Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 07 april 2022

Functionarissen VS: ‘Inlichtingen hoeven niet solide te zijn’

Redactie Blckbx
2022 04 07 Functionarissen VS niet solide
02:40

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat het ‘niet nodig is dat inlichtingen solide zijn’ als ze erover spreken. Zo was er geen bewijs voor de claims dat Rusland chemische wapens wilde gebruiken en dat het land hulp zocht bij China voor militaire hulp. Het was slechts ‘onderdeel van de informatieoorlog’.

In een artikel en een bijbehorende video citeert het mediaplatform NBC drie Amerikaanse functionarissen die toegeven dat de regering inlichtingen deelt waarvoor geen of nauwelijks bewijs is. Dit is ‘preventief’ en ‘onderdeel van de informatieoorlog’.

‘Rusland gaat chemische wapens gebruiken’

In de tweede week van maart verschenen er krantenkoppen waaruit zou blijken dat Rusland van plan was om een chemische aanval uit te voeren. Later herhaalde president Joe Biden deze beschuldiging. Maar de regeringsfunctionarissen waar NBC mee sprak, beweren nu dat er geen enkel bewijs was dat Rusland chemische wapens naar Oekraïne had gebracht om daarmee een aanval uit te voeren. Volgens hen kwam het Witte Huis met deze waarschuwing om Rusland af te schrikken deze wapens te gebruiken.

“Het hoeven geen solide inlichtingen te zijn als we erover spreken. Het is belangrijker dat we ze voor zijn – vooral Poetin –, voordat ze iets doen. Het is preventief,” zei één van de functionarissen.

Saillant detail is dat er in dezelfde periode steeds meer bekend werd over de Amerikaanse betrokkenheid bij biolabs in Oekraïne. Rusland riep toen de VN-Veiligheidsraad bij elkaar om daarvoor bewijs te presenteren.

‘Rusland zoekt militaire hulp van China’

Ook ontbrak hard bewijs voor de beschuldiging dat Rusland zich tot China had gewend voor militaire hulp. Volgens de geïnterviewde functionarissen waren hiervoor geen indicaties en bracht de Amerikaanse regering dit slechts naar buiten om China te waarschuwen zich niet met het conflict te bemoeien.

Oorlog van narratieven

In 2020 ondertekenden negen van de elf Amerikaanse legercommandanten een memo waarin zij de Amerikaanse inlichtingendiensten aanspoorden om meer informatie vrij te geven om ‘desinformatie en propaganda uit Moskou en Peking tegen te gaan’: “We vragen deze hulp om de VS en haar bondgenoten en partners beter in staat te stellen te winnen zonder te vechten. Zodat we kunnen vechten in zogenaamde grijze zones en munitie leveren in de aanhoudende oorlog van narratieven,” zo schreven de legercommandanten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Zoals o.m. Jimmy Dore en The GrayZone zeggen: de Anerikaanse overheid zegt nu zelfs openlijk dat ze liegen om de bevolking te bewerken.

Opvallend aan NOS-reactie:; helemaal aan het einde van het stuk geeft die kale griezel van een Cobelens (na eerst het Beelzebub-tuig te loven) ‘ja het is gewoon propaganda afvuren op je eigen bevolking’. De rest van het stuk had men de wereld kunnen besparen.

Manufactured Consent in optima forma!

Cookies op deze website