Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 03 juni 2022

Duitse regering bereidt opnieuw strenge corona-maatregelen voor

Redactie Blckbx
2022 06 03 2 duits anti coronaplan
4:30

In Berlijn hebben regeringsleiders donderdag een anti-coronaplan opgesteld. Met een nieuwe ronde van mondmaskers, thuiswerken, testen en (verplichte) vaccinaties wil Duitsland komend najaar een voorspelde nieuwe golf van het verkoudheidsvirus te lijf gaan.

‘Deskundigen’ zijn het erover eens dat Duitsland in het najaar weer een flinke coronagolf te wachten staat en dus werd er door media, organisaties en verenigingen de afgelopen weken volop druk uitgeoefend op politici om tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen. Na twee winters van lockdowns wordt geëist dat politici alles in het werk stellen om te voorkomen dat scholen, horeca en winkels in het najaar weer moeten sluiten.

Donderdag kwamen de deelstaatpresidenten en kanselier Olaf Scholz daarom in Berlijn bij elkaar om afspraken te maken over een ‘anti-coronaplan’ voor het komend najaar. Wat er precies is besproken, is nog niet allemaal bekend gemaakt, maar politici lieten vooraf duidelijk doorschemeren wat Duitsland in het najaar allemaal weer kan verwachten.

Vaccinatieplicht weer op tafel

Mensen moeten waarschijnlijk weer zoveel mogelijk thuiswerken en er komt mogelijk een herinvoering van de maskerplicht in gesloten ruimten en van toegangsbeperkingen voor niet-ingeënte personen tot evenementen en horeca (2G, 3G). Ook verplicht testen is een serieuze optie, met name op scholen. Het staat vrijwel vast dat er een nieuwe ronde vaccinaties aankomt. Zelfs over een mogelijke vaccinatieplicht, waartegen het Duitse parlement begin april nog resoluut 'nein' zei, wordt weer voorzichtig gesproken.

Snel wet aanpassen

Om deze maatregelen op tijd wettelijk te kunnen regelen moet wel snel de wet ter bescherming tegen infecties worden gewijzigd, die in zijn huidige versie op 23 september afloopt, zo gaven politici aan.

"Er mag niet weer op het laatste moment een nieuwe regeling worden getroffen," aldus Anne Rehlinger (SPD), minister-president van Saarland. De ‘gereedschapskist’ van de wet ter bescherming tegen infecties moet nu worden herzien, zei ze.

"Het is belangrijk dat de federale regering, in coördinatie met de deelstaten, de basis voor de bestrijding van de pandemie op tijd voor de herfst aanpast", zei minister-president Hendrik Wüst (CDU) van de deelstaat Noordrijn-Westfalen donderdag in de aanloop naar de vergadering.

Inzetten op vaccineren

Ook willen de machthebbers stevig gaan inzetten op vaccineren. "Vaccinatie blijft het allerbelangrijkste in de strijd tegen het coronavirus," zei minister-president Manuela Schwesig (SPD) van Mecklenburg-Vorpommern donderdag tegen het ochtendjournaal van de ARD.

Angstberichten

Door de berichtgeving in de Duitse media is er angst ontstaan dat de omikron-variant BA.5 het aantal besmettingen wel eens zou kunnen gaan opstuwen. De mutant zou momenteel in Portugal een toenemend aantal infecties veroorzaken – ondanks de hoge vaccinatiegraad in dat land.

Aangepaste vaccins

Er wordt in Duitsland dan ook volop gesproken over een nieuwe vaccinatiecampagne met ‘aangepaste’ vaccins, die zelfs al in ruime mate besteld én aangekondigd zijn door minister van volksgezondheid Karl Lauterbach.

Ook het hoofd van de Duitse vereniging van ziekenhuizen (DKG), Gerald Gaß, heeft zijn zinnen gezet op een mogelijk aangepast vaccin. Dit zou ‘in voldoende hoeveelheden’ moeten worden aangekocht, zei hij. Bovendien adviseerde Gaß representatieve studies over de aanwezigheid van antistoffen bij mensen. "Pas dan zullen we weten hoe goed de bevolking als geheel beschermd is door vaccinaties en infecties die zij heeft doorgemaakt".

Schoolkinderen vaccineren

Bondsminister van Onderwijs Bettina Stark-Watzinger stelt een inentingscampagne voor schoolkinderen voor maar eist wel een duidelijke afwijzing van landelijke schoolsluitingen. “Het vaccinatieaanbod moet tijdig worden verhoogd, vooral voor kinderen en adolescenten op scholen, zo laagdrempelig mogelijk,” aldus Stark-Watzinger. “Zij mogen niet opnieuw de dupe worden van de pandemie.”

De onderwijsvakbond GEW en de Duitse filologenvereniging hebben aangedrongen op de mogelijkheid van herinvoering van verplichte maskers en eventueel verplicht testen op scholen.

Vaccinatieplicht

Een algemene verplichting tot coronavaccinatie lijkt nog steeds niet van de baan. De Duitse Vereniging voor Interne Geneeskunde (DGIM) zou niet alleen graag zien dat de deelstaten in de herfst een nieuwe poging doen om een algemene vaccinatieplicht in te voeren, maar ook dat de verplichte vaccinatie in de gezondheids- en verzorgingssector wordt uitgebreid.

In de Funke-Zeitung eiste Claudia Moll, de vertegenwoordiger van de Bondsregering voor de zorg, dat de politici ‘alles in gereedheid brengen, zodat er voldoende beschermingsmiddelen, vaccins en testfaciliteiten beschikbaar zijn’. Verbod op bezoeken aan verpleeghuizen of wekenlange afzondering van zorgbehoevenden mogen niet worden herhaald,” vindt zij.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JW-bb

Daar gaan we weer. Heeft in Duitsland niemand iets geleerd? Je merkt dat er steeds meer tegengeluiden komen en wetenschappelijke studies die iets anders zeggen, echter blijft het in Duitsland stil qua tegengeluid? Of is de censuur daar nog groter dan in Nederland... Zou wel interessant zijn om eens onderzoek na te doen.

FPolman

Men is waanzinnig geworden.

Cookies op deze website