Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
In Overijssel dreigt een eeuwenoude traditie verloren te gaan nu organisatoren van paasvuren verplicht moeten laten berekenen of hun vreugdevuur niet te veel stikstof zou uitstoten.
Organisatoren van paasvuren in Overijssel ontvingen deze week een brief van de provincie waarin staat dat zij moeten laten berekenen of hun vreugdevuur niet te veel stikstof zou uitstoten – en hoeveel daarvan zou neerdalen in Natura 2000-gebieden. Dit moet gedaan worden door een extern bureau, gebruikmakend van het discutabele rekenmodel Aerius. “Dit is het einde van ons paasvuur,” zei organisator uit Vasse Jos Harmelink tegen Tubantia. “Dat gaat ons zo 500 tot 1.000 euro kosten.” Omdat de paasvuren worden georganiseerd door vrijwilligers is het onrealistisch om ervan uit te gaan dat een dergelijk bedrag bijeengebracht kan worden.
De Aerius-berekening komt bovenop andere maatregelen die de traditie dreigen kapot te reguleren. De organisatoren moeten namelijk ook laten onderzoeken of het paasvuur schadelijk is voor beschermde diersoorten in de omgeving. Daarnaast moeten ze maatregelen nemen om te voorkomen dat er dieren gedood worden bij het ontsteken van hun vreugdevuur.
“De papierwinkel wordt groter, de charme gaat er zo van af. Als het nog door kan gaan, zal het geen wereldrecord meer worden. Maar we willen niet de laatste generatie zijn die paasvuren ontsteekt. Het leeft hier gigantisch,” zei Marc Oostenenk van het paasvuur in Espelo tegen RTV Oost.
In Overijssel krijgen maar liefst 73 organisaties van paasvuren met de maatregel te maken. Tubantia meldt dat in de gemeente Dinkelland alle politieke partijen willen weten ‘of hiermee de traditie de nek wordt omgedraaid en of het college daaraan iets gaat doen’.
Op provinciaal niveau neemt Statenlid Stijn Hesselink van de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) het provinciebestuur onder vuur. OCL vindt het ‘te gek voor woorden dat dergelijke eisen worden gesteld aan een paasvuur’. De partij wil ook weten of een evenement als de carnavalsoptocht straks ook aan bepaalde stikstofnormen moet voldoen.
“Streken zijn uniek en dienen volgens BBB hun eigen tradities en leefwijzen te kunnen behouden. In Nederland betekent dit bijvoorbeeld behoud van paasvuren, carnaval, carbid schieten, plattelandsfestivals en trekkersleps,” liet de partij BBB weten op Twitter.
BBB-partijleider Caroline van der Plas voegde eraan toe: “Alles gaat kapot omdat deze regering zich heeft laten wurgen in zelfbedachte verplichting om via stikstofreductie te werken aan natuurbehoud en -herstel. En blijft weigeren een nood-of reparatiewet te maken. Nu gaan ook belangrijke tradities eraan.”
De dreun voor paasvuur minnend Overijssel is een gevolg van de streep die de Raad van State in 2019 trok door de de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Hiermee verviel de vrijstelling voor evenementen. Voorheen hoefden zij niet aan te tonen dat ze geen schadelijk effect hebben op natuurgebieden, maar dat moet nu dus wel. Paasvuren binnen vier kilometer van een Natura 2000-gebied moeten nu hun uitstoot laten berekenen.
RTV Oost vroeg de provincie tevergeefs om een reactie.
Reacties
Jaaa, Carnaval absoluut: al dat gezuip en gesloop dat daaruit voortkomt. En de costuums zijn vast niet 100% natuurlijk materiaal. Laten we dan gelijk ook al die zichzelf vastklevende figuren verbieden want die gebruikte lijm is zeer waarschijnlijk niet natuurlijk; ik ken namelijk geen natuurlijke lijmen die zo snel kleven en zo'n goede kleefkracht hebben in die korte tijd.
heerlijk, gewoon alles verbieden, beginnend waar we zelf niks mee hebben maar dan niet blaten als jouw ding ook niet meer mag omdat anderen daar niets mee hebben.
Ik vind het vrij logisch dat we zowel dit soort vuren als vuurwerk juist moeten bannen. Ze zijn zeer egoïstisch en houden met niets rekening. Er zijn genoeg evenementen te verzinnen waar geen natuur overlast veroorzaakt wordt door gigantische rookwolken of absurd geknal van oktober tot maart. Waarom moet alles zo over de top zijn zoals een berg hout van 30 meter hoog in de fik steken? Waanzin. Vuurwerk maandenlang onder het mom van een feestje dat eigenlijk maar 3 uurtjes geknal op zou moeten leveren. Als je teruggaat naar de oorsprong van deze "feestjes" zul je zien dat die niet zo barbaars waren als dat tegenwoordig het geval is.