Waar in 2020 de vaccins niet snel genoeg waren aan te slepen, raken overheden de shots in 2022 nauwelijks meer kwijt. Landen met overschotten zoeken naarstig naar bestemmingen voor donaties, maar ook dat lukt maar gedeeltelijk. Nederland kocht groot in en zit daardoor nu met ruim 11 miljoen ongebruikte doses vaccins, die in de diepvries slechts negen maanden houdbaar zijn. Van zeker 3,5 miljoen prikken vervalt deze week de houdbaarheidsdatum. Ongeveer de helft daarvan wordt gedoneerd en de rest wordt vernietigd, meldt het AD.
Nicaragua en Vietnam
In de zoektocht naar donatiebestemmingen zette de overheid lokale ambassades in om te lobbyen. Zo is het gelukt om Nicaragua en Vietnam zover te krijgen dat ze gezamenlijk 1,7 miljoen doses overnemen. “Het gaat nu eerst om AstraZeneca-vaccins, die vervallen voornamelijk per eind mei en een klein deel per eind juni,” meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan het AD.
Dat betekent dus dat er 1,8 miljoen doses vernietigd moeten worden. Indien de rest van de elf miljoen overbodige vaccins ook de prullenbak in moet, zou dat betekenen dat er tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld onnodig werd uitgegeven.
Ook overschotten bij Moderna en Pfizer
Niet alleen overheden kampen met overschotten aan coronavaccins. De belangrijkste leveranciers, Moderna en Pfizer, moeten ook veel shots weggooien of doneren. “Het is triest om te moeten zeggen, maar ik ben bezig dertig miljoen doses in de vuilnisbak te gooien omdat niemand ze wil hebben,” klaagde Moderna-baas Stephane Bancel onlangs op het World Economic Forum in Davos. Onder het mom van liefdadigheid kondigde CEO Albert Bourla van Pfizer recentelijk aan dat het bedrijf het mRNA-serum vanaf nu tegen kostprijs gaat verkopen aan derde wereldlanden. Pfizer noemt het initiatief ‘An Accord for a Healthier World’.
Reacties