikbaar zijn voor iedereen, alleen nog maar privileges zijn voor de rijken.

Bekijk hier het volledige fragment van Barbara Baarsma bij BNR Nieuwsradio.

Rabo en ING wijzen op 'foute' aankopen

Het ‘opgegooide balletje’ van Baarsma om een persoonsgebonden CO2-budget in te voeren past naadloos bij eerdere initiatieven waarbij zij en de Rabobank betrokken zijn. In april liet Baarsma weten dat de Rabobank klanten voortaan via de bankapp gaat wijzen op het doen van ‘foute’ aankopen.

De bank zou graag zien dat het wijzen van klanten op hun CO2-uitstoot ertoe leidt dat ze hun koopgedrag aanpassen en aankopen doen die minder CO2 uitstoten. Baarsma gaf ook aan het een prima idee te vinden als op producten in supermarkten voortaan de CO2-uitstoot wordt vermeld. "Dan kunnen mensen goed geïnformeerd hun keuzes maken. Je wil dat er transparantie komt."

Afgelopen week werd bekend dat ook ING klanten gaat wijzen op de CO2-impact van hun bestedingen. Met de functie Voetafdruk Inzicht in de ING app kunnen rekeninghouders voortaan zien of wat ze kopen 'goed' is of 'fout'. Ook zien ze of ze het beter of slechter doen dan gemiddeld.

Zowel Rabobank en ING als ABN AMRO behoren tot de 130 banken die zich in 2019 bij de top van de Verenigde Naties committeerden om zich actief in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

ABN AMRO gaat prijs krediet koppelen aan klimaatrisico

Rabobank en ING zijn niet de enige banken die deze week van zich lieten horen in het milieudebat. Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO liet afgelopen weekend bij het programma Zomergasten niet alleen weten dat ze iedereen aanraadt om om de vijf jaar een sabbatical te nemen, maar ook dat ABN AMRO van plan is om vanaf 2023 kredietverlening duurder te maken voor bedrijven en huishoudens met een hoger 'klimaatrisico'.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
StopMetDeWaanzin

Speciaal een account aangemaakt om hier op te reageren maar ik zie dat ML eigenlijk mijn reactie nagenoeg 100% correct heeft.

Dit is echt serieus om te huilen, waarom is die heks nog niet opgepakt? Hebben wij geen wetten over derde valuta's?

Sorry Jack, ben bang dat al die "verschillende" banken onder het zelfde hoedje zitten.

Requin

wind of gashandel als bijverdienste volgens de visie van Barbara Baarsma. CO2 en N-verbindingen zouden pecunia moeten worden voor boeren via emissierechten volgens de RABO (betekenis is rover in het servisch en kroatisch) Trap er niet in, doe waar je goed in bent en doe dat kleinschalig voor een nabije markt, zonder wurgcontracten, mijdt de grote ketens, Baarsma == WEF

Cookies op deze website