Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 16 mei 2022

EU-bureau waarschuwt 'perfect getimed' voor komst omikron zomergolf

Redactie Blckbx
2022 05 16 ecdc zomergolf
2:40

Twee virulente omikronstammen gaan zorgen voor een heuse zomergolf aan besmettingen en ziekenhuisopnames, waarschuwt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De boodschap is perfect getimed. Vorige week lieten internationale machtshebbers op een globale coronatop al weten dat de ‘pandemie’ wat hen betreft nog lang niet voorbij is.

In een onheilspellend rapport waarschuwen gezondheidsfunctionarissen van het ECDC eind vorige week dat zij twee stammen van omikron, BA.4 en BA.5, hebben aangemerkt als ‘zorgwekkende varianten’. De omikronvarianten ‘zouden kunnen leiden’ tot een sterke toename van het aantal gevallen en ziekenhuisopnames de komende maanden op het continent, zegt het ECDC.

Omzeilen immuunbescherming

“Het dominante karakter van de stammen BA.4 en BA.5 is waarschijnlijk te wijten aan hun vermogen om immuunbescherming ten gevolge van voorafgaande infectie en/of vaccinatie te omzeilen," geeft het EU-agentschap toe in het rapport. Desondanks roept de organisatie mensen op om zich vooral te blijven laten vaccineren, en moedigt vooral 60-plussers en andere kwetsbare groepen aan om een nieuwe prik te krijgen. “Maar vaccineren en boosteren blijft voor álle leeftijdsgroepen prioriteit”, laat het bureau niet na te vermelden in het rapport.

Meer druk op ziekenhuizen

Ook moeten landen ‘waakzaam blijven’ op de aanwezigheid van de betreffende varianten onder de besmettingen, meent het ECDC, dat ook aangeeft ‘dat er momenteel geen aanwijzingen zijn voor een verandering in de ernst voor BA.4/BA.5 in vergelijking met eerdere omikronstammen.’ Door de hoge besmettelijkheid zullen de varianten echter tóch leiden tot meer druk op de ziekenhuizen deze zomer, is de pessimistische verwachting van het gezondheidsbureau.

Perfecte timing

De expliciete waarschuwing dat er een omikron zomergolf op komst is, volgt net na de Global COVID-19 Summit, waar leiders van landen op initiatief van de Verenigde Staten vorige week virtueel bijeenkwamen om ‘oplossingen te vinden om de wereld te vaccineren, nu levens te redden en een betere gezondheidsbescherming op te bouwen’.

"De opkomst en verspreiding van nieuwe varianten, zoals omikron, hebben de noodzaak versterkt van een strategie die erop gericht is COVID-19 wereldwijd onder controle te houden," was bij de aankondiging van de top te lezen in een verklaring van het Witte Huis, waarin één van de doelstellingen staat omschreven als getting shots into arms – naalden in armen krijgen. "Samen kunnen we de impact van COVID-19 beperken en degenen die het grootste risico lopen beschermen met vaccinaties, tests en behandelingen, acties om de verstoring van routinematige gezondheidsdiensten tot een minimum te beperken, en door steun voor het multilaterale mechanisme ACT-Accelerator." Dit laatste is een verwijzing naar een programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de financiering van vaccins en behandelingen.

'Pandemie' nog niet voorbij

Op de bijeenkomst riepen wereldleiders om het hardst dat wat hen betreft de ‘pandemie' nog echt niet voorbij is.


Lockdown weer in beeld

Ook in Nederland loopt de agenda met de internationale organisaties en politici heel synchroon, zo blijkt uit de waarschuwing vandaag dat Nederland komende herfst mogelijk weer in lockdown moet, omdat de samenleving niet goed is voorbereid op een nieuwe coronagolf. Tweeënhalf jaar in de ‘pandemie’ blijft de zorgcapaciteit het grootste knelpunt. “Iedereen lijkt wel in slaap gevallen,” waarschuwen experts.

Waarschuwing dr. Robert Malone

De Global COVID-19 Summit is overigens iets heel anders dan de Global COVID Summit, een tegenreactie op de Global COVID-19 Summit waar dr. Robert Malone vorige week namens 17.000 collega’s een zeer dringende en emotionele oproep aan de wereld deed om onmiddellijk te stoppen met het toedienen van 'experimentele genetische COVID-19-vaccinaties'.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Die varianten zijn waarschijnlijk helemaal niet gevaarlijk, althans niet voor de niet ge(i)njecteerden.
Echter diegenen wat 2 of meer prikken hebben gehad die moeten idd oppassen (als het geen placebo was) die mensen hebben minder immuniteit door de echte prikken en kunnen dan aan bv een 'simpele' griep komen te overlijden. Hoorde bovendien in Amerika of UK dat ze van 1500+ bloedonderzoeken van positief met klachten alleen maar griep virus vonden geen covid! en hun RIVM kon ook niks aanleveren! dus...

GTRene

Vervolg op: Maar zo kunnen ze het waarschijnlijk gaan spelen, die doden (veelal ge(i)njecteerden) die vallen, zullen ze onder het kopje van dat virus zetten... das de truck, hun woord is 'waarheid' de rest wordt gedeletet of door een 'fact' checker weg gegumd... they have that power. Het word nog een zooitje, ja is het al, maar nog veel erger! they will go after some people! en divide and conquer uitspelen.

Cookies op deze website