Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 februari 2022

Noodtoestand Canada mogelijk nog maanden van kracht

Redactie Blckbx
2022 02 21 trudeau persconferentie noodwet
2:20

De Canadese premier Justin Trudeau liet vandaag weten dat de noodtoestand die hij vorige week heeft uitgeroepen wellicht nog maanden van kracht blijft. Dit terwijl de politie inmiddels vrijwel overal in het land de blokkades van het Freedom Convoy heeft opgeruimd.

"Ook al zijn de blokkades bij de grens nu opgeheven, ook al lijken de zaken in Ottawa heel goed op te lossen, deze noodtoestand is nog niet voorbij. Er blijven reële zorgen bestaan over de komende dagen", zei Trudeau maandag op een persconferentie. Over wat die zorgen dan precies inhouden, liet de Canadese premier zich niet uit.

En hoewel Trudeau beloofde dat de noodwet geen minuut langer dan strikt noodzakelijk gebruikt zal worden, antwoordde hij op de vraag of zijn noodbevoegdheden de komende maanden zullen aanhouden: "Dat is iets waar we over nadenken, natuurlijk."

Chrystia Freeland

Het voor langere tijd in werking laten van de noodwet sluit aan bij de aankondiging van de Canadese minister van Financiën Chrystia Freeland vorige week. Freeland, tevens bestuurslid van het World Economic Forum, liet toen weten dat de regering zou proberen de noodbevoegdheden permanent te maken.

Emergency act

De noodwet ofwel emergency act, geeft de regering van Canada de macht om banktegoeden en cryptocurrency van deelnemers en sponsoren van het Freedom Convoy en andere tegenstanders, te bevriezen. Daardoor is de wet een geducht wapen van de Canadese autoriteiten tegen crowdfunding, de manier waarop de truckersprotesten tot nu toe hoofdzakelijk werden gefinancierd.

Update 22 februari: parlement stemt voor handhaven noodwet

Maandagavond plaatselijke tijd stemde het Canadese parlement met 185-151 stemmen voor het handhaven van de noodwet. De noodwet blijft nu minstens de komende drie weken van kracht.

Bij de stemming van maandag stemden alle leden van de Nieuwe Democratische Partij (NDP) en de Liberale Partij unaniem voor het verlengen van de omstreden noodwet. De Conservatieven en Bloc Quebec, waren eensgezind tegen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Johnshumor

Er is een brief onderweg van de first-nations om dit alles te beëindigen, ik heb een copy van de brieven, weet niet waar ik het kan plaatsen

Cookies op deze website