Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 07 oktober 2022

Duitse regering gaat 800 miljoen mondmaskers verbranden

Redactie Blckbx
2022 10 07 mondmaskers verbranden

De Duitse regering gaat 800 miljoen mondmaskers verbranden, die over de datum zijn. In 2020 had toenmalig gezondheidsminister Jens Spahn er 5,8 miljard ingekocht. Voor die aankoop moest de Duitse belastingbetaler een bedrag van zes miljard euro ophoesten.

De federale regering wil massa's maskers die zij tijdens de beginfase van corona heeft verworven ‘thermisch recycleren’, omdat ze over de vervaldatum zouden zijn.

De eerste aanbestedingen voor het verbranden van de maskers zijn al uitgeschreven, zo maakte het federale ministerie van Volksgezondheid vandaag bekend. Volgens een woordvoerder gaat het momenteel om ongeveer 730 miljoen operatiemaskers en 60 miljoen FFP2- of soortgelijke maskers, meldt Welt.

Spahn kocht maar liefst 5,8 miljard mondmaskers, toen hij in 2020 minister van Volksgezondheid was in Duitsland, voor een bedrag van zes miljard euro. Van die maskers werd twintig procent niet in omloop gebracht wegens ‘kwaliteitsgebreken’.

Waar zijn collega Hugo de Jonge in Nederland niet gestraft werd voor zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, kwam de deal Spahn op een officiële berisping te staan van de federale rekenkamer, wegens ‘massale overbesteding’.

Mondmaskers vol gif

Politici van de Duitse regeringspartij de Groenen hebben nog niet gereageerd op het besluit om 800 miljoen mondmaskers te verbranden, die zoals bekend vol zitten met giftige substanties, zoals formaldehyde en fluorkoolstoffen.

In december 2021 werd een studie gepubliceerd in Nature waarin werd geconcludeerd dat de vervuiling door mondmaskers in een jaar tijd met maar liefst 9.000 procent was toegenomen. Volgens de onderzoekers ‘kunnen wegwerpmaskers honderden jaren nodig hebben om af te breken en dreigen ze in het wild levende dieren te verstrikken, stranden te vervuilen, riolen te verstoppen en de voedselketen te vervuilen.’ Wat dat betreft is het waarschijnlijk inderdaad beter om ze 'thermisch te recycleren', zoals de Duitse regering nu heeft voorgenomen.

Alleen ongevaccineerden

Minister Spahn moest in Duitsland uiteindelijk het veld ruimen, omdat hij van de aanpak van corona een grote puinhoop zou hebben gemaakt. Op 8 december 2021 werd zijn functie overgenomen door Karl Lauterbach, die het dragen van mondmaskers per 1 oktober 2022 in binnenruimten weer verplicht heeft gesteld, voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

De mondkapjes zijn niet de schuldigen!

Natuurlijke-immuniteit

Net als in nl ook hier een partij afgekeurd.
Wie zou hier aan verdient hebben?

Cookies op deze website