Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 06 april 2022

Sjoerdsma: ‘Onderzoek naar oorlogsmisdaden Rusland niet nodig’

Redactie Blckbx
2022 04 06 Sjoerdsma Cropped
04:00

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is het niet nodig is om onderzoek te doen naar vermeende Russische oorlogsmisdaden: 'Het is systematisch beleid en daar zijn Poetin en zijn minister van Defensie voor verantwoordelijk.'

In een commissievergadering over de Raad Buitenlandse Zaken wist Sjoerdsma vandaag zeker dat Poetin en zijn minister van Defensie verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden: “Iedereen die om onderzoek vraagt, heeft gelijk. Maar tegelijkertijd hebben we onderzoek niet meer nodig om vast te stellen dat het Russische leger verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden. Dat het niet een incident is, maar beleid. En dat het beleid is vastgesteld op basis van orders van de Russische minister van Defensie en de Russische president Poetin.”

Na afloop van de vergadering herhaalde hij zijn stellige beschuldiging in een tweet:

VN willen onderzoek naar Bucha

De harde uitspraak van Sjoerdsma is opmerkelijk, omdat de Verenigde Naties juist pleiten voor een onafhankelijk onderzoek om vast te stellen wat er precies is gebeurd in Bucha. Hier werden na de terugtrekking van het Russische leger grote aantallen lijken aangetroffen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de westerse media wezen direct Rusland aan als schuldige, maar dat land ontkent iedere betrokkenheid. Maandag meldde blckbx dat er genoeg reden is om te twijfelen aan beide lezingen.

Sjoerdsma repte met geen woord over de vele beelden die al wekenlang op sociale media circuleren van vermeende gruwelpraktijken door Oekraïners, zoals het standrechtelijk executeren van gevangenen, het wegsnijden van ogen bij levende en dode gevangenen en het martelen van naakte vrouwen. Of de VN ook onderzoek willen doen naar deze praktijken, is niet duidelijk.

Zwaardere wapens en NAVO-materieel

Sjoerdsma drong er bij de minister ook op aan om in Europa te pleiten voor het leveren van zwaardere wapens. “Als het gaat om militaire hulp, dan moeten we alles leveren wat we kunnen leveren om Oekraïne in staat te stellen Rusland terug te dringen en weg te duwen uit het territorium van Oekraïne: zwaardere wapens leveren, wapens die Zelensky nodig heeft.”

Hij pleitte er verder voor om creatief te zijn: “Ik wil er daarbij ook op aandringen om creatief te zijn. Zo staan er bijvoorbeeld in Duitsland honderd gepantserde infanterievoertuigen die nu niet geleverd kunnen worden, omdat ze onder NAVO-commando staan. Maar we weten ook dat de NAVO ze niet gaat gebruiken, dus ik denk dat het belangrijk is dat de NAVO deze voertuigen in een gezamenlijk besluit ter beschikking kan stellen aan Oekraïne.”

Olieboycot

Het laatste sanctiepakket dat dinsdag door de Europese Commissie is voorgelegd aan de lidstaten vindt Sjoerdsma nog niet ver genoeg gaan, hoewel het al een boycot van Russische steenkolen bevat. Hij pleit er namelijk voor om ook geen Russische olie meer in te kopen én landen te straffen die dat wel doen: “Ik hoop dat Nederland het sanctiepakket van Von der Leyen steunt en ik hoop dat we ervoor pleiten om dat licht uit te breiden: niet alleen een kolenboycot, maar ook een olieboycot.” En daar voegde hij aan toe: “Ik snap dat er het risico is dat die olie dan ergens anders naartoe gaat, maar ik zou de minister willen vragen om dat te voorkomen door met de VS en de EU secundaire sancties in te stellen tegen landen die dat zouden willen doen.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Wat een land en volk verrader die Sjoerd met zijn enge gedachten, nare mannetjes, handig voor de NWO en het WEF die duidelijk aansturen op meer ellende onder het mom van, we doen het goed zo...

Ze doen het bewust, ze kijken de andere kant op! ik zal maar niet noemen wat ze vroeger met dat soort deden, maar het werd er wel rustiger op in die landen nadien.

peace, never forget, never forgive.

Kurt

Misselijk, oorloghitsend mannetje, die Sjoerdsma. Als men hem ooit voor de microfoon krijgt, twee vragen:
- vindt u dat NL Rusland de oorlog moet verklaren en, zo ja, meldt u zich dan aan als militair?
en
- in Februari 21 sprak u zich uit tegen de genocide op de Oeigoeren door, dixit partijgenote Sophie In Het Geld, de ‘maatjes van de slachter Putin’ te Peking. Wilt u ook dergelijke sancties tegen China, of vindt u die genocide minder erg?

Cookies op deze website