Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 19 april 2022

Explosie in Britse ziekenhuisopnames, spoedeisende hulp onder druk

Redactie Blckbx
2022 04 19 britse ziekenhuizen vol
4:30

Uit de nieuwste Britse ziekenhuiscijfers blijkt dat de ziekenhuizen in Engeland nu voller liggen dan ooit tijdens de coronacrisis. Ook de druk op de spoedeisende hulp is ongekend hoog. Wat is hiervan de oorzaak?

In de week eindigend op 12 april waren volgens een analyse van de Financial Times gemiddeld 4.933 algemene of intensive care ziekenhuisbedden voor volwassenen onbezet in heel Engeland, wat neerkomt op slechts 5,4 procent vrije bedden. Dat is ongekend weinig. Er liggen nu méér mensen in de ziekenhuizen dan op enig ander moment tijdens de afgelopen twee coronajaren. Ter vergelijking; op het hoogtepunt van de eerste ‘omikrongolf’ eind vorig jaar was toch nog 6,3 procent van de bedden onbezet. Tijdens de coronahorrorwinter van 2020-21 was dit cijfer zelfs 9,2 procent (!).

'Onhoudbaar niveau'

Nigel Edwards, chief executive van de Nuffield Trust, een denktank op het gebied van gezondheid, zegt dat het onderzoek van de Financial Times aantoont dat er momenteel zelfs sprake is van ‘een onhoudbaar niveau van bedbezetting’. Volgens Edwards kan geen enkel ziekenhuissysteem met zo'n bezettingsgraad werken ‘behalve in zeer korte crisisperiodes’. Ziekenhuizen worden geacht het veiligst en doeltreffendst te werken wanneer minimaal 10 procent van de bedden beschikbaar is.

“De druk op de ziekenhuisbedden zal er onvermijdelijk toe leiden dat patiënten langer op de spoedeisende hulp moeten wachten om te worden opgenomen, en misschien naar afdelingen worden gestuurd zonder het gespecialiseerde personeel en de apparatuur om aan hun behoeften te voldoen,” voegt Edwards eraan toe. Hij zegt ook dat het in sommige gevallen ‘zeker zal betekenen dat geplande operaties op korte termijn zullen moeten worden uitgesteld of geannuleerd’.


Druk op de eerste hulp

Ondertussen is het ook op de spoedeisende hulp van Britse ziekenhuizen dringen geblazen. Maandelijks moeten nu al meer dan twintigduizend patiënten langer dan twaalf uur wachten voordat ze kunnen worden opgenomen, blijkt uit cijfers van de National Health Service (NHS). Het aantal patiënten dat langer dan twaalf uur moet wachten neemt scherp toe sinds de tweede helft van 2021. Hoe komt het dat het aantal ziekenhuispatiënten en de druk op de intensieve zorg juist nu zo hoog is?

Personeelstekort door corona

Volgens Dr. Katherine Henderson, voorzitter van het Royal College of Emergency Medicine, een beroepsorganisatie, is personeelstekort door corona een belangrijke oorzaak van de drukte bij de spoedeisende hulp. Volgens haar is het runnen van een afdeling spoedeisende hulp op dit moment ‘alsof je een vliegtuig bestuurt met de helft van de bemanning en drie passagiers voor elke stoel’. “Geen enkele luchtvaartmaatschappij zou onder die omstandigheden opstijgen, maar wij moeten wel," zegt Henderson.

'Nieuwe normaal'

Henderson is bezorgd dat de huidige druk op de NHS een ‘beeld’ schetst van het ‘nieuwe normaal’. "Elke maatstaf in de spoedzorg is nu slechter dan ooit tevoren en er is een enorme verandering nodig om dingen beter te krijgen, zelfs om terug te keren naar de ook al slechte situatie in december 2019".

Ze voegt eraan toe: "Vertragingen bij ambulances is waar we het meest van schrikken. De NHS is er altijd voor je geweest in situaties van leven en dood, en nu is er een echte zorg, dat we worstelen om ambulances naar mensen te krijgen en om patiënten op spoedafdelingen te krijgen, simpelweg omdat het systeem zo verstopt is."

Drukte niet door corona

Over de problemen met de hoge bezetting in de ziekenhuizen is dr. Rachel Kaminski, een respiratoir consulent bij Gloucestershire Hospitals NHS Foundation, heel erg duidelijk. Momenteel is corona volgens haar zeker niet de boosdoener van het hoge aantal ziekenhuispatiënten. “De overgrote meerderheid van de patiënten komt binnen met andere kwalen dan COVID en slechts incidenteel zijn er positieve tests," zegt zij.

Chris Hopson, chief executive van NHS Providers, die de zorgorganisaties vertegenwoordigt, zegt dat momenteel ‘ruim 15.000 patiënten in het ziekenhuis liggen met, maar niet noodzakelijkerwijs vanwege corona’.

Ook de meest recente gegevens van de National Health Service (NHS) suggereren dat de laatste golf corona ziekenhuisopnames al een tijdje over zijn hoogtepunt heen is. De NHS stelt dat de huidige drukte vooral komt doordat er momenteel veel uitgestelde behandelingen worden ingehaald. Uit cijfers van de NHS van afgelopen donderdag bleek dat een recordaantal van 6,2 miljoen mensen in Engeland wacht op een niet-dringende ziekenhuisbehandeling.

Het probleem van het inhalen van behandelingen en het uitvallen van personeel speelde rond dezelfde tijd vorig jaar echter ook. Toen leidde het niet tot een recordhoge bezetting van ziekenhuisbedden en lange wachttijden bij de spoedeisende hulp.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website