Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Nederland moet bijna twee miljoen doses coronavaccins vernietigen. Deze week raken 3,5 miljoen doses over de houdbaarheidsdatum, waarvan ongeveer de helft gedoneerd wordt aan Nicaragua en Vietnam. In totaal liggen er elf miljoen doses ongebruikt op de plank.
Waar in 2020 de vaccins niet snel genoeg waren aan te slepen, raken overheden de shots in 2022 nauwelijks meer kwijt. Landen met overschotten zoeken naarstig naar bestemmingen voor donaties, maar ook dat lukt maar gedeeltelijk. Nederland kocht groot in en zit daardoor nu met ruim 11 miljoen ongebruikte doses vaccins, die in de diepvries slechts negen maanden houdbaar zijn. Van zeker 3,5 miljoen prikken vervalt deze week de houdbaarheidsdatum. Ongeveer de helft daarvan wordt gedoneerd en de rest wordt vernietigd, meldt het AD.
In de zoektocht naar donatiebestemmingen zette de overheid lokale ambassades in om te lobbyen. Zo is het gelukt om Nicaragua en Vietnam zover te krijgen dat ze gezamenlijk 1,7 miljoen doses overnemen. “Het gaat nu eerst om AstraZeneca-vaccins, die vervallen voornamelijk per eind mei en een klein deel per eind juni,” meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan het AD.
Dat betekent dus dat er 1,8 miljoen doses vernietigd moeten worden. Indien de rest van de elf miljoen overbodige vaccins ook de prullenbak in moet, zou dat betekenen dat er tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld onnodig werd uitgegeven.
Niet alleen overheden kampen met overschotten aan coronavaccins. De belangrijkste leveranciers, Moderna en Pfizer, moeten ook veel shots weggooien of doneren. “Het is triest om te moeten zeggen, maar ik ben bezig dertig miljoen doses in de vuilnisbak te gooien omdat niemand ze wil hebben,” klaagde Moderna-baas Stephane Bancel onlangs op het World Economic Forum in Davos. Onder het mom van liefdadigheid kondigde CEO Albert Bourla van Pfizer recentelijk aan dat het bedrijf het mRNA-serum vanaf nu tegen kostprijs gaat verkopen aan derde wereldlanden. Pfizer noemt het initiatief ‘An Accord for a Healthier World’.
Stéphane Bancel, CEO of Moderna:
— Efron Monsanto 🇨🇦🚜🚛 (@realmonsanto) May 23, 2022
"it's sad to say, I'm in the process of throwing 30 million doses in the garbage because nobody wants them. We have a big demand problem."
Notes that China doesn't want any MRNA products and how there's 7 billion doses.https://t.co/xfKZbVT8RJ pic.twitter.com/WVboChDma7
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.
Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.
Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.
Reacties
Daarnaast: de troep die in die prikkies zit, moet behandeld worden als chemisch afval! Dáár wel eens over nagedacht? Dat men dat inspuit?? NIEMAND heb ik nog gehoord over het afvalprobleem; ook als -een deel- van die rommel het lichaam verlaat en via het riool in het millieu komt. Om van vervuiling te spreken....
Artikel staat "in de diepvries"... Al meerdere keren heb ik aangegeven hoe moeilijk het is om minus 80 graden te vriezen (vrieshuizen gaan tot max minus 40, 45). Hoe een grote hoeveelheid op min 80 wordt gehouden is de moeite van onderzoek waard. Bovendien mogen ze niet "stoten" Hoe gaan we dat doen? En hebben ze in de diverse Afrikaanse landen deze mogelijkheid wel???