Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 28 juni 2022

Bijna alle coronapatiënten in Vlaamse ziekenhuizen gevaccineerd

Redactie Blckbx
2022 06 28 vlaamse ziekenhuiscijfers

Belgische autoriteiten roepen steeds minder hard dat prikken en boosters ‘veilig en effectief’ zijn en 'beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname'. De meest recente ziekenhuiscijfers laten zien waarom.

Uit cijfers van het Belgische wetenschapsbureau Sciensano blijkt dat in Vlaanderen de afgelopen weken maar liefst 94 procent van de met corona opgenomen mensen gevaccineerd was. Van de 471 patiënten, gevaccineerd en ongevaccineerd, had 79 procent drie of vier prikken gehad.

De gegevens omvatten de periode 6 tot en met 19 juni, en komen uit een officieel rapport (pagina 67) van overheidsdienst Sciensano, het Belgische RIVM.

In heel België heeft 75,7 procent van de mensen ouder dan 18 een boosterprik gehad. In Vlaanderen is de boostergraad met 85 procent het hoogst.

Vlamingen hebben de adviezen, van onder andere viroloog Marc Van Ranst, om zich massaal te laten vaccineren goed opgevolgd. Van Ranst is in Vlaanderen al ruim twee jaar prominent aanwezig in de media om mensen te wijzen op de gevaren van het coronavirus en de noodzaak om zich (met herhaling) te laten prikken.

Werken boosters averechts?

Maar de prikken lijken toch niet waar te maken wat was beloofd, want er liggen in Vlaanderen verhoudingsgewijs veel meer gevaccineerde coronapatiënten in het ziekenhuis, ten opzichte van het aantal ongevaccineerden.

Bovendien is het aantal opnames ongekend hoog van patiënten die drie of vier injecties gehad hebben. Het heeft er dan ook sterk de schijn van dat de extra prikken de kans om in het ziekenhuis te belanden juist groter maken, in plaats van dat ze langdurig extra bescherming bieden tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Zwaar geboosterd Vlaanderen scoort namelijk veel slechter dan Brussel en Wallonië, waar veel minder mensen een derde prik haalden. In Wallonië liggen bovendien verhoudingsgewijs veel minder patiënten met corona in het ziekenhuis.

Desondanks claimt het rapport van Sciensano dat het risico op hospitalisatie en opname op intensieve zorgen bij mensen van 65 jaar en ouder die een boosterdosis hebben gekregen, is gereduceerd met respectievelijk 69 procent en 56,1 procent in vergelijking met mensen van dezelfde leeftijdsgroep die volledig gevaccineerd zijn maar geen boosterdosis hebben ontvangen.

Marc Van Ranst krabbelt terug

Hoewel de officiële lijn nog altijd is dat prikken en boosters ‘veilig en effectief’ zijn, en de ontvanger beschermen tegen ernstige ziekte, komen er langzaam steeds meer scheurtjes in dat narratief. Niet alleen in België maar ook in andere landen.

Zo werd in Oostenrijk vorige week de vaccinatieplicht afgeschaft. Officieel omdat de verplichting niet zou werken om mensen gevaccineerd te krijgen en mensen uit elkaar zou drijven.

Vorige week dinsdag beweerde hoge ambtenaar van de Europese Unie Věra Jourová dat de EU nooit druk heeft uitgeoefend op mensen om zich te laten prikken tegen corona. Het zou volgens haar een verzinsel zijn van ‘anti-vaccin-activisten’.

Enkele dagen terug twitterde Marc Van Ranst dat vaccineren toch altijd op vrijwillige basis was. Zijn stelling 'Dat wil niet zeggen dat een vrijwillige beslissing om niet te vaccineren geen gevolgen kan hebben', klinkt nu een stuk minder overtuigend dan hoe hij eerder reclame maakte voor de prikken.

Uitgesplitst naar leeftijd

Wat in de cijfers van Sciensano verder opvalt is dat in Vlaanderen één op de vijf mensen die met corona moet worden opgenomen tussen de 18 en 64 jaar is. Ruim twee derde, ofwel 67 procent, van deze groep heeft naast de basisprikken ook één of twee boosters laten zetten.

Bij patiënten tussen de 65 en 84 jaar is dat percentage nog groter en heeft liefst 84 procent ook een derde en/of vierde prik ontvangen. Deze leeftijdscategorie is goed voor 86 procent van alle opnames in Vlaanderen met corona.

Bij de groep coronapatiënten van 85 jaar en ouder is in de Vlaamse ziekenhuizen bijna 7 procent niet gevaccineerd. Ruim 17 procent heeft alleen de basisprikken gehad en drie kwart is daarnaast geboosterd.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Die zin "vaccinatie is vrijwillig, maar je niet laten vaccineren heeft wel gevolgen," die over alle westerse landen uitgerold is....
Dat was wel zo'n beetje de meest manipulatieve slogan ooit.
Pure chantage (we maken je leven kapot als je het niet doet) en dan net doen alsof er geen dwang of drang is.
Te smerig voor woorden, bah. Het kan niet zo zijn dat deze mensen niet ter verantwoording geroepen worden, en dat we doorgaan alsof er niets gebeurd is.
Dan zitten we over een paar jaar weer met de ellende.

Felix

Eindelijk weer eens “goed” nieuws voor blckbx & consorten na 1,5 jaar van cijfers die het tegendeel laten zien is er deze week in België 1 pagina van de 69 die informatie bevat dat vaccinatie ongunstig is. En dan brandt je van Ranst af en zie je het gelijk aan je zijde.
Op deze wijze heeft blckbx vaker nieuws gebracht en als de statistieken de volgende periode weer minder gunstig voor de anti vaxers uitpakt dan hoor je ze er niet meer over.
Integer?
Onderzoekend?
Oprecht?
Echt niet.

Cookies op deze website