Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 juli 2022

Coronavaccins beïnvloeden menstruatie bij ongeveer helft van de vrouwen, volgens studie

Redactie Blckbx
2022 07 18 vaccins menstruatie
5:20

Uit een groot onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen last had van menstruatiestoornissen na hun coronavaccinatie. Maar volgens experts is er geen reden tot zorg.

De studie van de University of Washington werd vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Het onderzoek omvatte meer dan 39.000 vrouwen van 18 tot 80 jaar oud, die volledig waren gevaccineerd en niet waren gediagnosticeerd met COVID-19. Beginnend in april 2021 werden er gedurende drie maanden gegevens verzameld.

Heviger- en doorbraakbloedingen

De resultaten zijn opzienbarend. Van de vrouwen die normaliter een regelmatige menstruatiecyclus hebben, meldde 42 procent dat zij na hun vaccinatie heviger bloedden dan normaal. En 44 procent rapporteerde geen verandering.

Even opmerkelijk zijn de uitkomsten bij vrouwen die niet regelmatig menstrueren. Deze categorie bestond uit twee groepen. De ene groep bestond uit vrouwen die nog voor de menopauze zaten, maar langwerkende omkeerbare anticonceptiemiddelen en/of continue hormonale anticonceptiemiddelen en/of ‘genderbevestigende’ behandeling gebruikten die de menstruatie uitschakelt. De andere groep bestond uit postmenopauzale vrouwen ouder dan 55 jaar, die ten minste twaalf maanden niet hadden gemenstrueerd. In beide groepen gaf een meerderheid van ongeveer 66 procent aan doorbraakbloedingen ervaren te hebben na hun vaccinatie.

Het onderzoeksteam is bezig met een vervolgonderzoek om vast te stellen hoe lang de ontregelde menstruatiepatronen aanhielden.

De uiteenlopende ervaringen van de respondenten in het onderzoek maken het moeilijk om precies te bepalen hoe de duur, het tijdstip en de bloeding van de menstruatie kunnen veranderen na vaccinatie. De onderzoekers hebben echter wel een vermoeden. Ze denken dat het waarschijnlijker is dat vaccins de ontstekingspatronen van het lichaam verstoren dan dat ze de hormoonpatronen in de eierstokken veranderen, omdat er weinig verschil was tussen vrouwen met menstruatie die hormonale anticonceptie gebruikten en vrouwen die dat niet deden.

Basis voor meer onderzoek

De auteurs van het onderzoek merken op dat de gevonden percentages niet per se representatief zijn voor de gehele bevolking, omdat vrouwen die menstruatiestoornissen hadden waarschijnlijk meer geneigd waren om mee te doen aan het onderzoek. Oproepen voor deelname werden verspreid via sociale media. Het doel van de studie was om bewijs te leveren voor toekomstig onderzoek. “Onze analyses moeten worden beschouwd als verkennend en beschrijvend om te helpen bij de toekomstige ontwikkeling van hypotheses over menstruele veranderingen die worden ervaren na vaccins,” schrijven de onderzoekers.

Geen zorgen

De auteurs van het onderzoek ‘benadrukken dat menstruele veranderingen van deze aard over het algemeen niet wijzen op veranderingen in vruchtbaarheid’. Ook wetenschappers die niet bij het onderzoek zijn betrokken, proberen eventuele zorgen weg te nemen. Het Nieuw-Zeelandse platform Science Media Centre verzamelt reacties op wetenschappelijke onderzoeken van experts waarmee journalisten hun publiek kunnen informeren.

Het Science Media Centre beschrijft zichzelf als een ‘betrouwbare, onafhankelijke bron van informatie voor de media over alle kwesties in verband met onderzoek, wetenschap en innovatie’. In een artikel van afgelopen zaterdag worden vier wetenschappers opgevoerd om hun ‘expert reactions’ te geven op dit onderzoek. Zij wijzen vooral op ‘de lage kwaliteit van de studie’ en benadrukken dat de coronavaccins geen schadelijk effect hebben op de vruchtbaarheid.

“De belangrijke boodschap is dat het heel duidelijk is dat het vaccin geen nadelige gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid of de zwangerschap. Er zijn vele studies verricht naar het effect van het vaccin op de vruchtbaarheid en de zwangerschap van zowel mannen als vrouwen. Uit het bewijsmateriaal blijkt dat het krijgen van het vaccin geen negatieve gevolgen heeft voor één van deze zaken. En het vaccin is belangrijk voor de bescherming van zwangere vrouwen en hun baby's. Deze nieuwe bevindingen zijn geen verrassing en zeker geen reden om het coronavaccin uit te stellen of te vermijden,” reageerde Helen Petousis-Harris, als vaccinoloog verbonden aan de University of Auckland, tegenover het Science Media Centre.

Verontrustende signalen

Het is niet verwonderlijk dat experts proberen zorgen weg te nemen over de eventuele nadelige gevolgen van de coronavaccins voor de vruchtbaarheid, gezien de verontrustende signalen die er zijn. In Duitsland werden er in het eerste kwartaal van 2022 11 procent minder baby’s geboren dan het gemiddelde van de zeven jaren ervoor en 13 procent minder dan in 2021. Statistisch gezien is het onwaarschijnlijk dat er geen oorzaak is voor deze scherpe afname. In Zweden werden in de eerste vijf maanden van 2022 6,6 procent minder kinderen geboren dan in het jaar ervoor. In Taiwan lag het geboortecijfer in mei en juni van dit jaar ruim 20 procent lager dan in 2021.

In Nederland werden er in de eerste vijf maanden van 2022 6 procent minder baby’s geboren dan in het jaar ervoor. Volgens Maurice de Hond is de daling in Nederland een compensatie voor de toename van geboortes in 2021 en kan niet bewezen worden dat de vaccins een rol spelen, maar is het wel ‘heel belangrijk om de ontwikkelingen in de diverse landen goed te blijven volgen’.

Schotland heeft het afgelopen jaar al twee keer te maken gehad met ‘zeer abnormaal’ hoge pieken in doodgeboren baby’s.

En vorige maand bleek dat mannen vier maanden na de eerste injectie met het mRNA-vaccin van Pfizer gemiddeld ruim 22 procent minder vruchtbaar waren.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb kreeg tot eind maart 2022 24.090 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. Lareb heeft naar de meldingen gekeken, maar kon daar nog geen duidelijke conclusies aan verbinden. Daarom gaat het bijwerkingencentrum een nieuw onderzoek doen waarin het aantal vrouwen dat naar de huisarts is gegaan met deze klachten voor en na coronavaccinatie wordt vergeleken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over:

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"Maar volgens experts is er geen reden tot zorg."
“De belangrijke boodschap is dat het heel duidelijk is dat het vaccin geen nadelige gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid of de zwangerschap."
Zoveel meldingen over doodgeboren babies,vrouwen die niet menstrueren etc. en dan toch bovenstaande beweren. Zeker weer de afhankeijke 'experts'.
"Deze nieuwe bevindingen zijn geen verrassing en zeker geen reden om het coronavaccin uit te stellen of te vermijden,” reageerde Helen Petousis-Harris,"
Natuurlijk, gewoon de spuit blijven halen. De quota is nog niet gehaald.

Felix

Jammer dat Maurice hier ook iets over heeft gezegd, anders had ik Ff lekker kunnen zeiken 😊

Cookies op deze website