De Tverskoi-districtsrechtbank van Moskou bekrachtigde een rechtszaak die was aangespannen door Russische openbare aanklagers over het verbieden van de activiteiten van Meta op Russisch grondgebied, zei de persdienst van de rechtbank in een verklaring. De strafzaak was geopend ‘in het licht van onwettige oproepen tot geweld tegen burgers van de Russische Federatie door werknemers van het Amerikaanse bedrijf Meta’, aldus de persdienst van de onderzoekscommissie op 11 maart.
De advocaat van het Amerikaanse bedrijf, Victoria Shagina, had eerder op maandag in de rechtbank gezegd dat Meta geen extremistische activiteiten uitvoerde en zich verzette tegen russofobie, meldde het persbureau Interfax. Persbureau TASS citeerde rechter Olga Solopova die zei dat het besluit onmiddellijk ten uitvoer zou worden gelegd.
"Het besluit is niet van toepassing op de activiteiten van Meta's berichtendienst WhatsApp, vanwege het gebrek aan functionaliteit voor de openbare verspreiding van informatie," zei de rechtbank.
Hatespeech-regels gewijzigd
Meta, het moederbedrijf van social media platformen Facebook en Instagram, gaf 11 maart aan dat het gebruikers tijdelijk zou toestaan op te roepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten. Daartoe wijzigde het bedrijf tijdelijk de voor gebruikers geldende hatespeech-regels. Als reden voerde Meta aan dat de tijdelijke verandering bedoeld was om vormen van politieke meningsuiting toe te staan, die normaal gesproken in strijd zouden zijn met de regels.
Makkelijker te verbieden
De gevolgen van het bestempelen van Meta als een ‘extremistische organisatie’ blijven onduidelijk. Wel is bekend dat het predikaat 'extremistisch' het makkelijk maakt om een organisatie in Rusland permanent te verbieden. Eerdere groepen en entiteiten die in Rusland door de rechter werden aangemerkt als ‘extremistische organisatie' zijn de Taliban en Islamitische Staat, de Jehova's Getuigen en de Anti-Corruptie Stichting van Kremlin-criticus Alexei Navalny.
Reacties