Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 februari 2023

Kijk: Europarlementariër verbijsterd om stilzwijgen EU over sabotage Nord Stream

Redactie Blckbx
2023 02 17 Clare Daly 2
3:00

De Ierse Europarlementariër Clare Daly hekelt het gebrek aan nieuwsgierigheid van de EU naar wie er verantwoordelijk is voor de aanval op de Nord Stream-gasleidingen. ‘Waar is de discussie? Waar zijn de vragen?’

In de plenaire zaal van het Europees Parlement sprak Daly maandag haar verbazing uit over het gebrek aan belangstelling van de Europese Unie voor wie er achter de aanslagen zit – zelfs nadat de gerenommeerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh in een veelbesproken artikel claimde dat de Verenigde Staten de Nord Stream-gasleidingen hebben gesaboteerd.

“Sinds september is het gebrek aan belangstelling voor het vinden van antwoorden op de vraag wie er achter de gasexplosie bij Nord Stream zat, ronduit verbazingwekkend,” begon ze. “Dit was een daad van sabotage, een daad van ongeëvenaard vandalisme, economisch en ecologisch. En geen woord, geen discussie, geen vragen.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Toen was daar Seymour Hersh, 's werelds meest geprezen onderzoeksjournalist,” ging ze verder. “Hij komt met een gedetailleerde bewering dat de Verenigde Staten, met de hulp van Noorwegen, deze aanval hebben uitgevoerd, gepland maanden voor de invasie. Een Noors surveillance-vliegtuig van de marine liet op 26 september een sonorboei vallen, die explosies activeerde. Deze waren geplant door Amerikaanse duikers, drie maanden eerder tijdens een NAVO-oefening.”

“En nog steeds niets,” zei ze, zich verbazend over het uitblijven van vragen. “Ik weet niet wat er gebeurd is, maar ik wíl het weten. Dit is een man die niet zomaar beweringen doet. Hij is een man met contacten en ik vind het ronduit verbijsterend dat de EU geen vragen stelt over wie verantwoordelijk is voor het saboteren van de bestaansmiddelen van onze burgers. Ik schaam me om Europeaan te zijn.”

De Amerikaanse senator Mike Lee en andere leden van het Congres roepen op tot een onderzoek naar de sabotage, dat zou kunnen leiden tot een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden.

In een interview met de Berliner Zeitung gaf Hersh maandag meer details over de operatie. Hij stelt dat Biden besloot de Nord Stream-gasleidingen op te blazen, omdat hij Duitsland niet vertrouwde. De VS zouden bang zijn geweest dat Duitsland de leidingen weer in gebruik zou nemen bij een koude winter. “Ik denk dat de reden voor deze beslissing was, dat de oorlog niet goed ging voor het Westen en men bang was voor de naderende winter. Nord Stream 2 werd door Duitsland zelf buiten gebruik genomen – niet door internationale sancties – en de VS waren bang dat Duitsland de sancties zou opheffen vanwege een koude winter,” aldus Hersh.

Vragen in Duitsland

In Duitsland stelt de rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) wel vragen. Fractievoorzitter Tino Chrupalla heeft opgeroepen tot het instellen van onderzoekscommissies in verband met de aanval op de Nord Stream-gasleidingen. Hij vindt dat zowel de Bondsdag als het Europees Parlement moeten nagaan of de VS en Noorwegen achter de aanval zitten. Hij is zelfs benieuwd of zijn eigen regering op de hoogte was: “De Bondsdag heeft het recht te weten welke kennis de federale regering heeft. Zouden regeringsfunctionarissen op de hoogte zijn geweest van de planning van de aanval?”

VN-veiligheidsberaad

Rusland zal op 22 februari een vergadering van de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen om de aanval op de Nord Stream-gasleidingen te bespreken, zei de Russische missie bij de Verenigde Naties woensdag. Het land spreekt volgens het Russische persbureau TASS van een ‘daad van internationaal terrorisme’ en wil dat de VN een onderzoek uitvoeren naar de sabotage.

China wil opheldering

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ziet in de claims van Hersh aanleiding om de VS te vragen om opheldering. “Als de Amerikaanse onderzoeksjournalist de waarheid vertelt en het waren de VS die de aanval uitvoerden, dan is dat absoluut onacceptabel en moet daar verantwoording over afgelegd worden.” Volgens het ministerie zijn de media medeplichtig.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
nobody

Ik meer het gevoel dat ze gedwongen worden niet gehoor aan te geven, heb meer het idee dat de cia iets weet over politici in europa en alders over de wereld dat wij niet weten, link nmaar epstein? wie weet sluit het niet uit .
Normaal gesproken zou een polieike bestuur van een land moord en brand roepen als iets wordt opgebelazen in een land als duitsland of nederland of de eu in dit geval, maar nu is het muistil en proganda machine gaat maar door, schoonschip nederland is dan de enige optie Dit kan zo niet langer.

Droid

Wat is een Europeaan waard volgens deze club van nietzeggende nietzeggers, onzinnige klimaat kul-drammers zonder enige kloten waar dan ook? Als hier de grenzen niet gevonden worden, waar liggen de grenzen dan? Stop met deze EU, het heeft geen zin als de buurman je tuintje mag slopen samen met verraad van een inwoner. Het is afgelopen, stekker eruit!

Cookies op deze website