Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 28 juli 2022

Ook ING gaat klanten wijzen op 'goede' en 'foute' aankopen

Redactie Blckbx
2022 07 28 ing co2 voetafdruk
3:50

Na Rabobank gaat nu ook ING klanten helpen om 'klimaatbewuste keuzes te maken’. Met de functie Voetafdruk Inzicht in de ING app kunnen rekeninghouders voortaan zien of wat ze kopen 'goed' is of 'fout'. Ook zien ze of ze het beter of slechter doen dan gemiddeld.

Léon Wijnands, directeur duurzaamheid bij ING Nederland: “Samen met onze klanten willen we de strijd tegen klimaatverandering voortzetten. Daarbij is het beperken van onze eigen CO2-voetafdruk essentieel, maar als bank zijn we ambitieus en beseffen we dat we de grootste impact samen met al onze klanten maken. Met deze nieuwe functie hopen we onze klanten te inspireren klimaatbewuste keuzes te maken," aldus Wijnands.

Sociale score

ING beweert dat de functie bedoeld is om klanten inzicht te geven in hun uitstoot en zo bewust te maken van de impact die hun bestedingen hebben op het klimaat. “Zo kan je naast inzicht in je eigen CO2-uitstoot ook tips ontvangen en wordt er een vergelijking met de gemiddelde CO2-uitstoot van Nederlanders gemaakt,” aldus Aram Goudsmit van ING Research, die daarmee onbedoeld laat zien dat het systeem veel weg heeft van een sociaal kredietsysteem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in China heeft een ‘goede’ of ‘slechte’ aankoop bij ING echter geen gevolgen voor je sociale kredietscore.

Proef

“Op dit moment is er een proef met 350.000 klanten die al gebruik maken van de functie Voetafdruk Inzicht,” gaat Goudsmit verder. “Met de functie kunnen zij hun inkomsten en uitgaven groeperen per bestedingscategorie. De nieuwe Voetafdruk Inzicht-functie geeft een schatting weer van de CO2-uitstoot van de bestedingen van de klant. Deze indicatie wordt berekend op basis van maandelijkse uitgaven per bestedingscategorie zoals ‘boodschappen’, ‘vaste lasten’ en ‘winkelen’ en wordt vervolgens vermenigvuldigd met een emissiefactor.”

Volgens Goudsmit mogen ING-klanten zelf besluiten of zij de nieuwe functie in de ING App en op Mijn ING willen gebruiken. “De vermenigvuldiging van bestedingscategorieën met een emissiefactor vindt plaats in de beveiligde en afgesloten omgeving van ING. ING-klanten krijgen alleen inzicht in data van rekeningen waarvan zij rekeninghouder of gemachtigde zijn,” verzekert Goudsmit.

Net Zero Banking Alliance

Directeur Léon Wijnands is verbonden aan het World Economic Forum. Onder zijn leiding zet ING naar eigen zeggen 'verschillende stappen in de strijd tegen klimaatverandering'. Zo is ING onderdeel van de Net Zero Banking Alliance en heeft de bank zich vorig jaar gecommitteerd om haar activiteiten in lijn te brengen met de nog ambitieuzere klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graden temperatuurstijging van het Parijsakkoord. ING brengt haar leningen aan de olie- en gassector in lijn met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. In 2025 zal de portefeuille olie- en gaswinning van ING 12 procent kleiner zijn vergeleken met 2019. Dit is een tussentijdse doelstelling op weg naar netto-nul broeikasgasuitstoot in 2050, geeft de bank trots aan.

Rabobank wijst klanten op fout CO2-gedrag

In april kondigde de Rabobank aan klanten via de bankapp te gaan tonen of hun aankopen door de beugel kunnen qua CO2-uitstoot. "We willen mensen inzicht geven in hun eigen gedrag en als ze het willen, dan kunnen ze hun gedrag aanpassen," zei toen Barbara Baarsma, directeur van de Rabo Carbon Bank. Volgens Baarsma, die net als Wijnands bij ING ook verbonden is aan het World Economic Forum, is dat ‘hartstikke moeilijk’. “Het is daarom ook nog een inschatting", zei Baarsma, "Je kunt week op week kijken of je CO2-uitstoot van uitgaven verandert en dat is zó belangrijk. Je wil dat mensen door dat inzicht hun gedrag gaan veranderen. Dan is het belangrijker om de verandering te zien dan om te weten hoe achter de komma de uitstoot per uitgave is."

Om de CO2-inschattingen nauwkeuriger te maken, vraagt Rabobank aan klanten of ze hun huis goed hebben geïsoleerd en of ze veel vlees eten. De bank zou graag zien dat het wijzen van klanten op hun CO2-uitstoot ertoe leidt dat ze hun koopgedrag aanpassen en aankopen doen die minder CO2 uitstoten. Baarsma zou het dan ook een prima idee vinden als op producten in supermarkten voortaan de CO2-uitstoot wordt vermeld. "Dan kunnen mensen goed geïnformeerd hun keuzes maken. Je wil dat er transparantie komt." In het geval van de Rabobank is die opmerking begrijpelijk, want voor de bank is een aan de supermarkt betaald bedrag op de betaalrekening duidelijk niet transparant, en onmogelijk om er een CO2-kaartje aan te hangen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Willemwillem

Fascinerend, verbijsterend en absurd. Het hele co2-verhaal berust op geloof in radicale onzin dat geen enkele waarheidsgehalte in zich heeft. Het is werkelijk een nieuwe religie geworden waar wel een heel bijzondere aflaat tot nieuw leven wordt gewekt.

Wellicht tijd om 95 co2-ontkrachtigende stellingen aan de deur van de banken te spijkeren.

Cookies op deze website