Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 19 maart 2022

Bevriezen bankrekeningen Canada leidde tot paniekopnames bij banken

Redactie Blckbx
2022 03 19 paniek bevriezen bankrekeningen
2:50

Het invoeren van de noodwet en het bevriezen van bankrekeningen leidde in Canada in februari tot paniek. In korte tijd werden miljoenen dollars van banken gehaald, zo verklaarde vrijdag de Canadian Credit Union Association.

Naar aanleiding van het bevel van de regering om de bankrekeningen van Freedom Convoy supporters te bevriezen, haalden in paniek geraakte spaarders miljoenen dollars van banken, zo getuigden gisteren bestuurders van de Canadian Credit Union Association (CCUA) voor de commissie financiën van het Lagerhuis. Deze overheidscommissie doet onderzoek doet naar de gebeurtenissen in februari. "Veel Canadezen raakten in paniek toen bleek dat de regering de bevoegdheid had om rekeningen van individuele spaarders te blokkeren," zei Martha Durdin, CEO van CCUA, een overkoepelende coöperatieve bankinstelling.

Miljoenen opgenomen

Angelina Mason, algemeen adviseur van de Canadian Bankers Association, getuigde voor de commissie dat er weliswaar 'anekdotische verhalen' waren van paniekopnames, maar dat het 'niets van betekenis' betrof. Dit was echter in tegenspraak met de getuigenis van Durdin van de CCUA, die zei dat er miljoenen waren opgenomen. "In die belangrijke dagen was de regering niet erg duidelijk over de beoogde doelen van de financiële maatregelen in het kader van de noodwet," zei Durdin. "Veel van onze leden hebben deze bezorgdheid geuit en veel Canadezen hebben zich als gevolg daarvan teruggetrokken uit kredietverenigingen, soms in de honderdduizenden en in een paar gevallen in de miljoenen dollars."

Inroepen noodwet

De liberale regering van Justin Trudeau riep op 14 februari de noodwet in en droeg financiële instellingen op om - zonder kennisgeving of gerechtelijk bevel – alle rekeningen die met het konvooi te maken hadden te bevriezen. Het Ministerie van Financiën schat dat tussen 206 en 210 rekeningen ter waarde van 7,8 miljoen Canadese dollar werden bevroren.

Grote bankstoring

Op 16 maart was er in Canada een grote ‘bankstoring’, waardoor klanten van de vijf grootste banken urenlang geen toegang hadden tot hun geld. Of het voorval verband houdt met de ‘paniek’ waar Durdin van de CCUA het over heeft, is niet duidelijk. De nog altijd onverklaarde storing viel echter wel precies samen met de periode waarin de paniekopnames zouden hebben plaatsgevonden. Het lijkt er dan ook sterk op dat de banken met de ‘storing’ het doen van meer paniekopnames hebben willen voorkomen.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Je verwacht het niet.

Iets gelijksoortigs zie je nu met de aankondigen & acties m.b.t. tegoeden en bezittingen van Russen (niet bijvoorbeeld Chinezen, Saudi’s of Azerbeijanen) , enige resultaat is dat niet alleen mensen uit Rusland en China maar ook India, Pakistan en elders in de wereld, zich twee keer achter de oren krabben of ze wel in een onteigenings-geil land hun bezittingen en investeringen willen hebben. Zelfs de petro-Dollar staat nu serieus ter discussie.

Cookies op deze website