Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 25 februari 2022

Coronaregels vanaf vandaag minder streng, maar voor hoe lang?

Redactie Blckbx
2022 02 25 coronaregels versoepeld
2:12

Vandaag gaat fase drie in van het ‘versoepelplan’ van gezondheidsminister Ernst Kuipers. Dat betekent onder meer vaarwel 1,5 meter afstand en adieu mondmaskers. Door het verlengen van de spoedwet en het permanent plaatsen van corona op de A-lijst kan de regering de ‘versoepelingen’ echter op elk gewenst moment weer terugdraaien.

Risico herinvoeren blijft

Hoewel de versoepelingen door veel media met gejuich worden begroet, is er sinds deze week wel een grote adder onder het gras. De Eerste Kamer stemde voor het verlengen van de spoedwet en voor het permanent maken van de A-status voor de ziekte Covid-19, ofwel corona. Daardoor behoudt de regering de macht om op ieder moment de coronaregels weer verder aan te scherpen, mocht de situatie daar in hun ogen, en die van het Outbreak Management Team, om vragen. Duikt er in het najaar dus weer een nieuwe coronavariant op, dan is de kans aanwezig dat het kabinet de coronapas, de 1,5 meter, het mondkapje en zelfs lockdowns net zo hard weer invoert.

Wat mag er allemaal weer

Tijdens de laatste persconferentie kondigde minister Ernst Kuipers vorige week een plan aan om de coronaregels snel te versoepelen. Naast het verdwijnen van de 1,5 meter-regel en het grotendeels verdwijnen van de maskerplicht, in het openbaar vervoer en op luchthavens blijven de maskers verplicht, mag de horeca vanaf vandaag weer ouderwets lang openblijven. Ook worden het maximumaantal bezoekers en de vaste zitplaats losgelaten. Dat betekent dat discotheken, nachtclubs, festivals en evenementen weer onbeperkt open kunnen. Wel komt er een verplichting voor bezoekers, gevaccineerd of ongevaccineerd, om zich te laten testen voor grote evenementen. Tot slot verdwijnt vandaag de quarantaineplicht voor reizigers die uit ‘risicogebieden’ terugkeren naar Nederland.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.