Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 mei 2022

President Zelensky deelt foto van Oekraïense soldaat met nazi-insigne

Redactie Blckbx
2022 05 10 zelensky ss totenkopf
2:50

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky postte op de ‘Dag van de Overwinning’ een foto van een Oekraïense soldaat die het 'Totenkopf'-insigne draagt van een elite-eenheid van de Waffen-SS van de nazi's. Hoewel de foto al snel van zijn sociale media werd verwijderd, plaatste het ministerie van Defensie in Kiev de foto ook.

De aanstootgevende afbeelding werd maandag door Zelensky op Instagram en Telegram geplaatst. Op de foto is een soldaat te zien met op zijn uniform het ‘doodshoofd’-, of ‘Totenkopf’-insigne van de 3e SS Panzer Divisie. Dat was een elite-eenheid van nazi-soldaten, berucht voor het plegen van talrijke oorlogsmisdaden en massamoorden op Franse burgers en Poolse joden.

Belangengroepen beschouwen het doodshoofdlogo als een ‘haatsymbool’ dat wordt gebruikt door neonazi's.

Hoewel de foto snel werd verwijderd, werd hij ook op Twitter geplaatst door het Oekraïense ministerie van Defensie, onder een citaat van Zelensky waarin 9 mei wordt erkend als de ‘Dag van de overwinning op het nazisme’.

Screenshot

In een toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning, die de nederlaag van nazi-Duitsland tegen de Sovjet-Unie markeert, beschuldigde Zelensky Rusland er zondag van Oekraïne ‘een bloedige reconstructie van het nazisme’ op te leggen.

In Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin echter de VS en zijn NAVO-bondgenoten ervan beschuldigd de ‘nazi's’ in Oekraïne te steunen, en de militaire operatie aldaar omschreven als een ‘preventieve aanval op de agressie’.

Neonazi-milities in leger

Oekraïne is het enige land ter wereld dat openlijk neonazi-milities heeft geïntegreerd in zijn nationale leger, en terwijl deze milities ooit door de westerse media werden omschreven als ‘neonazi's’, worden ze nu aangeduid als ‘extreemrechtse groepen’. Sinds de Russische troepen in februari Oekraïne binnenvielen, zijn er in de huizen en bases van deze militieleden bergen nazi-parafernalia gevonden, en op sociale media-accounts van de Oekraïense regering zijn soortgelijke beelden geplaatst van soldaten die nazi- en extreemrechtse symbolen dragen.

Sky News onderbreekt interview

Een interview van Sky News met de Russische eerste plaatsvervangende permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Dmitry Polyanskiy, werd onderbroken nadat Polyanskiy melding maakte van het feit dat president Zelensky een afbeelding had gepost van een soldaat met SS-insignes.

Tijdens het interview refereerde Polyanskiy aan de controverse, maar werd snel afgekapt nadat hij erover begon.

"Weet je wat het is? Het is een embleem van een Duitse SS-divisie in de Tweede Wereldoorlog. Dus publiceerde hij [Zelensky] op de Dag van de Overwinning een embleem van een strijder van de [in Rusland verboden] Rechtse Sector met dit embleem, terwijl hij erbij zei dat dit een symbool is van de strijd tegen het nazisme zoals hij het ziet," zei Polyanskiy.

"Dit werd na een half uur verwijderd, maar natuurlijk hebben we hier een kopie van. Het betekent dat het Verenigd Koninkrijk nu Oekraïense autoriteiten steunt, die nazi-symbolen tonen tijdens de Dag van de Overwinning," voegde hij eraan toe.

De presentator van de show leek te willen voorkomen dat Polyanskiy er verder over uitweidde, en kapte het interview af.

"En daar heb je het, de beroemde vrijheid van meningsuiting in het Westen," grapte Polyanskiy vervolgens op Telegram.

"Nu denken ze wel honderd keer na voordat ze Russische diplomaten uitnodigen voor een live-uitzending," besloot hij.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website