Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 maart 2022

Russische rechter oordeelt: ‘Meta extremistische organisatie’

Redactie Blckbx
2022 03 21 meta extremistische organisatie
2:20

Een rechtbank in Moskou heeft maandag Meta Platforms bestempeld als een ‘extremistische organisatie’. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat de diensten van dochterbedrijven Facebook en Instagram van Meta snel weer beschikbaar zullen zijn in Rusland. Meta-onderdeel Whatsapp wordt niet verboden.

De Tverskoi-districtsrechtbank van Moskou bekrachtigde een rechtszaak die was aangespannen door Russische openbare aanklagers over het verbieden van de activiteiten van Meta op Russisch grondgebied, zei de persdienst van de rechtbank in een verklaring. De strafzaak was geopend ‘in het licht van onwettige oproepen tot geweld tegen burgers van de Russische Federatie door werknemers van het Amerikaanse bedrijf Meta’, aldus de persdienst van de onderzoekscommissie op 11 maart.

De advocaat van het Amerikaanse bedrijf, Victoria Shagina, had eerder op maandag in de rechtbank gezegd dat Meta geen extremistische activiteiten uitvoerde en zich verzette tegen russofobie, meldde het persbureau Interfax. Persbureau TASS citeerde rechter Olga Solopova die zei dat het besluit onmiddellijk ten uitvoer zou worden gelegd.

"Het besluit is niet van toepassing op de activiteiten van Meta's berichtendienst WhatsApp, vanwege het gebrek aan functionaliteit voor de openbare verspreiding van informatie," zei de rechtbank.

Hatespeech-regels gewijzigd

Meta, het moederbedrijf van social media platformen Facebook en Instagram, gaf 11 maart aan dat het gebruikers tijdelijk zou toestaan op te roepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten. Daartoe wijzigde het bedrijf tijdelijk de voor gebruikers geldende hatespeech-regels. Als reden voerde Meta aan dat de tijdelijke verandering bedoeld was om vormen van politieke meningsuiting toe te staan, die normaal gesproken in strijd zouden zijn met de regels.

Makkelijker te verbieden

De gevolgen van het bestempelen van Meta als een ‘extremistische organisatie’ blijven onduidelijk. Wel is bekend dat het predikaat 'extremistisch' het makkelijk maakt om een organisatie in Rusland permanent te verbieden. Eerdere groepen en entiteiten die in Rusland door de rechter werden aangemerkt als ‘extremistische organisatie' zijn de Taliban en Islamitische Staat, de Jehova's Getuigen en de Anti-Corruptie Stichting van Kremlin-criticus Alexei Navalny.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Facebook Instagram Meta Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
CJ

Extremistisch? Dat Facebook in bepaalde landen oproepen tot geweld toestaat, laat volgens mij vooral zien dat zo'n bedrijf een verlengstuk is van inlichtingendiensten en de buitenlandse politiek van de V.S.. Het is je reinste manipulatie, natuurlijk. En daarmee is zo'n bedrijf in potentie voor elk land destabiliserend en een gevaar voor de vrede. Ook is het de vraag wat zo'n bedrijf uiteindelijk wil bereiken met zulke nauwe banden met inlichtingendiensten, een agressieve buitenlandse politiek enz..

Cookies op deze website