Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 06 april 2022

EU straft eigen burgers met sancties tegen Rusland

Redactie Blckbx
2022 04 06 eu straft burgers met sancties
6:00

Terwijl door de sancties de inflatie gierend oploopt, de voedselvoorziening onder druk staat en gas en olie onbetaalbaar zijn geworden, voert de Europese Unie nieuwe strafmaatregelen in tegen Rusland. Sancties die de Russen weinig pijn doen, maar de Europese burger des te meer, zeker als Rusland zou besluiten om tegenmaatregelen te treffen.

Gisteren maakte voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend dat de Europese Unie een vijfde pakket sancties gaat opleggen aan Rusland, officieel als reactie op vermeende Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Ook overweegt de EU te stoppen met het importeren van Russische olie.

Tekst gaat verder onder de tweet

Geen alternatief

Onderdeel van het pakket strafmaatregelen is het onmiddellijk stopzetten van de import van steenkool uit Rusland, een energievoorziening die Europa momenteel eigenlijk helemaal niet kan missen, en waarvoor ook niet zo snel een alternatief gevonden kan worden. De sanctie zou Rusland een jaarlijkse financiële aderlating van vier miljard dollar kosten, zo rechtvaardigt de EU de maatregel. Landen als China, India en ook Pakistan zijn echter graag bereid om de voor Europa bestemde kolen van Rusland af te nemen. Met de maatregel treft de EU dus alleen de Europese industrie en daarmee de Europese burger, voor wie alles wederom duurder zal worden.

Een andere strafmaatregel betreft het instellen van verdere uitvoerverboden. De EU stopt met het exporteren van allerlei belangrijke economische goederen naar Rusland, waaronder geavanceerde halfgeleiders en machines, ter waarde van 10 miljard euro.

Kwetsbaar voor tegensancties

Wat de EU echter ‘vergeet’ is dat het voor een aantal cruciale grondstoffen erg afhankelijk is van Rusland. Moskou zou Europese landen dan ook keihard kunnen treffen met tegenmaatregelen, en overweegt dat ook. Het land zou bijvoorbeeld kunnen stoppen met het leveren van palladium aan Europa. Palladium is een grondstof die van vitaal belang is voor elektronica. Rusland heeft maar liefst 50 procent van de wereldwijde palladiummarkt in handen. Ook hier geldt, net als bij steenkool, dat Rusland gemakkelijk andere afnemers kan vinden. Andersom is het voor Europa heel moeilijk om ergens anders aan palladium te komen. En de lijst is nog veel langer. Zo kunnen Europese landen niet zonder edelgassen uit Rusland, zoals neon, xenon, argon en helium. Deze zijn essentieel voor de productie van microchips. Het meest kwetsbaar is de EU echter voor Russische tegensancties op het gebied van voedsel, kunstmest en energie.

Tekst gaat verder onder de tweet

Sancties werken niet

Het invoeren van de sancties werd oorspronkelijk gerechtvaardigd door westerse regeringsleiders omdat ze Rusland financieel op de knieën zouden dwingen. De koers van de Russische roebel maakte in eerste instantie inderdaad een enorme duikvlucht, maar is inmiddels alweer boven het niveau van voor de sancties. Het heeft er dus alle schijn van dat de sancties niet werken. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien grote afnemers zoals China en India niet meewerken aan de strafmaatregelen tegen Rusland.

Goudstandaard

Maar Rusland gebruikt meer tactieken om de sancties te omzeilen en de waarde van de roebel op te krikken. Zo wil het land sinds afgelopen vrijdag alleen nog maar in roebels of in goud betaald worden voor olie en gas door ‘onvriendelijke landen’. De Russische centrale bank is daarnaast begonnen met de aankoop van goud van Russische mijnen tegen een vaste prijs in roebels, waardoor in Rusland een goudstandaard wordt ingevoerd. Wat daarbij helpt is dat Rusland vorig jaar al veel van haar goud heeft weggehaald bij buitenlandse banken, goud waar door het westen dus geen beslag op gelegd kan worden.

De sancties lijken hun doel dus ver voorbij te schieten, zo moeten toch ook de EU en Von der Leyen kunnen constateren.

Ondertussen lijkt er ook in Rusland zelf geen vuiltje aan de lucht, en leven de mensen in welvaart, getuigt de Italiaanse kok Ivan Rorato, vanuit zijn woonplaats Moskou. "Sancties? We leven hier heel goed, beter dan in Italië", beweert hij tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Het ontbreekt ons aan niets. Hebben we gebrek aan voedsel of grondstoffen? Absoluut niet", aldus Rorato, die ook vertelt dat veel van het nieuws dat door de westerse media werd uitgezonden nepnieuws was, van de gesloten McDonald's-winkels tot de algemene blokkering van creditcards.

Voedselvoorziening onder druk

Wie wel keihard worden getroffen momenteel door de sancties tegen Rusland zijn de Europese burgers, voor wie alles duurder en schaarser wordt. Zelfs de voedselvoorziening staat momenteel onder druk, niet alleen in Europa maar overal ter wereld. Dat stellen althans dezelfde leiders die de sancties tegen Rusland instelden.

Zo waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden onlangs openlijk voor aanstaande voedseltekorten in de VS en Europa, vanwege de wegvallende tarwe- en graanimport uit Rusland en Oekraïne, die samen normaal gesproken ruim een kwart van de wereldproductie voor hun rekening nemen. Het idee was oorspronkelijk dat Amerika en Canada, ook grote leveranciers van tarwe, een tandje bij zouden zetten. Maar deze week kwam vanuit de VS het bericht dat de komende tarweoogst ‘rampzalig’ zal zijn als gevolg van ernstige droogte. Vorige week dinsdag vertelde CEO Rob Kapito van investeringsmaatschappij BlackRock tijdens een toespraak in Texas, dat een hele jongere generatie snel aan het ontdekken is wat het betekent om te lijden onder tekorten.

Ook vanuit Europa komen onheilspellende berichten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian stelde dat de EU zich moet voorbereiden op het vooruitzicht dat de oorlog in Oekraïne kan leiden tot een ‘zeer ernstige wereldwijde voedselcrisis.’ Uit Duitsland kwam deze week het bericht dat de prijzen van veel voedselproducten de komende tijd met 20 tot 50 procent zullen worden verhoogd. Inmiddels begint ook in Nederland de schaarste van bepaalde producten op te vallen. Wie bijvoorbeeld zonnebloemolie of bloem wil kopen komt daarvoor in de supermarkt meestal voor een leeg schap te staan. Van voedseltekorten is hier gelukkig verder nog geen sprake. Wat er zal gebeuren als Rusland besluit om tegensancties in te stellen blijft afwachten, al belooft de voorspelling van Vladimir Poetin weinig goeds.

Rusland dreigt

Dat Rusland daadwerkelijk serieus overweegt om tegenmaatregelen te treffen, bleek eerder deze week uit verklaringen van president Vladimir Poetin en van voormalig president Dmitri Medvedev van Rusland. Poetin suggereerde dat zijn land geen voedsel zou exporteren naar ‘onvriendelijke’ landen. "We zullen voorzichtiger moeten zijn met voedselleveranties aan het buitenland, en vooral de export naar landen die ons vijandig gezind zijn zorgvuldig in de gaten moeten houden", liet Poetin weten. Vorige week zei Medvedev, momenteel een hoge veiligheidsfunctionaris in het land, dat Rusland ‘onze producten en landbouwproducten niet aan onze vijanden zal leveren.’ Die maatregel zou een vergelding zijn voor sancties, zei Medvedev in een bericht op zijn Telegram-kanaal, eraan toevoegend dat voedsel een ‘stil wapen’ is. "We zullen voedsel en gewassen alleen aan onze vrienden leveren," zei hij. Daar horen Nederland en de andere landen van de Europese Unie niet bij.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ursula von der Leyen is een puppet van het WEF, young global leaders, haar man is ook zeker niet onschuldig, je ziet het ook aan haar in de video, het gaat haar niet goed.

Het oplezen van de tekst gaat haar slecht af, kijk haar ogen, rood doorlopende, moe van de leugens? spijt? maar moet doorgaan van de puppetmasters.

Met leiders zoals onze regering en MSM hebben we geen vijanden nodig, die bevind zich al lang binnen onze grenzen, al zeker af jaren 90. (FvD en enkele uitgezonderd)

partners in crime, zie A-Z banken/Heineken/Unilever enz

https://www.weforum.org/partners/#Z

Kurt

O.a. Willem Middelkoop heeft er op gewezen dat eigenlijk alleen de leipo’s in de EU en de Anglo’s sancties tegen Rusland inzetten, de zeer bekwame mensen te Brussel zijn er zelfs in geslaagd Pakistan en India op 1 lijn te krigen.
De migratie-stromen van pissed-off hongerige mensen kunnen nog eens heel naar worden, je zou haas5 gaan denken dat de zelf-destructie van het Westen geplanned is.

Cookies op deze website