Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 februari 2022

Canada's grootste banken urenlang offline

Redactie Blckbx
Royalbankcanada
4:27

De vijf grootste Canadese banken zijn gisteren urenlang offline geweest, waardoor klanten geen toegang meer hadden tot online en mobiel bankieren en ook geen elektronische overboekingen konden verrichten.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend, maar de timing is opvallend, slechts enkele dagen nadat de Canadese premier Trudeau de noodwet inriep te midden van aanhoudende 'Freedom Convoy'-protesten. Het instellen van de noodwet heeft directe gevolgen voor banken en hun klanten.

De getroffen banken zijn onder meer Royal Bank of Canada (RBC), Scotiabank, BMO (Bank of Montreal), Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) en TD Bank Canada.

Online bankieren voor velen offline

Veel klanten van de vijf grootste banken van Canada konden gisteren ineens geen gebruik meer maken van online bankdiensten. Ook pinbetalingen in winkels waren niet mogelijk en geldautomaten waren buiten gebruik.

De meldingen van gebruikers die problemen hadden met internetbankieren piekten woensdag tussen 17.00 en 18.00 uur oostelijke tijd, hoewel volgens BleepingComputer ook vandaag nog veel meldingen blijven binnenkomen.

‘We ondervinden momenteel technische problemen met ons online en mobiel bankieren, evenals met onze telefoonsystemen,’ bevestigde een vertegenwoordiger van RBC. ‘Onze experts zijn bezig met een onderzoek en werken eraan om dit zo snel mogelijk te verhelpen, maar we kunnen op dit moment niet zeggen wanneer de problemen zijn opgelost. We stellen uw geduld op prijs.’

Een paar uur later, binnen een half uur nadat RBC verklaarde dat alle systemen weer in de lucht waren, bleven klanten problemen melden:

RBC-klant Andrew Currie meldde dat hij in de supermarkt ‘geen toegang tot mijn geld had’ en dat hij een half uur in de rij voor de kassa had gestaan als gevolg van de storing.

BMO-klanten zagen ook dat de ‘Global Money Transfer service’ van de bank ‘de hele dag’ plat lag en dat overboekingen zonder duidelijke reden automatisch werden geweigerd.

Noodwet legt regels op aan financiële transacties

De oorzaak van de storing is zoals gezegd nog niet bekend, maar het moment waarop het gebeurt, roept vragen op. Nog maar enkele dagen terug stelde de Canadese premier Trudeau de noodwet in, vanwege de nog altijd aanhoudende 'Freedom Convoy'-protesten. Het instellen van de noodwet heeft directe gevolgen voor banken en hun klanten.

Op maandag lichtte vicepremier Chrystia Freeland tijdens een persconferentie op Parliament Hill de nieuwe regels toe, waaraan aanbieders van betalingsdiensten zich moeten houden in het kader van de net ingeroepen noodwet.

Freeland: ‘Ten eerste verruimen wij de reikwijdte van Canada's regels tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, zodat zij ook gelden voor crowdfundingplatforms en de betalingsdienstaanbieders die zij gebruiken. Deze wijzigingen hebben betrekking op alle vormen van transacties, met inbegrip van digitale activa, zoals cryptocurrencies. De illegale blokkades hebben aan het licht gebracht dat crowdfundingplatforms, en sommige van de betalingsdienstaanbieders die zij gebruiken, niet volledig onder de wet op de opbrengsten van misdrijven en de financiering van terrorisme vallen. Onze banken en financiële instellingen zijn al verplicht om te rapporteren aan The Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada of FINTRAC. Vanaf vandaag moeten alle crowdfunding platforms en de betalingsdienstaanbieders die zij gebruiken zich registreren bij FINTRAC, en moeten zij grote en verdachte transacties melden aan FINTRAC. Dit zal helpen om het risico te beperken dat deze platforms illegale fondsen ontvangen.’

Lees meer over: Canada Corona Justin Trudeau

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Bounty

Laten we massaal weer zoveel mogelijk met contant geld gaan betalen!

Dons

Als je echt nadenkt, weet je dat pinnen bijdraagt aan controle op je leven, maar ja makkelijk hè, denk na, betaal cash.

Cookies op deze website