Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 12 juli 2022

EMA werd zwaar onder druk gezet om Pfizer-vaccin ‘overhaast’ goed te keuren

Redactie Blckbx
2022 07 12 voor druk ema
2:50

Pfizer en hoge Europese en Amerikaanse ambtenaren oefenden eind 2020 zware druk uit op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de goedkeuring voor noodgebruik van het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech te bespoedigen, ondanks grote zorgen over de veiligheid.

Dit blijkt uit uitgelekte documenten van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De documenten, voor het eerst gerapporteerd door Trial Site News, omvatten e-mails, een PowerPoint-presentatie en een vertrouwelijk Pfizer-rapport uit de periode van 10 tot 25 november 2020 – slechts enkele weken voordat Europese, Britse en Amerikaanse regelgevers het vaccin voor noodgebruik goedkeurden.

Uit de documenten blijkt dat er door hooggeplaatste ambtenaren en Pfizer enorme druk werd uitgeoefend op Europese regelgevers, om het experimentele product zo snel mogelijk goed te keuren. Door de haast werd er afgeweken van standaarden, die normaal gesproken de veiligheid van nieuwe medicijnen moeten waarborgen voordat deze in omloop worden gebracht. EMA-deskundigen waren eigenlijk van mening dat er een robuustere wetenschappelijke beoordeling van het vaccin van Pfizer-BioNTech nodig was.

Druk Ursula von der Leyen

Uit een e-mail blijkt dat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, grote druk uitoefende op de Europese regelgevers om snel noodgoedkeuring te verlenen. Zoals bekend had Von der Leyen eerder rechtstreeks contact met Albert Bourla, CEO van Pfizer, over de aankoop van mRNA-vaccins in Europees verband.

In een e-mailbericht van 19 november 2020 verwees Noel Wathion, toenmalig adjunct-directeur van het EMA, naar een ‘TC’ – steno voor teleconferentie – ‘met de commissaris’, verwijzend naar Europees Commissaris Ursula von der Leyen.

Tijdens het gesprek waarschuwde Von der Leyen de EMA wat er zou kunnen gebeuren ‘als niet aan de verwachtingen wordt voldaan’ om snel een CMA (Conditional Marketing Authorization) af te geven voor het vaccin van Pfizer-BioNTech, ‘ongeacht of dergelijke verwachtingen realistisch zijn of niet’. Wathion beschreef het gesprek als ‘nogal gespannen, soms zelfs een beetje onaangenaam’.

Uit andere e-mails blijkt dat ook andere hoge ambtenaren, zowel uit Europa als uit de Verenigde Staten regelgevers hebben gepusht om snel noodgoedkeuring te verlenen aan het Pfizer-product. Een overzicht van alle uitgelekte e-mails en documenten vind je hier.

Veiligheidsproblemen

Wat ook naar voren komt, is dat er vóór de noodgoedkeuring aanzienlijke verschillen in mRNA-effectiviteit werden geconstateerd tussen proefbatches en commerciële batches van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. Hierdoor ontstond bij regelgevers bezorgdheid over de veiligheid. Vanuit de Amerikaanse Food and Drug Administration ‘was geen grote belangstelling’ voor deze zorgwekkende verschillen.

Om de problemen met de verschillen in mRNA-effectiviteit ‘op te lossen’ werd uiteindelijk de aanvaardbare drempel van zogeheten mRNA-integriteit verlaagd, kort voordat het Pfizer-BioNTech vaccin reglementaire goedkeuring kreeg voor noodgebruik in Groot-Brittannië, de VS en de EU.

Eind december 2020 keurde de EMA het Pfizer-BioNTech vaccin onder grote druk goed voor noodgebruik, ondanks bedenkingen over de veiligheid.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Harmpie

en toch nu is er weer een dikke run op die spuit.... sommige mensen hebben geen idee... en geen enkele msm die dit plaatst...

ML

Geen verrassing. Dat de gevolgen rampzalig zijn maakt voor fascista Ursula en consorten niet uit. Wat is ten slotte een mensenleven waard voor psychopaten. Zal de finale afrekening ooit komen(?)

Cookies op deze website