Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het verkoudheidsvirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers. “Iedereen lijkt wel in slaap gevallen, het is een beetje de kop in het zand steken,” zegt ziekenhuisdirecteur David Jongen.
Toevallig wordt er vandaag in Tweede Kamer gesproken over het coronabeleid op de langere termijn en over de voorbereidingen op een coronagolf komende herfst. De politiek is dus gewaarschuwd om wakker te blijven.
Zorgcapaciteit
Ondanks dat de ‘pandemie’ nu al tweeënhalf jaar duurt, is het grootste knelpunt nog altijd de zorgcapaciteit. Tijdens de coronajaren zijn veel verpleegkundigen gestopt en het ziekteverzuim is twee keer zo hoog als voor corona. “We moeten nu met minder collega's dan aan het begin van de pandemie het klusje opnieuw gaan klaren. En daar maak ik me echt zorgen over, want ik weet niet of dit gaat lukken,” zegt Joke Dieperink, bestuurslid van de beroepsvereniging V&VN-IC en zelf IC-verpleegkundige.
Uit onderzoek van de NRC bleek vorige week dat het ministerie van Volksgezondheid bewust het opschalen van de IC-capaciteit ontmoedigde. Gezondheidsminister Ernst Kuipers zei vorige maand in de Tweede Kamer dat het uitbreiden van de IC-capaciteit ‘een heilloze weg zou zijn’.
In de 'Beleidsagenda pandemische paraatheid' van 14 april staat: “Gelet op de tekorten in zowel de zorg als in andere sectoren, is het niet realistisch om het aantal zorgmedewerkers verder te laten toenemen in de komende jaren.” André Knotterus, oud-voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), ziet dan ook een gebrek aan ambitie: “Je wilt natuurlijk horen: ‘het is natuurlijk heel moeilijk om aan personeel te komen, maar we halen alles uit de kast om dat voor elkaar te krijgen’.”
Varianten
Hoewel het onzeker is of er nieuwe, zwaardere varianten ten tonele zullen komen, waarschuwen de virologen waar de NOS mee sprak dat ‘zelfs een milde coronagolf die samenvalt met een stevige griep- en RS-uitbraak de zorg alsnog kan doen omvallen’.
De waarschuwing die het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gisteren deed, voorspelt wat dat betreft niet veel goed. Het ECDC verwacht dat de nieuwe omikronvarianten BA.4 en BA.5 de komende weken en maanden mogelijk zullen leiden tot een zomergolf met verhoogde ziekenhuis- en IC-opnames.
‘Pandemie is niet voorbij’
Ook internationaal klinken er steeds meer geluiden dat de ‘pandemie’ nog niet voorbij is. Begin mei waarschuwde weldoener Bill Gates zelfs dat ‘het ergste van deze pandemie nog kan komen.’ Op de Global COVID-19 Summit van 12 mei herhaalden onder andere de Amerikaanse president Joe Biden, de bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz, de premier van Belize John Briceño, de WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Canadese premier Justin Trudeau, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Italiaanse premier Mario Draghi en de president van Senegal Macky Sall: “Deze pandemie is niet voorbij.”
Reacties