Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 24 februari 2022

Duitse ziekenfondsbaas slaat alarm na explosie vaccinatie-bijwerkingen

Redactie Blckbx
2022 02 24 impfstrasse
2:55

Analyse van miljoenen verzekeringsgegevens van de Duitse BKK bedrijfsziekenfondsen toont aan dat het aantal bijwerkingen van corona-vaccins bijna tien keer hoger ligt dan officieel wordt aangenomen. BKK-bestuurslid Andreas Schöfbeck noemt de nieuwe cijfers “Alarmerend”. Omgerekend zouden maar liefst drie miljoen Duitsers als gevolg van vaccinatie een arts hebben moeten bezoeken.

Schöfbeck, bestuurslid van BKK ProVita, een van de bedrijfsziekenfondsen in Duitsland, luidde maandag de noodklok in een brief aan Prof. Dr. Cichutek van het Paul Ehrlich Instituut, de Duitse gezondheidsautoriteit.

Verdachte diagnoses

In een telefoongesprek met de krant WELT, die hem vragen stelde naar aanleiding van de brief, vertelde Schöfbeck dat bij BKK ProVita de alarmbellen gingen rinkelen toen het casemanagement van de zorgverzekeraar steeds vaker op diagnoses stuitte die wezen op bijwerkingen van vaccinatie. Daarom werd in de gemeenschappelijke datapool van alle BKK ziekenfondsen gezocht naar de diagnosecodes T88.0 (Infectie na vaccinatie/sepsis na vaccinatie), T88.1 (Andere complicaties na vaccinatie, huiduitslag na vaccinatie), Y59.9 (Complicaties als gevolg van vaccins of biologisch actieve stoffen) en U12.9 (Bijwerkingen van het gebruik van Covid-19 vaccins).

Drie miljoen doktersbezoeken

Het onderzoek wees uit dat vanaf het begin van het jaar 2021 tot halverwege het derde kwartaal 216.695 BKK-verzekerden waren behandeld voor bijwerkingen van vaccins. Dit aantal is exclusief 7.665 gevallen van complicaties als gevolg van andere vaccins. Ook patiënten die meer dan een behandeling ondergingen, waren niet in de statistieken opgenomen. Ter vergelijking: tot 31 december 2021 registreerde het Paul Ehrlich Instituut slechts 244.576 meldingen van bijwerkingen als gevolg van corona-vaccins, op basis van 61,4 miljoen gevaccineerde mensen. "Uit onze analyse blijkt dat we hier te maken hebben met een duidelijke onderrapportage", zei Schöfbeck. Hij wees erop dat de gegevens die hij en zijn team hebben geëvalueerd slechts betrekking hebben op 10,9 miljoen verzekerden en op een periode van slechts zeven en een halve maand; de vaccinatiecampagne loopt in Duitsland al veertien maanden. Schöfbeck: “Indien je de cijfers extrapoleert naar de hele bevolking dan hebben maar liefst drie miljoen Duitsers als gevolg van vaccinatie een arts moeten bezoeken.”

Melden tijdrovend

Als een van de mogelijke verklaringen voor het grote verschil tussen de gegevens van PEI en BKK noemt Schöfbeck het meldingssysteem in Duitsland. "Artsen worden niet betaald voor het melden van bijwerkingen van vaccinaties. Daarbij is een melding doen zeer tijdrovend. Het is gewoon onmogelijk om alles te melden." Over de aard en de ernst van de klachten kan op basis van de datapool geen uitspraak worden gedaan, zegt Schöfbeck: "Het enige wat duidelijk is, is dat mensen zich zo beroerd voelden dat ze naar de dokter zijn gegaan."

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.