Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 22 april 2022

Rabobank gaat klanten wijzen op fout gedrag

Redactie Blckbx
OIP
2:20

De Rabobank gaat klanten via de bankapp tonen of hun aankopen door de beugel kunnen qua CO2-uitstoot. "We willen mensen inzicht geven in hun eigen gedrag en als ze het willen, dan kunnen ze hun gedrag aanpassen." Critici vinden dat de bank hiermee veel te ver gaat.

Vanaf vandaag gaat Rabobank de eerste duizend klanten wijzen op de CO2-impact van hun aankopen. De bank streeft ernaar om de optie na de zomer aan alle particuliere klanten beschikbaar te stellen.

De Rabobank ziet op welke plaats welke aankopen er met de betaalrekening zijn gedaan en maakt mede op basis daarvan een beoordeling hoeveel CO2 er met iedere betaling is uitgestoten. Volgens Barbara Baarsma, directeur van de Rabo Carbon Bank, is dat ‘hartstikke moeilijk’. “Het is daarom ook nog een inschatting", zegt D66'er Baarsma, die tevens verbonden is aan het World Economic Forum. "Je kunt week op week kijken of je CO2-uitstoot van uitgaven verandert en dat is zó belangrijk. Je wil dat mensen door dat inzicht hun gedrag gaan veranderen. Dan is het belangrijker om de verandering te zien dan om te weten hoe achter de komma de uitstoot per uitgave is."

Eet je veel vlees?

Om de CO2-inschattingen nauwkeuriger te maken, vraagt Rabobank aan klanten of ze hun huis goed hebben geïsoleerd en of ze veel vlees eten. De bank zou graag zien dat het wijzen van klanten op hun CO2-uitstoot ertoe leidt dat ze hun koopgedrag aanpassen en aankopen doen die minder CO2 uitstoten. Baarsma zou het dan ook een prima idee vinden als op producten in supermarkten voortaan de CO2-uitstoot wordt vermeld. "Dan kunnen mensen goed geïnformeerd hun keuzes maken. Je wil dat er transparantie komt." In het geval van de Rabobank is die opmerking begrijpelijk, want voor de bank is een aan de supermarkt betaald bedrag op de betaalrekening duidelijk niet transparant, en onmogelijk om er een CO2-kaartje aan te hangen.


Mastercard blokkeert creditcard

Rabobank is niet de eerste bank die betaalrekeninghouders actief wijst op het doen van ‘foute’ aankopen. Sommige buitenlandse banken deden het al. Creditcardbedrijf Mastercard geeft zelfs een creditcard uit die automatisch blokkeert als iemand te veel uitgaven doet met een hoge CO2-uitstoot. Dat is voor de Rabobank nog een brug te ver. "Het doel is absoluut niet om als bank met een vingertje te wijzen en sturend op te treden", zegt Baarsma. De optie is vrijwillig, volgens de bankdirecteur en kan op ieder gewenst moment worden opgezegd.

Persoonlijk CO2-budget

Op Twitter zijn inmiddels al volop negatieve reacties op het initiatief van de Rabobank. Journalist Wierd Duk vraagt zich af wat de bank daarmee te maken heeft. Volgens publiciste Sietske Bergsma is het allemaal gepland bij de top van de Verenigde Naties in 2019, waar 130 banken zich committeerden om zich actief in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot. FVD-voorman Thierry Baudet spreekt zelfs van de komst van ‘ het persoonlijk CO2-budget’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Carmenv35

Hoogste tijd om een andere bank te zoeken.

Cookies op deze website