Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 05 augustus 2022

In juli wéér forse oversterfte, tijd voor gedegen onderzoek naar vaccins

Redactie Blckbx
2022 08 05 voor oversterfte juli
3:00

Net als in de tweede helft van 2021 en álle maanden van dit jaar stierven er ook in juli weer iedere week ‘onverklaarbaar’ veel meer mensen dan gemiddeld, zegt het CBS. En de sterftecijfers nemen bijna lijnrecht toe. Wordt het niet eens tijd dat er een echt grondig onderzoek komt naar de rol van de COVID-vaccins?

Na de tweede helft van 2021, toen er sprake was van nog altijd niet verklaarde forse oversterfte, blijkt ook 2022 tot nu toe een jaar te zijn waarin er iedere maand veel meer mensen overlijden dan normaal. De oversterfte neemt nu zelfs bijna lijnrecht toe.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft in haar grafieken alleen de jaren 2020, 2021 en 2022 weer, waardoor je alleen die jaren met elkaar kunt vergelijken. Uit die vergelijking blijkt echter dat er in 2022 al méér mensen zijn overleden dan in de eerste zeven maanden van coronajaar 2020, toen door de 'pandemie' de ziekenhuizen uitpuilden en er zelfs noodziekenhuizen werden gebouwd.

Terwijl corona anno 2022 vrijwel nooit meer dodelijk is en er op grote schaal ‘veilige en effectieve’ vaccins zijn verspreid, loopt de oversterfte in snel tempo verder op. Hoe zou dat komen?

Waar het CBS voorgaande maanden nog aangaf dat de sterfte ‘onverklaarbaar’ is en niet ligt aan griep en niet aan corona, neemt het CBS in het bericht over juli niet eens meer de moeite om een mogelijke oorzaak te benoemen.

Kijk die grafieken

Hieronder staat twee grafieken die het CBS vandaag publiceerde. In het leeftijdscohort 80+ neemt de sterfte schrikbarend hard toe, is te zien in de eerste grafiek. Een deel van de mensen in deze leeftijdscategorie is de afgelopen maanden voor de tweede keer geboosterd. Ook bij de leeftijdscategorie 65-80 jaar is weer oversterfte.

Tekst gaat verder onder de grafieken


Ook bij Wlz-zorggebruikers is de oversterfte hard aan het oplopen. Wlz-gebruikers hebben net als 70-plussers vanaf februari een tweede boosterinjectie kunnen ontvangen.

Tijd voor écht wetenschappelijk onderzoek

In juni maakte het CBS en het RIVM de resultaten bekend van hun 'onderzoek' naar de onverklaarbare oversterfte van duizenden mensen in de tweede helft van 2021. De overheidsinstanties gaven aan nog steeds geen idee te hebben waardoor de sterfte werd veroorzaakt. Veel landelijke media berichtten toen onterecht dat het onderzoek de COVID-vaccinaties had uitgesloten als oorzaak.

Prof. dr. Theo Schetters en prof. dr. Ronald Meester, die deel uitmaakte van de door het CBS opgezette klankbordgroep van het oversterfte-onderzoek, uitten in gesprek met Flavio Pasquino forse kritiek op het onderzoek. Meester liet zich als wiskundige al eerder kritisch uit over de modellen waarmee het RIVM werkt.

Meester is niet te spreken over de methodologie, omdat het CBS rekent met het oversterftemodel. Op die manier worden de coronadoden niet meegerekend met de oversterfte, omdat deze overlijdens verwacht waren. Maar volgens Meester kun je er niet zomaar vanuit gaan dat de vaccins daarin geen rol speelden. Daarom zou het volgens hem betrouwbaarder zijn om te rekenen met de zogenaamde all cause mortality.

In het onderzoek van RIVM en CBS is duidelijk te lezen dat met de beschikbare data geen harde claims zijn te maken. Meester is zeer kritisch. “Er is nogal wat aan de hand met de manier waarop dit onderzoek is opgezet,” zegt hij. “Er is gevraagd om een academisch onderzoek, maar dat is er niet gekomen.”

Wie kijkt naar bovenstaande grafieken, en de cijfers van 2021 en de vorige maanden, en naar al die andere zwaar gevaccineerde landen waar ze nu met toenemende oversterfte kampen, kan het daar alleen maar mee eens zijn. Hoog tijd dus dat er een écht wetenschappelijk onderzoek wordt gestart naar de oorzaak van de oversterfte.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

In de techniek is curvefitting heel gebruikelijk, wel de curves van de sterfte na ca 12 weken passen bijzonder goed op de prikcurven. OCCAM berichte al eerder over het bestellen van
COVID-tests VOOR Wuhan, maar dat doet hier geen fietsbelletje rinkelen!

BBTV_OCCAM_REACTIE

Cookies op deze website