Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De Duitse politie is woensdag tijdens een landelijke 'actiedag’ in veertien deelstaten huizen binnengevallen van mensen die zich online schuldig zouden hebben gemaakt aan 'beledigingen of het aanzetten tot haat'.
In totaal heeft het politieapparaat in veertien deelstaten meer dan negentig politieacties uitgevoerd, waaronder huiszoekingen en verhoren, aldus het Bundeskriminalamt (BKA).
Volgens de media heeft de politie ook in Hamburg huisgehouden. Daar doorzochten agenten de woningen van vier verdachten tussen 32 en 55 jaar oud in de districten Billstedt, Rahlstedt, Schnelsen en Wilstorf. De politie en het Openbaar Ministerie in Hamburg onderzoeken deze zaken, aldus een woordvoerder.
Andere plaatsen die worden genoemd zijn Berlijn en Baden-Württemberg.
Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken deelde mee dat de verdachten worden beschuldigd van het aanzetten tot het plegen van misdrijven, belediging, bedreiging, dwang of opruiing van het volk.
Ook het doen van antisemitische uitlatingen wordt genoemd. Hoe weinig er in Duitsland voor nodig is om voor antisemitisme te worden aangeklaagd, ondervond overigens coronacriticus dr. Sucharit Bhakdi onlangs.
De razzia van woensdag was de achtste landelijke 'actiedag’ van de politie in de strijd tegen hate speech op internet.
In maart hield de Duitse politie ook een grootschalige razzia. Toen vielen agenten de huizen binnen van meer dan honderd mensen vanwege het online uiten van ‘beledigingen’ en ‘misleidende informatie’.
“Autoriteiten in Duitsland hebben door het hele land mensen ondervraagd en hun huizen doorzocht, omdat zij ervan worden verdacht beledigingen en laster te hebben geuit richting politici,” meldde Der Spiegel.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) zei over online hate speech dat dergelijke berichten strafbare feiten zijn waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat. "Haat en opruiing op het internet brengen onze democratie in gevaar en vormen een voedingsbodem voor extremistisch geweld. Hier moeten duidelijke grenzen worden gesteld en de daders moeten uit hun vermeende anonimiteit worden gehaald.”
Recentelijk is het aantal door de politie geregistreerde gevallen van haatzaaiende berichten op sociale media afgenomen, aldus het BKA. In 2021 werden 2.411 gevallen geregistreerd – een daling van 7,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. “Dit is echter geen reden om het sein op groen te zetten. Veel strafrechtelijk relevante berichten werden niet gemeld, maar alleen doorgegeven aan de netwerkexploitanten. Andere worden in gesloten forums en discussiegroepen geplaatst en komen dus niet onder de aandacht van wetshandhavingsinstanties.”
Het BKA mensen roept mensen daarom op om aangifte te doen bij de politie als zij haatzaaiende berichten op internet tegenkomen of zelf slachtoffer zijn. In sommige deelstaten zijn er internetportalen waar dergelijke misdrijven anoniem kunnen worden gemeld. Haatberichten moeten ook worden gemeld aan de aanbieders van sociale netwerken.
Reacties
Juist dit soort acties leiden tot extremisme: de voedingsbodem van geweld, extremisme, haat en agressie is veelal onmacht. Ik merk het om me heen dat juist dit voor heel veel onrust zorgt (Duitsland).
wat is beledigen? Wie bepaald dat? Ik kan me elke dag meerdere keren beledigd voelen, juist door genoemde politici, de politie en hun hele houding beledigd. Hier moeten ze niet komen, boobytraps voor ongenode gasten en die maken geen onderscheid in wie er dan ongevraagd binnenkomt. Meewerken aan onzin doe ik sowieso niet, wat je ook doet. Hoe agressiever zijn zijn, hoe koppiger en vastberadener ik.
Het lijkt steeds erger te worden in Duitsland, neonazi's zijn volop terug. NL de volgende? We hebben al vaker beelden gezien van valse arrestaties, bezoeken aan de deur etc. Ze hebben het er maar druk mee. Wat me opviel is dat de beelden op twitter als je politiegeweld invoert nu blijven staan(tot nog toe).